Matkakertomuksia Espanjasta

Alcoy

Vielä lisään muutaman jutun retkeltämme Alcoyhin. Tänä syksynä 2021 käytiin parin päivän reissulla Alcoyssa. Kaupungin modernismitaloista ja hautausmaasta jo kirjoitin ja aikaisemmin vuosia sitten tekemästämme Moors & Christians juhlien käynnistä löytyy myös kuvia täältä. Kaupunki on oikea aarreaitta ja siellä olisi varmaan nähtävää vaikka viikoksi. Tässä siis vielä muutana hieno kohde, jossa käytiin.

MAF/Museo Alcoyano de la Fiesta

Alcoyssahan järjestetään vuosittain suuret Moors & Christians Fiestat. Kävimme nyt  myös Moors & Christians fiestan museossa. 

Museossa voi tutustua näihin juhliin ja niiden historiaan. Museossa on hienosti käytetty nykytekniikkaa. Siellä on pieni huone, jossa pyörii taidokkaasti koostetut videot festivaalin kulusta. Näytetään pätkiä Plaza Espanjalla esitettävästä näytelmästä, jossa maurit ja kristityt taistelevat. On videoita paraatikulkueista.  Ja kun itsekin olen ollut maurien ja kristittyjen kulkuetta paikan päälläkin katsomassa voin sanoa, että nämä täällä museossa näytetyt videot oli hienosti tehtyjä, pimeässä huoneessa istuessa tuli tunne, että oli osa sitä kulkuetta ja juhlaa. Näyttelysaleissa on upeita pukuja nähtävillä. Museo ei ole iso, mutta suosittelen käyntiä jo pelkästään niiden upeiden videoesitysten vuoksi.

Llotja de Sant Jordi

Alcoyn Plaza Españalta löytyy ihmeellinen näyttelyhalli. Jos saapuu paikalle aamulla ennen hallin avautumista, ei sitä näe lainkaan. Sen sisäänkäynti nimittäin on ainoastaan iso ”kansi” aukion asfaltilla. Kun halli avautuu yleisölle tämä hydrauliikalla toimiva kansi nousee ylös ja sen alta paljastuu rappuset alas Plaza Españan alle kaivettuun näyttelyhalliin.  Valencialainen arkkitehti ja insinööri Santiago Calatrava loi tämän betoni- ja graniittitilan vuosina 1992–1995. Se siis sijaitsee aukion alapuolella maan alla ja sen rakenne muistuttaa suuren eläimen luurankoa.

 Hallissa järjestetään kulttuuritapahtumia ja nyt käydessämme siellä oli taidenäyttely. Kuten kuvistani näkyy koko rakennus on valkoinen ja hyvin valoisa. 

Convento del Santo sepulcro

Yhdessä kirkossakin kävimme pika pikaa kun ovi oli auki. Se oli nunnaluostarin kirkko ja kaunis olikin. Kirkko on vuodelta 1595 ja sijaitsee heti kun on ylittänyt kauniin art déco tyyliin rakennetun San Jorgen sillan vanhan kaupungin puolella. Kirkossa oli parhaillaan yhdessä sen kappelissa nunnat rukoilemassa ääneen niin, että emme oikein kehdanneet etsiä oppaiden kertomia yksityiskohtia vaan poistuimme vähin äänin. 

Olisin myös halunnut käydä retken aikana yhdessä toisessa kirkossa, nimittäin 

Santuari de Maria Auxiliadora– nimisessä joka sijaitsee Plaça Mossen Josep aukiolla. Harmiksemne se oli kiinni ja saimme tyytyä istuskelemaan kahvilassa, joka oli kirkon vieressä. Kirkossa olisi ollut mielenkiintoiset seinämaalaukset. Niiden aiheet ovat maurien ja kristittyjen taisteluista ja festivaaleista. Muraalien tekijät: Ramón Castañer Segura ja David Pastor Corbí. Rakennusvuosi  1931. Kuvien perusteella olisivat olleet mielenkiintoisen värikkäitä ja erikoisia kirkkoon maalattuja.

Kirkon edessä olevalla aukiolla on kaksi yksityiskohtaa. Patsas, joka esittää Mossén Josep nimistä pappia ja aukion reunoja ympäröi metalliset kädet. Mossén Josep oli pappi, joka jo nuorena omistautui lapsille ja nuorisolle. Hänet nimitettiin kuraattoriksi San Mauro de Alcoyn seurakuntaan, hän erosi tehtävästään vuonna 1901 tehdäkseen työtä työväenluokan perheiden lapsien ja nuorien hyväksi Alcoyhin luodun ainutlaatuisen johtokunnan kautta. Kaupungissahan oli paljon vähävaraisia perheitä, joiden lapset kävivät töissä tehtaissa ja näiden lasten olosuhteiden parantamiseksi ja opettamiseksi tämä pappi teki elämäntyönsä. Hieno aukio, ihan yliopiston vieressä ja kun luki tämän papin elämästä ymmärtää myös nyt noiden aukiolle suunniteltujen käsien merkityksen.

