Matkakertomuksia Espanjasta

Nispero

Nispero kevään tulon merkki ja kauneuden hedelmä “fruta de la belleza”

Nisperon tieteellinen nimi on Eriobotrya japonica. Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja tätä herkkua kutsutaan myös Japaninmispeliksi, lokvatiksi tai hedelmänisperoksi.

Nispero on oikea superhedelmä. Espanjassa nisperopuun hedelmä on saanut nimekseen myös ”kauneuden hedelmä” eli “fruta de la belleza” sen monien terveyttä edistävien ominaisuuksien takia.

Puu on aluperin kotoisin Kiinasta, josta sitä vietiin Japaniin Tang dynastian aikaan ja sieltä se levisi monien mutkien kautta Eurooppaan. Costa Blancalla erityisesti Callosa d’en Sarriàn ja Altean alue on tämän hedelmän viljelyaluetta.

Kun ajelee Benidormista kohti suosittua turistikohdetta Guadalestin kylää näkee matkalla vuorten laaksoissa suuria muovilla katettuja alueita. Niiden alla kasvaa nisperopuita. Puun hedelmät eivät siedä kovia sateita ja ovat herkkiä sään vaihteluille. Noilla isoilla ”muoviteltoilla” (kts alla) suojataan puut ja niiden hedelmät. Tätä aluetta ylittävät joet, Algar-joki ja Guadalest.  Sitä ympäröivät myös Aitanan, Bernian ja Xortán vuoret, jotka suojaavat aluetta pohjoistuulilta. Joista ja luonnonlähteistä saadaan kasteluvedet. Callosa d’en Sarriàn nisperot ovat tämän ja suotuisan ilmaston ansiosta korkealaatuisia ja ne ovatkin saaneet suojellun alkuperänimikkeen.

Puu on aina vihanta ja Japanissa sen lehdistä tehdään teetä.

Espanjassa kevään tulon tietää myös Nisperon ilmestymisestä talojen pihapuihin, kauppoihin ja markkinakojuihin. Kävin kuvaamassa parin meidän korttelin puuta.

Nisperon maku on makea ja hiukan hapokas. Hedelmä muistuttaa isoa luumua, mutta se on sukua omenalle.

Hedelmän sisällä on yleensä 3-5 kiiltävää suurta siementä. Vaikka hedelmällä on paljon terveyteen vaikuttavia ominaisuuksia on hyvä muistaa, että sen siemenet ovat myrkyllisiä, sillä ne muuttuisivat syömisen jälkeen aineenvaihdunnassa syanidiksi.

Hedelmien maku riippuu viljeltävästä lajikkeesta. Minä sain ystävältä ison määrän nisperoita. Olivat kyllä mehukkaita, kirpeitä mutta samalla makeita. Kuoren voi poistaa ihan käsin vaikka se on hyvin ohut.

Email
WhatsApp
Scroll to Top