Matkakertomuksia Espanjasta

Terrakotta armeija

LOS GUERREROS DE XI’AN

Kiinan terrakotta-armeijan näyttely

Argeologinen museo MARQ,  Alicante.

 

Nyt en ole matkalla Kiinaan vaikka joskus sielläkin haaveilin käyväni. Kerran tosin kävin ja se kyllä Kiinan kokemukseksi riittikin. Olen nimittäin viettänyt kokonaisen tunnin Pekingissä. Ajelin Pekingin lentokentän hallissa pienen avokärryn kyydissä. 2000-luvun alussa olin matkalla Helsingistä Etelä-Korean Masaniin sen aikaisen työnantajani tehtaille ja koneen vaihtoon jäi liian pieni aika. Finnair järjesti minulle pikakyydin, jotta ehdin Seulin ja Masanin koneeseen. Matkatavarat tosin ei mukaan ehtineet, mutta se ja siitä aiheutuneet ongelmat olisikin sitten jo toisen postauksen aihe. Sen verran kerron, että pitkän lentomatkan jälkeisenä aamuna Masanissa minulla oli määrä opettaa paikallisia työntekijöitä yrityksemme tietojärjestelmien käytössä. ”Esiintymisasunani” olikin sitten ainoat saatavilla olleet vaatteet, samat mukavat joustavat verkkarit ja verkkaritakki, jossa olin yön yli lentänyt Helsingistä. 

No siitäkin seikkailusta selvittiin ja nyt kohteena ei siis ollut Aasian suurkaupungit vaan tuttu ja turvallinen Torreviejan naapurikaupunki Alicante.  Kiinan ensimmäisen keisarin  Qin Shi Huangdin terrakottasotilaat olivat vihdoin pitkän osin pandemiasta johtuneen odotuksen jälkeen ”marssineet” Costa Blancalle. Alicanten MARQ-museossa oli maaliskuussa 2023 avattu LOS GUERREROS DE XI’AN näyttely – Kiinan keisari Qin Shi Huangdin maailmankuuluista terrakottasotilaista kertova näyttely. 

Muistan hyvin kun tästä huikeasta hautalöydöstä uutisoitiin 1970-luvun alussa. Siitä tuli yksi maailman upeimmista nähtävyyksistä ja epäilemättä Kiinan muurin lisäksi merkittävin Kiinan nähtävyys ja UNESCON maailmanperintökohde. Kummankin nähtävyyden Kiinan muurin ja terrakotta-armeijan takaa löytyy Kiinan ensimmäiseksi keisariksi sanottu Qin Shi Huangdi  ja ns. Qin-dynastian aloittaja. Hän yhdisti 7 Kiinassa tuohon aikaan keskenään sotivaa aluetta/valtiota, loi suuria tie- ja kanavaverkostoja jne.  Qin Shi Huangdi oli Kiinan keisari vuosina 221-210 eaa. Hän tuli valtaan vain 13-vuotiaana. 

Qin Shi Huangdi on hyvin kiehtova henkilö kun hänestä tietoja luin. Hän teki  suuria uudistuksia ja valtavia rakennusprojekteja, kuten rakennutti Kiinan muurin edeltäjän, yhdenmukaisti Kiinan kirjoitusjärjestelmän ja yhtenäisti raha-, paino- ja pituusasteikot.  Qin Shi Huangdi oli tyrannimainen hallitsija, hänen valtakaudellaan noudatettiin tiukkoja lakeja. Kauan hänen jälkeensä vallassa ollut Mao Zedong ihaili Qin Shi Huangdin johtamistaitoa. Qin Shi Huangdi hallitsi valtakuntaansa sen pääkaupungista Xi’anista käsin. Xi’an on silkkitien alkukaupunki. 

Henkilönä ja mieleltään tämä keisari taisi olla hullu. Hän unelmoi ikuisesta elämästä. Kerrotaan, että hän uskoi elohopean voimaan eliniän pidentämisessä ja siksi hän söi päivittäin elohopeakapseleita. Hulluudesta kertoo myös tarina, jonka mukaan hän rakennutti valtavan varsijousen, jolla hän ampui merestä valtavia kaloja, koska ne estivät pääsyn ikuisen elämän saarelle. Samoin luin, ettei hän nukkunut koskaan kahta yötä samassa huoneessa, koska pelkäsi pahoja henkiä. Keisari etsi jatkuvasti tietoa ikuisesta elämästä ja tähän liittyen hautasi tiedemiehiä elävältä, koska nämä eivät paljastaneet salaisuuksiaan. 

Jo ennen tämän keisarin valtakautta Kiinassa oli vallalla usko tuonpuoleiseen elämään. Tämän vuoksi Qin Shi Huangdi rakensi tämän kuuluisan terrakotta-armeijan Xi’aniin vartioimaan hautaansa ja itseään tuonpuoleisessa elämässä. Itse hauta on kauempana Terrakotta-armeijasta. Se sijaitsee pyramiidin muotoisen kukkulan uumenissa ja on edelleen avaamaton Kiinan hallituksen päätöksellä. Itse haudassa uskotaan olevan valtava määrä aarteita, kokonainen kaupunki pienoiskoossa. Siellä sanotaan olevan elohopeajokia ja jade vuori, timanteista tehty tähtitaivas jne. Hautaa ei tulla avaamaan ennen kuin voidaan varmistaa tekniikka, millä nämä aarteet säilyvät. 

