Matkakertomuksia Espanjasta

Napolilainen Jouluseimi

Orihuela Piispanpalatsi

Tämän joulun retkiin kuului lähiretki naapurikaupunkiin Orihuelaan. Olen nyt joulun alla tutustunut muutamaan mielenkiintoiseen jouluseimeen. Yksi niistä on tämä Orihuelan piispanpalatsin napolilainen seimi.

Kaupungin piispanpalatsin museossa on esillä todella hieno napolilainen seimiasetelma. Jouluseimiperinne juontaa Napoliin, jossa vuonna 1223 Franciscus Assisilainen loi ensimmäisen seimikohtauksen Greccion luolaan. Tästä löytyy vähän juttua myös blogistani kun kirjoitin Torreviejan Sagrado Corazon kirkon pienestä jouluseimestä.

Nyt siis tutustuttiin Orihuelen napolilaiseen jouluseimeen. Siinä on kuvattu kaupunkielämää Italiassa 1700-luvulla. On Taverna, leipomo ja vaikka mitä hienoja yksityiskohtia itse seimen lisäksi.

Tavernassa porvarit pelaavat korttia, majatalon isäntä seisoo ison viinitynnyrin luona ja emäntä keittiön lähellä kädessään pastalautanen. Tarjolla on vaikka minkälaista lihaa ja makkaraa. Pieni vahinkokin on jollekin käynyt kun kananmunat on rikki maassa.

Kylän asukkaat ovat kukin omissa touhuissaan. Paimen pötköllään yhdessä nurkassa, mitä lie haaveilee. Pari munkkiakin on tullut kylään käymään.

Leipomossa on vilkasta, samoin torilla vihanneskauppiaan luona. Asetelmaan on kuvattu kaikensorttisia ihmisiä kaikista yhteiskuntaluokista. On rikkaita porvareita hienoine vaatteineen, tavallista kansaa ja kerjäläisiä. Hienot napolilaiset talon parvekkeet. Yhdessä istuu nainen lapsi sylissään. Toisaalla nuori nainen näteissä vaatteissaan kastanjanpaistajan vieressä.

Itse seimi on asetettu tyypilliseen napolilaiseen tapaan raunioiden keskelle, ei talliin. Kolme kuningasta on myös paikalla lahjoineen ja heidän mukanaan soittajia erilaisine soittimineen.

Seimikuvaelmasta löytyy valtavan hienoja yksityiskohtia ja ei voi kun ihmetellä tuota käsityötaitoa ja mielikuvituksen määrää. Materiaaleina on käytetty puuta, korkkia ja esimerkiksi terrakottaa ja tietty kangasta.

Tälläinen seimitaide oli suosionsa huipulla 1700-luvulla Napolissa.

Niiden luomiseen osallistui arkkitehtejä, maalareita, kuvanveistäjiä, kirvesmiehiä, hopeaseppiä, keraamikkoja ja räätäleitä. Tämä piispanpalatsin seimi on Pedrera Martínez -kokoelmasta ja käsitykseni mukaan peräisin Napolista 1600 – 1800-luvuilta. Siinä on 75 hahmoa ja siinä on tosiaan nuo kolme osaa, taverna, leipomo ja seimi.

Kannattaa käydä tätä museossa katsomassa. Nyt jouluna 2023 se oli piispanpalatsin alakerran sisäpatiolla ja normaaliaikoina saman talon museon kokoelmissa. Autolla jos kulkee lähellä on hyvä parkkihalli nimeltä Parking Entrepuentes.

Scroll to Top