Matkakertomuksia Espanjasta

Altea

Altea, merenrantakaupunki Alicanten maakunnassa Costa Blancalla. Asukkaita 22.000.

Altean kaupungin nimi katsotaan tulevan arabian sanasta ”Althaya” joka tarkoittaa ”terveyttä kaikille” tai kreikan ” Althaia” joka kääntyy ”parannan.”

Alteassa on nykypäivänä kaksi toisistaan täydellisesti poikkeavaa aluetta. Ylhäällä vuorenrinteellä ja päällä oleva vanha kaupunki, Casco Antiguo, ja merenrannalla vanhan kaupungin juuressa oleva uusi kaupungin keskusta.

Vuosisatojen aikana alueella on ollut monia eri sivilisaatioita. Sinne ovat jättäneet jälkensä ja vaikutukseensa iberialaiset, kreikkalaiset, foinikialaiset, roomalaiset ja muslimit. Kreikkalaisten ja roomalaisten suolantuotanto ja arabien maatalous- ja kalastustietämys näkyy sen historiassa ja nykyajassakin.

Arabien vallan viimeisessä vaiheessa Altea kuului Denian Taifaan. Kristityt ja Aragónin Jaime I valloitti alueen takaisin kristityille vuonna 1244, ja se sai kaupungin aseman vuonna 1279.

1500-luvulla alue oli melkein asumaton, sillä rannikoa vaivasi berbeerimerirosvojen hyökkäykset. Heistä ja hyökkäyksistä varoittamaan rakennettiin koko Costa Blancan rannikolle puolustustorneja, joiden jäänteitä edelleen on monin paikoin olemassa. Merirosvot olivat todellinen vaara, sillä he ryöstivät ei vain ihmisten omaisuutta vaan myös ihmisiä otettiin mukaan. Kaupungin asukkaita suojelemaan kaupungin ympärille rakennettiin muuri ja osana muuria myös puolustustorni 1500-luvun keskivaiheilla, Torre de Bellaguard ja myöhemmin myös linna. Kummatkin sekä torni että linna ovat täysin tuhoutuneet, tornista on olemassa uudelleen rakennettu ”näköistorni” mutta linnan paikalla Plaza de la Iglesialla on nykyisin kuuluisa vanhankaupungin kirkko. Muurissa oli kolme porttia, joista nykypäiviin on säilynyt kaksi. portal Vell ja Portal Nou. Vanhan kaupungin ulkopuolella oli myös Torre de la Galera. Se on nykyisin yksityisessä omistuksessa ja sitä on muutettu ja siihen lisätty osia.

Mäen rinteeltä löytyy myös kaivaukset/jäänteet vanhasta vesimyllystä 1400-1600 luvulta,  ”El Molí del Bellaguardalla” tai ”Aljub” (vesisäiliö). Vesi ”säiliöön” johdettiin muinaiselta  Séquia Blanca kastelukanavalta.
 Puhtaan veden saanti juuri mahdollisti Altean kehityksen. Sitä tarvitsivat niin kalastuselinkeino kuin myös viljely.

Kiipeämisen vanhaan kaupunkiin voi aloittaa esimerkiksi kadulta, jossa on ns. ”Escaleras del Mestre de la Música” raput. Raput on omistettu altealaiselle säveltäjälle ja muusikolle  Francisco Perez Devesalle. Rappuja on yhteensä 255.

Altea on aina ollut kaupunki, joka on houkutellut kaikenlaisia taiteilijoita. Varsinkin 1960 ja 1970-luvuilla sinne hakeutui kuuluisia maalareita, kuvanveistäjiä ja kirjailijoita monesta maasta. He ottivat kaupungin omakseen ja tämän boheemielämän vaikutus näkyy edelleen vanhassa kaupungissa, vaikkakin ajan myötä turismin vaikutuksesta monista taidegallerioista ja keramiikkapajoista tehtiin baareja, ravintoloita ja majoituspaikkoja. Altea on nimetty virallisesti Valencian autonomisen alueen kulttuuripääkaupungiksi. Alteassa on tätä perintöä jatkamassa esimerkiksi Palau de Altea (jonne mahtuu tuhat henkilöä), Universidad Miguel Hernández de Alicanten kuvataiteen laitos, musiikkikonservatorio, Altea la Vellan kulttuurikeskus ja museo.

Taiteilijoiden perintönä on myös lukuisat vanhan kaupungin pienet viehättävät myymälät, joissa voi ihastella ja hankkia uniikkeja, taidokkaita koruja, keramiikkaa, koriste-esineitä ja vaatteita. Samoin siellä edelleen on useita taidegallerioita.

Vanhan kaupungin korkeimmalla paikalla on kaunis sinikupolinen kirkko, Parroquia Nuestra Senora del Consuelo. Sen kupoli hallitsee koko kaupunkia ja sitä kutsutaan myös nimellä ”the dome of the Mediterranean” sen kauneuden vuoksi. Itse kirkko on rakennettu vasta 1900-luvulla vanhan rapistuneen rukoushuoneen tilalle. Espanjan sisälissodan aikana Fancon sotilaat tuhosivat yhden sen kellotorneista. Kirkko on sisältä hyvin valoisa suurien ikkunoidensa ja värityksensä ansiosta. Hyvin kaunis alttarialue ja kattomaalaukset ihastuttavat.

Alteaan on Torreviejasta vähän yli 100 km ja matkan varrelle osuu monta muutakin mielenkiintoista käyntikohdetta, esimerkiksi Benidorm ja Villajoyosa. Tai melkein Alteassa kiinni oleva L’Albir ja Sierra Heladan luonnonpuisto. Luonnonpuistossa on majakka, Faro del Albir, aivan rannassa korkealla kallion kielekkeellä.

Alteasta löytyy netistä monenlaisia turistioppaita. Tässä yksi niistä.

 

Tässä Altean retkemme kuvasatoa

Scroll to Top