Miksi sitten terrakotasta,  savesta poltamalla tehdyt patsaat? Jo ennen  Qin Shi Huangdin valtakautta merkkihenkilöiden kuollessa heidän palvelijansa haudattiin isäntiensä kuollessa elävältä heidän mukaansa. Näin eräs arkeologi kertoi katsomassani videossa. Tarvitsivathan he mukaansa henkilökunnan siirtyessään tuonpuoleiseen. Ihmiset alkoivat kuitenkin arvostella tätä ihmisuhrirituaalia  ja terrakottahahmoja alettiin käyttää korvikkeena. Joissakin lähteissä kerrottiin, että Qin Shi Huangdin kuollessa savihahmojen käyttö oli jo vakiintunut käytäntö. Toisaalta kuitenkin löysin myös tietoja siitä, että savipatsas-armeijan lisäksi olisi myös haudattu elävältä keisarin armeijan sotilaita, hänen palvelijoitaan ja vaimojaan. Koska en ole historian asiantuntija, yritin etsiä lisätietoa tästä uskomattoman julmasta tavata, mutta kaikki löytämäni tieto oli toisistaan poikkeavia. Varma tieto on kuitenkin, että tämä keisari hautasi elävältä terrakotta-armeijan ja hänen hautansa käsityöläiset, jotta mahdolliset haudanryöstäjät eivät hautapaikkaa löytäisi ja tieto haudasta haudattaisiin sen tekijöiden mukana.

Qin Shi Huangdin hautapaikka ja sitä vartioiva terrakottahahmoarmeija rakennettiin  2200 vuotta sitten. Sen löysivät sattumalta vuonna 1974 paikalliset maanviljelijät, jotka etsivät sopivaa kaivonpaikkaa kuivuudesta kärsiville viljelmilleen. Lapio osui kovaan saviesineen palaan, joka lisäkaivauksissa todettiin  olevan osa yhtä sotilashahmoa. 

 

Löytö osoittautui todella merkittäväksi. Maan alta alkoi paljastua valtava terrakottasavipatsaiden armeija. Patsaiden ja esineiden kaivuut jatkuvat edelleen. Tätä aave-armeijaa ei oltu koskaan tarkoitettu elävien nähtäväksi. Sotilaspatsaat, hevoset, vaunut, aseet ja muut esineet  oli valmistumisensa jälkeen asetettu vallihautoihin/käytäviin, joiden välille oli tampattu maaseinät, jotka tukivat puupalkkeja joiden varaan oli aseteltu kuitumattokerros katoksi ja kaiken tämän päälle haudat täytettiin hienolla maa-aineksella.

Näitä vallihauta-alueita on nyt löydetty kolme. Ne on merkitty numeroin ja nykyään katettu lentokonehallin tapaisiksi rakennuksiksi. Yhteensä patsaita ja esineitä on varvioitu siis tähän mennessä löydetyn noin 8000 kpl, hevosia 500 ja vaunuja 140. Hahmot ei suinkaan löydettäessä olleet ehjiä vaan rikkoituneina satoihin jos ei tuhansiin osiin. 40 vuoden aikana patsaita entisöivät arkeologit ovat ”uudelleenrakentaneet”  vain noin neljäsosan löytyneistä patsaista.

Mikä näistä patsaista tekee erityisen merkittäviä. Ne on esimerkiksi

  • luonnollisen kokoisia, niin sotilaat kuin hevosetkin
  • Niiden mallina on ollut oikeat sotilaat ja ne ovat siis näköispatsaita  ja siksi
  • jokaisella on yksilölliset ilmeet kasvoillaan. Joku nauraa, joku on surullisen näköinen, jollakin on silmät kiinni jne
  • Jokaisen pää, tukka tai päähine on yksilöllinen ja erilainen
  • Jokainen kantaa oman aselajinsa asetta
  • Hevosten keskimääräinen paino on yli 200 kg ja sotilaspatsaiden noin 130 kg.

Vaunut. Kopio. Alkupetäinen setti painaa yli 1200 kiloa ja koostuu yli 3000 kappaleesta. Kulta- ja hopeaelementtejä on noin 1 700, joista erottuvat hevosten erittäin monimutkaiset ohjakset. Onkin hienoa nähdä miten taidokkaasti kaikki esineet, kopiotkin on tehty.

Näyttelyssä on 120  alkuperäistä esinettä ja suuri määrä kuvamateriaalia ja kopioita tästä merkittävästä hautamuistomerkistä. Ne sotilaspatsaat, jotka eivät ole kopioita vaan oikeasti vallihaudoista osina kaivettuja ja restauroituja, ovat näyttelyssä hienosti esillä yhdessä huoneessa lasisissa ”tötteröissä”. Näyttely onkin todella taidokkaasti ja ammattitaitoisesti tehty.

Näyttely on avoinna vuoden 2024 tammikuun 28 päivään asti.

Paikka Alicante MARQ museo. Me ostimme liput museon nettisivun kautta:

MARQ Museo Arqueológico Provincial de Alicante

Lähteenä tekstiin olen käyttänyt mm näyttelyn esineiden tietoruutuja ja esitteitä sekä:

La desconocida historia del hombre que descubrió los famosos Guerreros de Terracota de China – BBC News Mundo

Tämä ylläoleva artikkeli sisältää linkin videoo, jossa opas kertoo mielenkiintoisesti löydöstä. Kannattaa katsoa

Terracotta Warrior Army of Emperor Qin Shi Huang Di

Kaikki kuvat on omiani näyttelyssä tai tai sen tietoruuduilta napsimia kuten aina kaikki blogini kuvat, jos ei toisin ole mainittu.

Näillä painikkeilla voit jakaa tämän postauksen:

Email
WhatsApp
Scroll to Top