Madrid

Vuoden 2016 muutaman päivän retki Torreviejasta junalla Madridiin. Madrid on hieno kaupunki, eikä sitä muutamassa päivässä pysty ”valloittamaan”. Listaan tähän lähinnä kuvia nähtävyyksistä, joihin tutustuttiin.

Plaza Mayor on aukio, joka sijaitsee muutaman korttelin päässä Puerta del Solin aukiosta. Aukio on muodoltaan suorakulmainen, ja sen on rakennuttanut Espanjan kuningas Filip III. Aukion rakennustyöt aloitettiin vuonna 1617, ja ne saatiin päätökseen vuonna 1619.

Saavuttiin perille illalla ja tehtiin pieni kävelykierros keskustassa. Upeita taloja valaistuna.

Plaza de España

Tätä aukiota hallitsee valtava pilvenpiirtäjä Edificio España vuodelta 1950.

Kuningas Alfonso XIII teetti Cervantesin muistomerkin vuonna 1915 Don Quijoten toisen osan 300-vuotispäivänä. Suihkulähteen runko pystytettiin 1920-luvulla, mutta koko muistomerkki valmistui vasta 1960-luvulla. Monumentti on pystytetty aukion keskustaan ja se on omistettu Miquel de Cervantesille, jota pidetään laajalti suurimpana espanjan kielisenä kirjailijana. Muistomerkissä on kivimonoliitti, jossa useita patsaita, Cervantes, Don Quijote ja Sancho Panza.

Palacio de las Cortes rakennus, Carrera de San Jerónimo -kadun varrella. Palatsissa toimii Espanjan parlamentin alahuone eli edustajainhuone. Palatsi edustaa uusklassista arkkitehtuuria ja sen on suunnitellut arkkitehti Narciso Pascual y Colomer.

Ehkä sykähdyttävin kokemus tällä retkellä oli käynti Circulos de Bellas Artes rakennuksen kattoterassilla olevassa kahvilassa. Mahtavat näkymät yli koko Madridin. Talo, jossa on kulttuurikeskus julistettiin 1981 Bien de Interes Culturaliksi sen suuren arkitehtoonisen arvon vuoksi. Se sijaitsee Calle Alcalan ja Gran Vian välissä.

Mahtavat näkymät kahvilan terassilta

Katolta näkyy edessä oleva Cibelesin palatsi (espanjaksi: Palacio de Cibeles), joka tunnetaan virallisesti nimellä Palacio de Comunicaciones (Viestinnän palatsi) ja Palacio de Telecomunicaciones (Televiestinnän palatsi) vuoteen 2011 asti. Aikaisemmin kaupungin pääpostitoimisto, sähke- ja puhelinpääkonttori. Nykyään siinä toimii Madridin kaupunginvaltuusto ja se on siis Madridin kaupungintalo.

Sen edessä olevalla aukiolla on yksi Madridin kuuluisimmista suihkulähteistä, myös nimeltään fountaine Cibels. Suihkulähteestä minulla ei ole kuvaa. Tämän suihkulähteen monet jalkapallon ystävät tietävät paikaksi missä Real Madridin kannattajat juhlivat joukkueensa voittoja.

Toisesta kuuluisasta suihkulähteestä onnistuin nappaamaan kuvan kun kun tehtiin kiertoajelu ensimmäisenä päivänä. Neptuno fountain. sen luona juhlivat toisen Madridin jalkapallojoukkueen Atlético de Madridin kannattajat.

Yksi Madridin maamerkeistä on Pääkadun Gran Vian alussa oleva Metropolis rakennus. Sen kauniissa kupolissa on ihastelemista. Kupoli on peitetty 30000 lehdellä 24 karaatin kultaa.

Museo Prado jäi tällä kertaa vain ulkopuolisen tutustumisen varaan. Siellä olisi nähtävänä maailman laajin espanjalaisen taiteen kokoelman ja mestariteoksia muualtakin Euroopasta.

Parque del Buen Retiro, tunnettu myös nimellä El Retiro, on 125 hehtaarin kokoinen puisto Madridissa, Espanjassa lähellä Pradon museota. Puisto sijaitsi aikoinaan Madridin ulkopuolella, mutta kaupunki on kasvanut ympäröimään sen kokonaan

Puerta de Alcalá rakennettiin kuningas Kaarle III:n käskystä portiksi kaupungin vanhalle muurille, joka tuohon aikaan oli vielä pystyssä. Rakennustyöt alkoivat vuonna 1778. Se sijaitsee Plaza de la Independencialla (Itsenäisyyden aukio) lähellä kaupungin keskustaa ja lähellä Retiron puistoa. Calle de Alcalá, on nykyään yksi Madridin vilkkaimpia katuja ja kaupungin liike-elämän keskus.

