Polop ja Jalón laakso

Olen monesti käynyt retkellä Jalón laaksossa mantelinkukkia katsomassa. Samalla suunnalla on myös pieni viehättävä kaupunki nimeltä Polop.

Polop sijaitsee Benidormin yläpuolelle ja sinne ehtii hyvin päiväseltään Torreviejasta. Benidormin kohdalta tie kulkee ylös kohti La Nucia nimistä kylää. Onko tuttu nimi? La Nucia kirsikkatomaatit! Siellä asuu saksalainen biologi Dr Arno Kahne, joka kehitti tämän täysin uuden tomaattilajikkeen. Yksi kasvi voi tuottaa yli 200 tomaattia.

La Nuncian jälkeen tulee Polop. Kaunis pieni kaupunki. Kaupunki on tunnettu lähteistään. Keskustassa ennen kun lähdetään kiipeämään kirkolle on alue, jossa 221 ”raanaa” joista virtaa jatkuvasti lähdevesi. Paikalliset käyvät täydentämässä vesipullojaan lähdevedellä. Tarinan mukaan he jotka lähteistä juovat voivat tulla raskaaksi. En ottanut riskiä.

Kuvassa näkyy Polopin kirkko, jonka vieressä hautausmaa. Tiesittekö syyn miksi nämä vanhat hautuumaat Espanjassa usein on perustettu mäelle. Uskottiin, että mitä lähempänä taivasta on haudattuna, sitä paremmat mahikset on päästä taivaaseen.

Polopista voi jatkaa hyvällä säällä tietäCV 715 Jalóniin. En suosittele heikkohermoisille. Tieosuus Bollullasta Parcentiin on myös maantiepyöräilijöiden käyttämä ”harjoitusrata”. Tiessä on suuret korkeuserot ja jyrkät mutkat. Siinä on kuski kovilla, kun joka mutkan takaa pyyhältää pyöräilijöitä. Tällä hetkellä Alicanten vankilassa istuu esimerkiksi englantilainen nainen kärsimässä tuomiotaan, jonka sai varomattomasta ajosta kyseisellä tiellä. Hän kolaroi kolmen pyöräilijän kanssa, joista yksi kuoli. Netistä voi katsoa hakusanalla Coll de Rates biking lisäinfoa tuosta tiepätkästä pyöräilymielessä, jos jotain kiinnostaisi itsensä haastaminen.

Jalón laakso on kuuluisa manteleistaan. Keväällä helmikuussa siellä voi ihailla rinteitä, jotka loistaa kauniin valkoisena ja vaaleanpunaisena.

Espanja on Euroopan suurin mantelintuottaja. Manteli on helppo viljeltävä, se ei vaadi paljoa vettä. Manteli puulajina palaa hyvin puhtaalla liekillä, eli rungoille ja oksille löytyy myös tämä käyttö. Samoin kuoret palavat hyvin. Kuorista tehdään myös jonkinsortin brändyä liottamalla niitä kuukausia valkoviinissä, jos olen oikein ymmärtänyt. Punakukkaiset karvaan makuiset mantelit eivät sellaisenaan sovellu syötäväksi. Kuumennus poistaa vaarat. Niistä tehdään esimerkiksi öljyä, jota kosmetiikkateollisuus käyttää. Ja kaikkihan tiesivätkin jo että manteli ei ole pähkinä.

Tällä seudulla viljellään myös paljon nisperoita ja monet vuorenrinteet on ”komistettu” laajoilla valkoisilla kasvihuonemuoveilla, joilla suojellaan arkaa nisperoa. Se kun on kasvi, jonka hedelmät ei oikein siedä isoja sääolosuhdevaihteluita.

Kuva Coll de Ratesin korkeimmalta kohdalta merelle. Nucia ja Polop on tuolla melkein meren rannalla. Tämä on mielenkiintoinen kuva. Yhdellä reissulla opas kertoi, että kuvan oikeassa alalaidassa pienenä näkyvä vaalea rakennus on hotellin viidentähden ”mökki” jota voi vuokrata tietyt asiakkaan. Heidän kanta-asiakkaisiinsa kuului aikanaan perhe Beckham, jotka saapuivat lomailemaan sinne helikopterilla Davidin pelatessa Real Madridissa. Autolla sinne olisikin aika hurja ajella. Ja yksityisyys oli taattu juuri siitä syystä.

Yhdellä reissuistamme kävimme myös Pedrequerissa, jossa nautittiin oikea englantilainen carvery lunch. Ravintolan nimi oli Monroe Carvery. Näitä samannimisiä ravintoloita on alueellamme kolme. Rekvisiittaan kuuluu Marilyn Monroen kuvia. Oikea ”Sunday” roast: roast beaf & pork, fresh vegetables, mashed potatoes and Yorkshire puding. Elämäni eka Yorkshire puding, hyvää. Aukko sivistyksessä kun tähän asti olen luullut että se on jälkiruoka, mutta kyseessähän on muffinivuokaan tehty pannukakku ilman sokeria😂 ei siis yhtään hullumpi lisuke lihalle. Jälkiruuaksi marenkijuttu. Pedrequerissa muuten vietetään samanlaiset sardiininhautajaiset kun Murchiassa. Ne ovat saaneet alkunsa siitä kun vuosia sitten pedrequerilaiset nuoret olivat Murchian sardiininhautajaisissa ja sen jälkeen kopioivat juhlan omaan pikkukaupunkiinsa.