Alicanten viikunapuut

Alicantessa jos käy näkee näitä vaikuttavia ”jättiläisiä”. Miettii mitähän ne ovat nimeltään

Puun nimi on tyyliviikuna/Australian viikuna, ficus macrophylla, Moreton Bay fig/Australian banya

Kasvin alkuperämaa on Australia

Puu kuuluu mulperikasvit heimoon, johon kuuluu noin 40 sukua ja yli 1400 lajia. Lajit esiintyvät pääasiassa trooppisilla ja subtrooppisilla seuduilla. Tunnettuja lajeja ovat viikuna ja leipäpuu.

Tyyliviikuna/Australian viikuna on ainavihanta puu, joka voi kasvaa jopa 60 m korkeaksi. Siinä on erittäin paksu runko, joidenkin puiden rungon ympärysmitta on jopa 6 m. Tunnusomaista on puun ilmajuuret, jotka muodostavat tavallaan tukipylväät oksille kun ne saavuttavat maan. Tämä ominaisuus vaatii puulta laajan kasvualan ja siksi niiden sijainti kaupunkimiljöössä on ongelmallinen. Lehdet ovat tummanvihreät ja suurikokoiset.

Alicantessa olevien Australian viikunoiden ikä on jopa yli sata vuotta. Vanhojen yksilöiden latvusto kattaa 16-21 m alueen.

Alicanten kaupunki on luetteloinut nämä paikalliset monumenttaaliset puunsa ja luettelosta löytyy 23 yksilöä. Puut ovat suojeltuja ja niissä kiipeileminen on sakonuhalla kielletty. Samoin ilmajuuriston tuhoamisesta tai vahingoittamisesta saa 300€ sakon.

Nämä puut ovat mielestäni kun veistoksia ja kun kävelee niiden reunustamaa kujaa pitkin saa tunteen kun olisi keskellä satumetsää tai peikkopuistoa. Kauniista rungoista löytää mielikuvitusolentojen hahmoja ja kiinnostavia yksityiskohtia.

PS: sain myös vinkin, että Plaza Gabriel Mirólla on näitä puita ja siellä myös suurin. Pitää poiketa kun seuraavan kerran menen Alicanteen. Jouluna maakuntahallituksen pihalla on kuulemma puun alle rakennettu jouluseimi.