Alcoy Moros ja Cristianos

Yksi Valencian alueen tunnetuimmista juhlaperinteistä on Moros ja Cristianos juhlat. Niissä muistellaan maurien ja kristittyjen historiaa. Järjestetään näiden kahden ryhmän keskeisiä taisteluita, pukeudutaan joko maureiksi tai kristityiksi, organisoidaan hienoja paraateja ja taisteluesityksiä. Alueen ehdottamasti kuuluisin Moros y Cristianos juhla on Alcoyssa, Alicanten läänissä.

Osallistuimme ystäviemme kanssa keväällä 2017 tähän kuuluisaan Alcoyn fiestaan yhden päivän bussireissulla. Ihmisiä ja juhlahumua riitti. Upeita pukuja, paljon musiikkia, hevosia ja iloisia juhlamielellä olevia seurueita. Hienointa oli seurata todella korkeatasoisesti järjestettyä paraatia. Parhaiten näistä paraateista pääsee nauttimaan ostamalla liput johonkin lukuisista katsomoista. Kulkueiden kestot on pitkiä, ihmisiä todella paljon liikkeellä ja siksi korkealta katsomon penkeistä näkee parhaiten.

Alcoyn juhlissa juhlitaan vuonna 1276 käytyä taistelua. Alcoy juhlii sitä vuosittain huhtikuussa.

Toinen kuuluisa Fiesta Alcoyssa on loppiaisen kolmen kuninkaan juhla/los Reyes Magos. Ne juhlat ovat saaneet merkinnän ” Bien Inmaterial de Interés Cultural” ja juhlaa on järjestetty jatkuvasti vuodesta 1885. Juhlat ovat yksi vanhemmista loppiaisen ajan juhlista Espanjassa.

Näiden juhlien lisäksi on syytä tulevaisuudessa tehdä uusiakin reissuja Alcoyhin. Kunhan tästä koronasta päästään eroon voidaan tehdä päiväretkiä Alcoyhin vaikka teemalla:

Alicanten huomattavin hautausmaa. Alcoyn hautausmaa on ollut vuodesta 2012 lähtien Euroopan merkittävimmät hautausmaat listalla.

Tai tutustua kaupungin historiallisiin rakennuksiin. Alcoyssa on kaksi mielenkiintoista kaupunginosaa, vanha kaupunki ja uusi kaupunki.

Kaupunki on lisätty vuonna 2010 ”the Art Nouveau European Route” listalle. Netistä löytyy lista kaupungin kuuluisista jugend tyylisistä rakennuksista.

Alcoy sijaitsee kahden luonnonsuojelualueen välissä, Serra de Mariola ja Font Roja. Alueelta löytyy hyviä patikointireittejä kaikenkuntoisille. Eli jos mieluimmin katselee luonto kun kaupunkimiljöötä voi pakata eväät reppuun ja vaeltaa hyvin merkityillä reiteillä mahtavissa maisemissa.

Tässä nyt kuvamuistoja tähänasti ainoalta Alcoy retkeltäni mutta kunhan tästä koronasta päästään eroon uusia on tulossa ihan varmasti.

Kiva yksityiskohta meillä tällä matkalla kun juhlien aikana ikkunoista heitettiin paljon erivärisiä paperihiutaleita.. Näitä hiutaleita löytyi sitten vielä kuukausia jälkeenpäin monista eri paikoista kun olivat kantautuneet vaatteistä kotiin asti.

Kuvassa ystäväni tukan hiutalekoristeet ja sekä joku meille tuntematon mies joka istui edessämme. Hän kuljetti mukanaa oikein ison määrän ”hiutaleita”.