Olimme varanneet käyntiin koko iltapäivän, nähtävää oli paljon ja jossain vaiheessa kaikkiin sen panteoneihin, hautoihin, muistomerkkeihin ja nähtävyyksiin jotenkin turruin ja nyt jälkikäteen huomasin, että kaikista en ollutkaan itse kuvia ottanut. Onneksi ystäväni kuvista löytyi puuttuvia kuvia. Eli osasta kuvia kiitän heitä kun sain luvan niitä täällä käyttää.
Usein matkoillamme käymme tutustumassa hautausmaihin. Ne ovat paljon enemmän kun vain asukkaiden viimeisiä leposijoja ja hautapaikkoja. Usein ne sijaitsevat upeilla alueilla (esimerkkinä Helsingin Hietaniemen hautausmaa, rauhallinen keidas keskellä vilkasta kaupunkia meren rannalla), joskus niissä voi ihastella arkkitehtuurisia rakennuksia, monesti niistä löytyy kauniita ja upeita patsaita ja kuuluisien taiteilijoiden töitä tai sitten niissä voi bongata kuuluisuuksien hautamuistomerkkejä.
Alcoyn San Antonio Abadin hautausmaalta löytyy kaikki nämä luettelemani elementit. Se rakennettiin 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun välissä.
Se on Alcoyn historian neljäs hautausmaa insinööri Enrique Vilaplanan suunnittelema. Vuoden 1885 koleraepidemia aiheutti sen, että tarvittiin uusi hautausmaa San Vicente Ferrerin hautuumaan tilalle, joka oli liian lähellä kaupungin keskustaa.
Sieltä löytyy monta tyylisuuntaa edustavia osia ja rakennuksia klassismista jugendtiin, uusgoottilaisuuteen, uusegyptiläiseen, modernismiin ja eklektiikkaan. Hautausmaan perustamisen aikaiset eri yhteiskuntaluokkien erot ovat siellä hyvin nähtävillä. Alue on kuin kokonainen kaupunki puiden reunustamine katuineen, omine kortteleineen, joissa erottuu hyvin sen ”asukkaiden” asema. Porvaristolle rakennettiin suuret upeat panteonit, papistolle on oma ”kortteli”, samoin nunnille varattiin oma alue. Yksi osa on varattu siviilihautausmaaksi, toinen armeijalle, yksi kastamattomille lapsille ja toinen ei katoliseen kirkkoon kuuluville. Lisänä vielä muistomerkki kaupungissa asuneille kuuluisuuksille.
Myös alueen kasvillisuus on erilainen alueesta riippuen. Katolisessa osassa sypressipuiden ja ikivihreän kasvillisuuden käyttö on vallitsevaa kun taas toisinajattelijoiden alueella kasvillisuus muuttuu.
Aloitan tämän esityksen viehättävällä tarinalla Alcoyn tunnetuille asukkaille rakennetusta panteonista ja muistopaikasta.
Suunnittelijoina José Briet ja V.Manuel Vidal.