Matkakertomuksia Espanjasta

Segovia ja sen Alcazar linna

Alcazar de Segovia

On arvioitu että Alcazar de Segovian olisi alkujaan peräisin esihistorialliselta kelttikultturin ajoilta. Tätä perustellaan graniittilohkojen tyypillä, jota siinä on käytetty. Osin samanlaisia  kun Segovian akveduktissa.

 Ensimmäinen luotettava maininta linnasta on vuodelta 1122, jolloin Alfonso VI hallitsi Segoviaa. Vuodelta 1155 on toinen viittaus Alcazar de Segoviaan. Sen mukaan linnasta tuli Alcazar, eli arabiaksi kuninkaallinen asuinpaikka tai palatsi. Esimerkiksi kuningatar Isabellan mainitaan luvanneen linnan Christopher Columbuksen käyttöön milloin tämä vain haluaisi.

 Alfonso VIII: n (1155-1214) aijalta on ensimmäinen maininta linnan ulkonäöstä ja onkin arvioitu, että ennen tätä linna oli vain vanha puinen linnoitus.

Keskiajalla Alcazar de Segovia oli yksi Alfonson suosituimmista asunnoista ja se oli myös yksi alueen tärkeimmistä puolustusrakennuksista.

Trastámara dynastian aikana (1366-1555) rakennettiin suurin osa nykyisestä linnasta. Suurin linnan uudistaja oli  Juhanna II (John II) Hän rakennutti esimerkiksi uuden tornin, joka nimettiin hänen kunniakseen ”kuningas John II torniksi”.

Ajan myötä linna pääsi pahasti rappeutumaan kunnes kuningas Philip II (1556-1598) kunnosti sen. Philip II oli nainut Itävallan Annan, jonka alunpitäen piti mennä naimisiin Philipin ensimmäisessä avioliitossa syntyneen pojan Don Carlosin kanssa mutta tämä kuoli nuorena ja Philip nai poikansa morsiammen. Philip oli Annan eno. Vuonna 1587 arkkitehti Francisco de Morar suunnitteli pääpihan ja Escuela de Honor -rakennuksen.

Kun kuninkaan hovi muutti Madridiin Alcazarista tuli valtionvankila kahden vuosisadan ajaksi.

Kuningas Carlos III perusti sinne vuonna 1764 kuninkaallisen tykistöoppilaitoksen.
Oppilaitos toimi vuoteen 1862 jolloin linna vaurioitui pahasti suuressa tulipalossa. 10 vuotta myöhemmin se palautettiin alkuperäiseen asuunsa. Tästä palosta johtuen linnan salit siis eivät ole alkuperäisessä kunnossa vaan ne on entisöity taidolla joka näkyy esimerkiksi upeista katoista. Vuonna 1896 kuningas Alfonso XIII määräsi, että Alcázar luovutettiin Sota ministeriölle sotilaskouluksi.

Nykyään linna toimii museona ja sota-arkistona. Sen sanotaan inspiroineen myös Walt Disneytä kun hän loi oman prinsessalinnansa.

Linnassa voi osallistua erilaisiin opastettuihin kierroksiin, tutkia palatsia omatoimisesti tai sitten ainoastaan  kiivetä  sen kuningas John II torniin. Rappuja on 152 mutta kiipeäminen kannattaa sillä ylhäältä avautuu mahtavat maisemat yli koko Segovian kaupungin.

 

Luettelen tässä linnan eri salit, jotka kuvia yläpuolella. Kuvissa vain numero.

1. El patio de Armas, josta pääsy linnan muihin huoneisiin. Keskellä on suihkulähde, joka on tehty yhdestä osasta.

2. Sala de Placio Viejo tai Sala de los ajimeces, Sala de los caballos. Seinillä kauniit mudejar tyyliset seinäkoristeet. Sali on yksi linnan vanhimmista. Sinne on sijoitettu haarniskapukuiset hevoset ja sotilaat. Huomioitavia ovat nuo mudejar koristeet, jotka on pystytty säilyttämään

3. Sala de Chimenea, takkahuone, jossa graniittitakka. Huomioitavaa talavera kaakelit. Huone on Philip II ajalta.

4. Sala del Solio, throne Room. Salissa on aivan valtavan kahdeksankulmainen mudejar katto. Alkuperäinen tuhoutui suuressa tulipalossa mutta paikalle tuotiin uusi Santa María de Urones de Castroponcen kirkosta (Valladolid) Katon on suunnitelkur Xadel Alcalde. Suuri tulipalo 1862 tuhosi suuria osia linnasta ja monet asiat siellä onkin tehty uudestaan alkuperäisen näköiseksi.

