Pantano de Elche

Pantano de Elche pato on julistettu Valencian itsehallintoalueen yhdeksi kulttuurinähtävyydeksi. Vinalopo joelle on rakennettu 23 m korkea kaaripato. Tämä kaaripato (n. 62 m taivutussäde) on peräisin alun alkaen jo Rooman valtakunnan ajoilta. Sitä alettiin rakentaa vuonna 1632 ja rakennustyöt kestivät yli vuosisadan, mutta vuonna 1793 pato tuhoutui valtavan tulvan myötä ja sitä ei korjattu vuoteen 1843 asti. Pato on palvellut alueen teollisuutta ja maanviljelyä, hedelmätarhoja ja Elchen palmupuulehtoja.

Patoalue ja sen ympärillä oleva suoalue on hyvin tärkeä biologisen monimuotoisuutensa vuoksi. Siellä esiintyy monia muualla lähiseudulla esiintymättömiä ja suojeltuja eläin- ja kasvilajeja. Jyrsijöitä, lintuja, lukuisia matelijalajeja ja esimerkiksi vuonna 2017 havaittiin uusi villisikalauma, jossa oli kaksi narttua ja tusina poikasia sekä yksi suuri uros.

Reitti parkkipaikalta padolle on kaunis ja aika helppokulkuinen, muutamia jyrkkiä rappusia lukuunottamatta. Polku padolle on viitoitettu. Lähimmältä parkkipaikalta joen reunaa padolle ja takaisin kukkuloiden kautta oli noin 10.000 askelta. Kiva päiväretkikohde.