Puig Campana vuori ja Finestratin kylä

Puig Campana vuori, La Marina Baixa alueella, Alicanten maakunnassa, Finestratin kunnassa, vain 10 km: n päässä Välimeren rannikosta.

Monelle tuttu vuori Costa Blancan rannikolla Benidormin ja Albirin kohdalla on Puig Campana

Korkeus 1 406 metriä

Maakunnan toiseksi korkein vuori, jolla on monta tarinaa. Tässä yksi niistä, jonka luin Albirin majakalle vievän polun varrella olevista opastauluista. Tarina kertoo vuoren huipulla olevasta ”kolosta/siivusta”

Roldán’s Slice -legenda. (Roldánin siivu) tai Tajo de Roldán.
Legendan mukaan Puig Campana vuoren huipulla näkyvä lovi sai alkunsa frankkien kuninkaan Autuas Kaarle Suuren armeijan upseerin kreivi Rolandin ja nuoren neidon rakastuessa. Kävi nimittäin niin, että oli olemassa kirous, jonka mukaan neito kuolisi heti, kun viimeinen auringonvalo koskettaisi hänen ihoaan. Epätoivoinen Roland kiipesi Puig Campanan vuorelle, veti miekkansa ja leikkasi palan vuoresta, jotta auringon valo tulisi kolon kohdalta esiin ja pidentäisi hänen rakastettunsa elämää. Kun aurinko laski vuoren taakse neito kuoli ja surullinen Roland heitti leikatun kivikappaleen mereen. Se päätyi Benidormin eteen ja siellä se edelleen on paikallaan kaupungin edustalla olevana saarena. Tämä on vain yksi lukuisista legendoista Puig Campanan lovesta ja Benidormin edustan saaresta. Tämä sotasankari Roland (Roldán) on sama kaveri, jota käsittelee myös Ranskan kansalliseepos Rolandin laulu. Rolandin lauluhan perustuu todelliseen historian tapahtumaan, jossa frankkien kuningas Kaarle Suuri soti Espanjassa maureja vastaan vuonna 778. Paluumatkalla baskit hyökkäsivät hänen armeijansa kimppuun ja armeijan upseeri Roland sai taistelussa surmansa. Rolandista on tehty paljon patsaita, kuuluisin varmaan Bremenin Roland, joka seisoo raatihuoneen ja tuomiokirkon välissä Bremenissä ja on päässyt UNESCON maailmanperintöluetteloon.

Toinen mielenkiintoinen lähihistoriaan liittyvä tieto tähän vuoreen liittyen on sitä vuonna 2009 kohdannut suuri metsäpalo. Palo alkoi 24. tammikuuta 2009. Palossa tuhoutui 1000 hehtaaria kasvillisuutta ja noin 15000 ihmistä jouduttiin evakuoitiin. Palo sai alkunsa tuulen voimasta kaatuneesta korkeajännitepylväästä. Vuoren uudelleenmetsittämistä suunnitellaan.

Puig Campanjan rinteellä uinuu viehettävä kylä Finestrat, jossa poikkesimme matkalla Albirin majakalle.

Matkaa Torreviejasta Finestratiin vajaat 100 km. Kylästä lähtee vuorelle kuulema vaellusreittejä. Kylän matkailuinfosta saa luultavasti opaslehden, jonka mukaan voi kulkea eri nähtävyydet. Talojen ja kohteiden seinillä oli numeroituja kylttejä ja oletan, että niiden mukaan olisi tarkoitus kulkea. Me emme enää pitkän Albir päivän jälkeen jaksaneet ottaa asiasta selvää.