Cuenca

Kaupunki Espanjan Kastilia-La Manchan itsehallintoalueella.

Siirtelen tässä taas kuvia ja tarinoita vanhoilta reissuilta omille sivuilleni. Yritän nyt muistella kuvien perusteella missä mentiin ja mitä tehtiin. Pikkuhiljaa kuvia katsoessa palautuu paikat mieleen, mutta osa kuvista on jo jäänyt johonkin mielen mutkiin eikä enää millään muista miten päivän kulku meni. Osasyynä varmaan väsymys kun sitä aina yrittää ”kahmia” mahdollisimman paljon nähtävää noille reissuilleen.

Vuonna 2017 tehtiin matka Manchan alueelle, aluksi käytiin Consuegrassa tuulimyllyjä katsomassa, josta ajettiin Cuencaan. Pitihän ne kuuluisat riippuvat talot nähdä.

Kaupunki kuuluu UNESCON maailmanperintöluetteloon. Kaupungin perustivat maurit Cordoban kalifaatin puolustamista varten. 1100-luvulla kaupunki vallattiin kristityille ja sinne rakennettiin kirkollisia rakennuksia, esimerkiksi tuomiokirkko Catedral de Santa María y San Julián 1200-luvulla.

Catedral de Santa Maria y San Julian

Yksi syy siihen, miksi UNESCO on julistanut Cuencan maailmanperintökohteeksi, on sen arkkitehtuuri, kaupungin niin sanotut  ”Pilvenpiirtäjät/ Rascacielos” ja toisaalta kuuluisat ikoniset ”riippuvat talot/casas colgadas”.

Pilvenpiirtäjät/Rascacielos ovat vuosisatoja vanhoja. Ensimmäisten rakentaminen aloitettiin 1400-luvulla. Ne löytää Barrio de San Martínissa Calle Alfonso VIII: lta. Kadunpuolelta ei näytä siltä, että kyseessä olisi aikanaan Euroopan korkeammiksi monikerroksisiksi taloiksi sanottuja taloja. Kadunpuolella kerroksia on kolme, neljä tai viisi. Mutta kun taloja katselee Huécar-joelta päin huomaa, että talot ovatkin kymmenen, yksitoista kerroksisia. Oman aikansa ”pilvenpiirtäjiä”ja hissistä ei tietysti tietoakaan. Sisäänkäynti taloihin on Alfonso kadun puolelta. Rappukäytävään tullessasi olet esimerkiksi kolmannessa kerroksessa talossa, jossa on yhteensä vaikka kymmenen kerrosta.

Taloilla on vielä toinenkin erityispiirre, ne ovat eri värisiä ja niiden leveys vaihtelee määrätyn säännön mukaan. Parilliset talon on kapeampia kun parittomat.

Kaupungin sijainti kahden joen Rio Júgar ja Rio Huécar aiheutti sen, että sen kasvaessa muuriensa sisällä alettiin tilan puutteen vuoksi rakentamaan taloja korkeammaksi. Osa taloista siis on säilynyt meidän päiviin asti ja niitä käydään ihastelemassa ympäri maailmaa. Cuenca on lyhyen matkan päässä Madridista ja senkin takia vilkas turistikaupunki.

Rascacielos joelta päin
Alfonso VIII kadulta päin

Toinen Cuencan päänähtävyyksistä noiden pilvenpiirtäjien lisäksi on ”riippuvat talot, esp. casas colgadas”

Nykypäiviin on säilynyt vain vähän näitä tähän tyyliin vuoren rinteelle rakennetuista taloista. Kuuluisimmat niistä on La Casa de la Sirena ja kaksi la Casa de los Reyes -nimistä. Ne on rakennettu 1200 ja 1400-luvulla. Taloja on sanottu ”Cuencan goottilaisen arkkitehtuurin jalokiviksi”. La La Casa de la Sirena on majatalo ja la Casas del Reyssä on Espanjan abstraktin taiteen museo. Taloissa on todella kauniit puuparvekkeet.

Taloja pääsee parhaiten katsomaan Rio Huécaria ylittävältä rautasillalta käsin. Tämä rautasilta Puente de San Pablo on vuodelta 1902 mutta käsitykseni mukaan paikalla on ollut aikaisemminkin silta sillä löysin netistä tälläisen kuvan:

Tässä linkki piirrokseen talosta ja sillasta vuodelta 1875

Sillan toisessa päässä on luostari Convent of San Pablo, joka on nykyään Parador hotelli. Luostarin kappelista on tehty kahvila. Laitanpa tämänkin Parador hotellin toivomuslistaani ”luksusloma Parador hotellissa.

 

Tässä alla on vielä muutaman kuvan Cuencasta. Kiva siellä oli vanhan kaupungin kujia kulkea. Löysimme hienon näköalatasanteen, ihmeellisen luolakäytävän, josta minulla ei ole enää mitään muistikuvaa ja tietysti kiipesimme vanhan kaupungin muureille. Plaza Mayor oli vilkas paikka vaikka olimme liikkeellä turistikauden ulkopuolella. Aukion päädyssä tietysti oli kaupungintalo.

Cuencasta olimme varanneet huoneen hotellista nimeltä Hotel Torremangana, joka oli kaupungin uudessa osassa. Vanhaan kaupunkiin ei ollut pitkä matka, mutta  matkalla oli ihan kiitettävästi rappusia. Hotelli oli iso, kohtuuhintainen ja oikein hyvä siisti paikka yhden yön vierailulle.