Miguel de Cervantes

Cervantes monumentti Madridissa

Syntyi 29.9.1547. Alcala de Henaresissa
Kuoli 22.4.1616 Madridissa ja haudattiin 23.4.1616

Surullisen hahmon ritari Don Quijote. Tämä Miguel de Cervantesin kirja on niitä kirjoja, joista Raamatun jälkeen on otettu eniten painoksia. Monet meistä ovat sen lukeneet ja vielä useammat tuntevat sen tarinan. Kuinka moni on tutustunut itse kirjailijan elämäntarinaan. Minä kiinnostuin siitä kun matkoillani Espanjassa usein törmään Cervantesin patsaisiin ja hänen luomaansa hilpeään hidalgoon Don Quijoteen ja uskolliseen palvelijaansa Sancho Panzaan.

Miguel de Cervantesin isä oli cordobalainen välskäri Rodrigo de Cervantes. Noin vuonna 1551 perhe muutti Valladolidiin. Isä vangittiin jossain vaiheessa siellä maksamattomien velkojen vuoksi ja perheen omaisuus takavarikoitiin. Miguel oli yksi perheen seitsemästä lapsesta. Hän on oletettavasti käynyt jesuiittakoulua Valladolissa, Cordobassa tai Sevillassa. Myöhemmin vuonna 1566 Miguel muutti Madridiin opiskelemaan ja noilta ajoilta on hänen ensimmäinen tunnettu runonsa ja muita kirjoituksia.

Vuonna 1569 Cervantes keskeytti yllättäen opintonsa ja matkusti Italiaan. Italian kaudelta tiedetään, että hän toimi pappismiehen kamariherrana ja myöhemmin merisotilaana sillä hän värväytyi Napolissa Espanjan laivastoon. Hän oli mukana kuuluisassa Lepaton meritaistelussa kaleeri Marquesalla. Hän haavoittui taistelussa ja hänen vasen kätensä halvaantui loppuiäksi. Vielä taistelun jälkeenkin parannuttuaan haavoistaan hän jatkoi laivaston palveluksessa kunnes vuonna 1575 palasi siviiliin ja lähti paluumatkalle takaisin Espanjaan mukana olleen veljensä kanssa.

Paluumatka ei kuitenkaan onnistunut odotusten mukaan vaan veljekset joutuivat merirosvojen vangeiksi. Rosvot pyysivät heistä korkeita lunnaita joita Cervantesin perhe ei pystynyt maksamaan sillä lopputuloksella, että he päätyivät orjiksi Algeriaan. Vankeusaikana Miguel järjesti vankitovereidensa kanssa lukuisia joukkopakoja, mutta näiden epäonnistuttua otti aina syyt itselleen säästäen näin tovereitaan kidutuksilta.

Vuonna 1577 poikien äiti yritti ostaa heidät vapaaksi, mutta rahaa ei ollut kummankin vapauttamiseksi ja Miguel päätti silloin, että häntä nuorempi veli saisi vapauden. Vuonna 1580 munkki Juan Gilb onnistui lopulta lunastamaan Miquelin vapaaksi. Ihan viime tipassa hän pääsi vapaaksi, sillä Cervantes aiottiin siirtää Osmanien valtakunnan pääkaupunkiin Konstanttinopoliin. Oikea sankaritarina siis tämä Miguel Cervantesin oma elämä.

Lokakuussa 1580 Cervantes palasi lopulta Espanjaan. Hän anoi virkaa Espanjan merentakaisista siirtomaista mutta anomus hylättiin ja hän asettui Madridiin. Madridin vuosinaan Miguel kirjoitti lukuisia näytelmiä. Hän meni myös naimisiin vuonna 1584 nuoren 19 vuotiaan Catalina de Salazarin kanssa. Liitto ei ollut onnellinen ja pari muutti erilleen. Miguel matkusti Andalusiaan, jossa hän seuraavat 20 vuotta toimi pikkuviroissa kiertäen varainhankkijana ja veronkerääjänä. Hän ajautui vararikkoon ja istui Argamasilla de Alban vankilassa la Manchan alueella. Siellä hän sai ajatuksen Don Quijoten kirjoittamisesta.

Don Quijoten ensimmäisen osan ilmestyttyä Cervantes palasi Madridiin, jossa asui lopun elämäänsä vaimonsa taloudessa. Hänen teoksensa saivat suosiota mutta tämä ei parantanut taloudellista tilannetta, sillä hän oli myynyt kustannusoikeudet teoksiinsa kertasummina saadakseen ne painatettua.

Vuonna 1609 Cervantes liittyi ajan tavan mukaan maallikkoveljenä Olivarin Pyhän Sakramentin Orjien veljeskuntaan. Hän antoi viimeisinä elonpäivinään munkkilupauksen ja hänet haudattiin fransiskaaniveljen viitassa Madridissa. Hautaluostari remontoitiin myöhemmin ja sinne haudattujen luut sekoittuivat keskenään. Paljon myöhemmin, kun hänen kuolemastaan oli kulumassa 400 vuotta (2016) perustettiin hanke luiden tunnistamiseksi. Ruumis tunnistettiin ja haudattiin virallisin menoin samaan kirkkoon johon ruumis aiemminkin oli haudattu.

Cervantesin merkittävimmät teokset:

  • La Galatea (1585)
  • Don Quijote I (1605)
  • Opettavaisia kertomuksia (1613, novellikokoelma)
  • Don Quijote II (1615)

Näistä ehdottomasti Don Quijoten merkitys on ollut suurin. Monet kirjailijat ovat saaneet teoksista innoituksensa. Suomessa esimerkiksi Aleksis Kivi kirjaansa Seitsemän veljestä.

Cervantes kirjoitti Don Quijoten parodiaksi oman aikansa suosiossa olleille ritaritarinoille. Kirjan päähenkilö lukee liikaa ritariromaaneja ja menettää järkensä. Hän päättää lähteä maailmalle taistelemaan vääryyttä vastaan. Hän ottaa nimekseen Quijote Manchalaisen ja mukaansa vanhan hevosensa Rosinanten. Asunaan hänellä on ruosteinen haarniska ja aseenkantajanaan maalaisjärkeä käyttävä Sancho Panza. Don Quijote luulee taloja lumotuiksi linnoiksi, ja tuulimyllyjä jättiläisiksi.