Matkakertomuksia Espanjasta

Sagrado Corazon de Jesus

Torrevieja, Plaza de Oriente

Tällä plazalla on ennen nykyistä kirkkoa ollut vanha kappeli, eremitaasi.

Alkuperäinen kappeli päätettiin rakentaa, koska Plaza Orienten alueen asukkaat valittivat, että heillä oli liian pitkä matka Inmaculadan kirkolle kun itätuuli puhalsi niin, että ei voinut kuulla kellojen soivan kutsuna messuun.

17. helmikuuta 1921 pidetyssä kaupungin kokouksessa annettiin tontti kappelin rakentamista varten. Elokuussa 1922 vietettiin ensimmäinen messu kappelissa. Ihmisten innostus oli suuri ja kappeli oli täynnä sanan kuulijoita. 1973 kirkon naapurustolle perustettiin oma seurakunta piispan päätöksellä, joka erotettiin omaksi seurakunnakseen La Inmaculadan seurakunnasta. Nimensä seurakunta sai Sagrafo Corazon kirkosta.

Tammikuussa 1976 vanha kappelirakennus purettiin ja paikalle rakennettiin väliaikainen rakennus seurakunnan päämajaksi. Tämäkin rakennus purettiin vuoden 2000 alussa ja paikalle rakennettiin nykyinen Sagrado Corazon de Jesus kirkko (Jeesuksen pyhän sydämen kirkko).

Uusi kaunis valkoinen temppeli vihittiin käyttöönsä kesäkuussa 2009. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Adolfo Rodríguez López. Kirkon alla on myös julkinen parkkihalli.

Nykyinen kirkko on suorakaiteen muotoinen moderni valkobetonipäällysteinen kirkko. Ulkoa erikoinen maantasaan asti ulottuvine kaari-ikkunoineen ja sisältä mielestäni hyvin kaunis. Varsinkin luonnonmäntypuinen sisäkatto ja alttarin yläpuolella oleva värikäs lasi-ikkuna, joka heijastuu upeasti kiiltävän kivilattian pintaan. Koko kirkko on mielestäni oikea kaunotar.

lasimaalaus heijastuu kauniisti kiiltävään lattiaan
mäntypuinen sisäkatto
kupera pääty alttaripäädyssä
kovera pääty jossa pääsisäänkäynti
saksalaiset urut ja sisääntulo-ovi ja lattiaan asti ulottuvat ikkunat

Päädyssä on yksi sisäänkäynti ja kummallakin sivulla myös ovet ulos. Kirkkoon mahtuu 1000 henkeä. Kirkon päädyistä toinen on kupera ja toinen kovera, sivut suorat joissa nuo kauniit isot kaari-ikkunat, jotka tosiaan ulottuvat maantasaan asti. Ne eivät siis ole ovia vaan ikkunoita. Kovera pääty ”haluaa toivottaa ihmiset sisään”, siinä on pääsisäänkäynti. Toinen taas kuperana markkeeraa apsista sillä siinä päädyssä on alttari. Muutakin symboliikkaa kirkon ulkoa olevasta arkitehtuurista löytyy. Nimittäin pienet kolmionmuotoiset ikkunat. Niitä on kummallakin sivulla 5 ja toisessa kuperassa päädyssä 2. Yhteensä siis 12 kuten apostoleja. Pieni huomaamaton kellotapuli on päätyseinän yläpuolella.

2022-2023 oli Sagrado Corazon de Jesus kirkon juhlavuosi. Silloin vietettiin sen 50 vuotista juhlaa monin eri tilaisuuksin.

Virgen de la Asuncion

Sisäpuoliset seinät on sileät ja puhtaat koristeettomat valkoista betonia. Tumma mäntypuinen monimutkainen sisäkatto vasten näitä yksinkertaisia seiniä on upea kokonaisuus. Urut tuotiin Saksasta. Seinillä varsinkin alttarialueella on tauluja, maalauksia Jeesuksesta. Keskellä Corazon de Jesus patsas. Ja kummallakin sivulla myös pyhimyspatsaat. Toista en tunnista, toisesta luin eräästä julkaisusta sen vihkimisuutisen. Se on Virgen de la Asuncion ja patsas kuvaa Neitsyt Marian taivaaseen ottamista. Yksi katolisen kirkon dogma/opinkappale. El dogma de la Asunción. Taivaaseenastumisen dogma viittaa siihen, että Jumalanäiti oli maallisen elämänsä jälkeen nostettu ruumiiltaan ja sielultaan taivaalliseen kunniaan. Kuvanveistäjä Victor Garcia Villalgordon työ, uusbarokkikuva, 1,70 metriä korkea, maalattu kirkkain sävyin ja mukana kaksi enkeliä.

Upea lasimaalaus alttarialueen yläpuolella esittää pyhän hengen vuodattamista apostoleille ja Marialle. Siis se kuvaa helluntaita, kristillisen kirkon perustamista. Jos olen oikein ymmärtänyt helluntain alkuperän.

Kirkko on nimetty katolisessa kirkossa palvotun Jesuksen pyhän sydämen, Sagrado Corazon de Jesus, mukaan. Tällä tarkoitetaan Jeesuksen ruumiillista sydäntä ja tätä asiaa palvotaan Jeesuksen ihmisiä kohtaan tunteman rakkauden symboolina. Kirkossa tämä Jeesuksen pyhä sydän on esillä alttaritaulun Jeesuspatsaassa. Siinä Jesuksen rintaan on maalattu sydän. Tämän Torreviejan Sagrado Corazon de Jesus kirkon seinillä on myös kauniisti kirjaillut pyöreät kangaskuvat, joissa tälläinen sydän on aplikoitu. Sydän esitetään usein orjantappuraseppeleen ympätöimänä. Monessa tähän palvontaan/omistautumiseen liittyvissä kuvissa ja patsaissa Jeesus kantaa käsissään sydäntä, joka on kiedottu orjantappuraan.

Näitä Sagrado Corazon de Jesus patsaita kuljetetaan uskonnollisissa kulkueissa. Varsinkin kesäkuussa kun vietetään tälle omistautumiselle nimettyä aikaa ja päivää.

kirkon sisäkappeli sama muotokieli kun ikkunoissa
Virgen de Esperanza de la Paz

Kirkon sivuseinillä on pari muutakin pyhimyspatsasta. Toinen niistä on tämä kuvan Virgen de Esperanza de la Paz. Sanathan tarkoittavat toivoa ja rauhaa. Tätä aina ihastelen kun sitäkin kuljetetaan kaupungin kaduilla pääsiäisenä. Nuo kasvoihin maalatut kyyneleet pututtelee näinä myrskyisinä päivinä.

Scroll to Top