Tämä kirkko on lähellä ns. Plaza Ferrándiz y Carbonell aukiota

Tämän aukion reunalla on kaksi rakennusta, joissa nyt toimii Alcoyn tekninen yliopisto. Aikaisemmin rajennukset olivat tehdasrakennuksia. Ferrándizin ja Carbonellin tekstiilitehtaat. Alcoylaisen modernistiarkkitehdin Vicente Pascual Pastor vuosina 1909-1922 suunnittelemat.

Aukiolla on suuri metalliveistos. Joan Llaveria Arasan veistos nimeltä Ocell (Lintu). Aukio oli vilkas kun sen laidalla oli opiskelijakahvila. Paljon nuorta väkeä oli kokoontunut aukiolle. 

Me emme nuorisokahvilaan mennet, mutta toisessa kahvilassa sen sijaan myös istuimme Plaza de Dins aukiolla. Aukio on kaunis entisen San Agustínin luostarin sisäpiha. Luostari rakennettiin 1300-luvulla. Tällä luostarilla on surullinen tarina joka kertoo Espanjan historiasta. Vuonna 1837, ns.Mendizábalin takavarikoinnin aikana, jolloin kirkon varallisuutta pakkolunastettiin  ja huutokaupattiin Alcoyn kaupunki osti luostarin ja se muutettiin asunnoiksi ja toriksi.  Kunnostuksen ja laajennuksen tehnyt arkkitehti oli José Moltó Valor.  Luostarin yhteydessä oli myös Pyhän Augustinuksen goottilaistyylinen kirkko,  joka purettiin myöhemmin Espanjan sisällissodan aikana. Alcoyn kaupungintalo on yksi tämän aukion taloista. 

Nyt pandemian aikana aukiolla oli avoinna vain yksi kahvila, mutta voin kuvitella kuinka vilkasta elämää siellä vietetään normaaliaikana.

Vanhan ja uuden kaupungin välissä on upea silta:

Puente de San Jorge

 Silta ylittää Serpis joen

1931 valmistunut art déco silta, jonka suunnitteli Víctor Eusa. Siltaa pidetään yhtenä Valencian autonomian alueen merkittävimmistä art déco töistä. Tätä siltaa kävimme vielä kuvaamassa iltavalaistuksessakin.

Hotellimme oli uuden kaupungin puolella ja sieltä pääsi vanhaan kaupunkiin joko tätä siltaa pitkin tai sitten toista pienempää pitkin, jonka vanhan kaupungin puolella nähtiin vanhan kaupungin muuria ja sen torni ja portti.

Torre N’Aiça i Portal de Riquer

Toinen muurin torni on nähtävissä San Jorge sillan toisella puolella ja se on nimeltään

Torre de Na Valora 

Kaupungissa on myös lukuisia vanhojen tehtaiden savupiippuja. Sillalta niitä näkyy monta ja myös vanhan kaupungin sisällä näimme yhden piipun.

Kävimme myös Glorieta puiston vieressä olevassa kauppahallissa.

Ja ihan ensimmäiseksi kaupunkiin saapuessamme kävimme tietysti turisti-infossa, josta saimme hyvät neuvot ja oppaat paikkojen aukioloista. Turisti info sijaitsee Plaza Españalle kaupungin taloa vastapäätä.

Samalla aukiolla on myös Iglesia arciprestal de Santa María.

Hotellimme oli Sercotel ja se sijaitsi uuden kaupungin puolella. Hyvä hotelli, jossa helppokulkuinen oma parkkihalli. Hotellia vastapäätä oli myös parkkitalo kaupoakeskuksen yhteydessä. Hotellin lähietäisyydellä kaikki uuden kaupungin ravintolat ja kahvilat.

Ehkä vielä joskus menemme tänne hotelliin uudestaan. Syyskuisin kaupungissa järjestetään Fira Modernista juhlat. Silloin saisi pukeutua vanhanaikaisiin vaatteisiin.

Linkki juhlista kertovaan tietoon kuvineen:

The IV Fira Modernista De Alcoy September 20-26 – Alcoy Today

Haluatko jakaa tämän postauksen kaverillesi:

Email
WhatsApp

Kommentoi

Scroll to Top