Puerta del Sol on yksi Madridin tunnetuimpia ja vilkkaimpia aukioita. Aukiolla yhtyy kymmenen katua. Tällä aukiolla kaupunkilaiset ottavat vastaan uuden vuoden popsimalla niitä kuuluisia viinirypäleitä samassa tahdissa kellonlyöntien kanssa. Aukio oli täynnä kaikenlaisia hahmoihin pukeutuneina olijoita, jotka pientä maksua vastaan kuvasivat itseään turistien kanssa. Aukiolla on myös se kuuluisa karhupatsas joka popsii mansikkapuun hedelmiä.

Palacio Real de Madrid on Espanjan kuninkaan virallinen virka-asunto. Kuningas Felipe VI perheineen ei kuitenkaan asu palatsissa, vaan on valinnut kodikseen pienemmän, Madridin laitamilla sijaitsevan La Zarzuelan palatsin.

Kuninkaanlinnan luona on myös Madridin katedraali, jonka ensimmäiset suunnitelmat tehtiin jo vuonna1879. Peruskivi muurattiin 1883. Lopullisesti se kuitenkin monien mutkien jälkeen valmistui vasta 1993 jolloin Paavi Johannes Paavali II vihki sen kirkolle 15. kesäkuuta neljännellä matkallaan Espanjaan.

Templo de Debod muinaisegyptiläinen temppeli. Temppeli rakennettiin alun perin eteläiseen Egyptiin lähelle Niilin ensimmäistä putousta ja Isis-jumalattarelle omistettua uskonnollista keskusta. Kun Assuanin patoa rakennettiin moni temppeli oli vaarassa jäädä siellä veden alle. Kiitokseksi Espanjan tarjoamasta avusta Abu Simbelin temppelien siirtämisessä Egypti lahjoitti Debodin temppelin vuonna 1968 Espanjalle.

Temppeli purettiin ja siirrettiin kivi kiveltä Madridiin, jossa se koottiin uudelleen kaupungin kauneimpiin kuuluvaan puistoon Parque del Oesteen. Se avattiin yleisölle heinäkuussa 1972. Se on yksi ainoita muinaisegyptiläisen arkkitehtuurin teoksia Egyptin ulkopuolella ja ainoa laatuaan Espanjassa

Madrid on paljon muutakin kuin vain nähtävyyksiä. Se on teatteria, flamencoa, ostoksia, hyvää ruokaa, kahviloita ja mielenkiintoisia kortteleita.

Mercado de San Miquel. Yli sata vuotta vanha halli. Jokaisen Madridissa käyvän ”must” kokemus. Halli sijaitsee vain muutaman korttelin päässä Puerto Solilta. Siellä on mukava käydä päivän mittaan haukkaamassa jotain pientä suolaista tai makeaa herkkua, että taas jaksaa.

Ja isompaan nälkään suosittelen illallista maailman vanhimmassa ravintolassa. Vuonna 1725 perustettu Casa Botín on Guinnessin ennätyskirjan mukaan maailman vanhin ravintola. Se on kuuluisa Sevillalaisesta roasted sucling pig annoksestaan. Monet kuuluisuudet sitä ovat siellä syöneet, esim Hemingway ja Francisco de Goya oli siellä tarjoilijana aikanaan.

Kävimme myös katsomassa flamenco esitystä. Liput tähän teatteriin oli varattava etukäteen. Teatteri Cardamomo

Hotellimme Madridissa oli lähellä kaikkea. Siisti ja kohtuuhintainen. Metroasemakin oli ihan lähellä vaikka emme metrolla paljoa kulkeneetkaan, sillä kaikki nähtävyydet oli kyllä sopivasti kävelyetäisyyden päässä. Paitsi tuo jalkapalloareena, jossa seurueen miehet kävivät opastetulla kierroksella.

Estadio Santiago Bernabéu. Real Madridin kotikenttä vuodelta 1947. Siellä järjestetään opastettuja kierroksia ja osanottajat pääsevät tutustumaan pukukoppeihin ja palkintokaappeihin.

Viimeisenä kuvana kuvat Atochan rautatieasemalta, jonne myös Alicantesta lähtenyt suurnopeusjuna saapui, jolla meidän nelihenkinen seurue matkusti Madridiin tutustumaan. Asemahan on surullisen kuuluisa vuoden 2004 pommi-iskuista.

Hotellimme Madridissa

Hotel Mayerling, Madrid