Huoneessa on myös katolisten kuninkaiden Aragonin Fernando II ja Castillan Isabel I valtaistuin, jonka yläpuolella lukee heidän motonsa, Tanto monta.

Motto Tanto monta, monta tanto, Isabel como Fernando kääntyy englanniksi it makes no difference /it’s all the same /it doesn’t matter in which order things are.Tätä mottoahan näkee aika usein eri yhteyksissä, logoissa ja kuvissa. Taitaa olla useamman kahvilankin nimenä. Mottoa sanotaan olleen Isabella I ja Ferninand II yhteinen motto heidän yhteishallinnon ajoilta mutta se on myytti ja tiedetään että sitä Isabella ei koskaan käyttänyt vaan ainoastaan Ferninand.

5. Sala de la Galera (Galley-huone )Tämän salin katon muoto muistuttaa ylösalaisin olevaa laivan runkoa. Siitä salin nimi. Huoneen rakennutti vuonna 1412 Lancasterin kuningatar Catherine. Myös tämän huoneen katto tuhoutui tulipalossa vuonna 1862, mutta se rakennettiin uudelleen alkuperäisen katon tarkaksi kopioksi. Huoneen seunällä on suuri maalaus, joka kuvaa kuningatar Isabellan kruunajaisia 1474. Tekijä on vuonna 1938 syntynyt Segovialainen taidemaalari, restauroija ja kuuluisa lasimaalausten tekijä Carlos Muñoz de Pablos. Tältä taiteilijalta on peräisin myös kauniit lasimaalaukset linnan ikkunoissa. Ne on tehty pienempien 1500 luvulta peräisin olevien pienempien kuvien mukaan.

6. Sala de Piñas (The Hall of the Pine Cones) salin katto. Nimi tulee katon kuvioinnista, jossa ananaksen muodot. Katosta ”roikkuu” 392 kultaista ananasta. Huoneessa on myös kaunis lasimaalausikkuna, jossa on kuningas Alfonso IX ja hänen tyttärensä Berenguela. Tekijä on Carlos Muñoz de Pablos

7. Cámara Regia. Kuninkaallinen makuuhuone keskiajalta

8. Sala de Reyes. Huone on saanut nimensä Asturian, Leonin ja Castillan kuninkaista, joiden kuvat reunustavat salia aikajärjestyksessä myötäpäivää alkaen Don Pelayosta ja päättyen Juana la Locaan, Johanna Mielipuoli. Joka muuten oli Ferdinardin ja Isabellan tytär ja sai lisänimensä mieleterveysongelmiensa vuoksi. Myös tämän salin katto on henkeäsalpaavan kaunis

9. The Chapel. Kappelisalissa vihittiin Philipp II ja Itävallan Annan. Altaritaulu esittää uuden testamentin kohtauksia ja sen kuvat on maalannut kuuluisa taiteilija Bartolomé Carducho (1600). Taulu pystyttiin pelastamaan vuoden 1862 palossa.

10. Sala del Cordon ja sen kaunis sininen katto, joka vuodelta 1458 peräisin olevan kirjoituksen mukaan tehty tarkka jäljennös alkuperöisestä. Sen sanotaan kuvastavan Segovian yöllistä tähtitaivasta.
Ennen tätä salia on pieni kuningattaren pukuhuone, josta uskotaan vuoden 1862 tulipalon alkaneen. Salia käytettiin kuninkaiden toimistona. Kyllä kelpasi kuninkaiden tehdä töitä tähtitaivaan alla. Vaikuttava kokonaisuus kultaa ja sinistä.

11. Sala de armas (Armoury)

Salissa on aseita eri aikakausilta.

12. Patio del Reloj. Kellopatio, sisäpiha joka on saanut nimensä sen seinällä olevasta aurinkokellosta.. Yhdellä seinällä on Carlos I keisarillinen kilpi.

13. Kapeat kierreportaat kuningas John II torniin. 152 kapeaa korkeaa kierreporrasta. Rankka nousta mutta näköalatasanteelta aukeaa mahtavat näkymät koko Segoviaan.

Segovian ulkopuolella oleva la sierra de Guadarrama, sitä kutsutaan myös nimella la Mujer Muerta.  Kuollut nainenhan se siinä makaa

Hauska yksityiskohta osui silmään kun kävelin kapeita kujia Alazarin linnaan. Kenenhän lenkkarit siihen on jääneet

Segovia on yksi pyhiinvaellusreitin kaupungeista ja kaduilla on sen merkkeinä näitä simpukka merkkejä.

Scroll to Top