Baeza

Kaupunki Andalucian itsehallintoalueella. 16163 asukasta.

Kaupungin valloitti kuningas Ferdinand III 1200-luvulla maureilta. Arabivallan aikaan Baezan sanotaan olleen kukoistava kaupunki.

Tähän kaupunkiin tutustuttiin vuonna 2019 lokakuussa. Silloin tehtiin kiertoajelu tarkoituksena osallistua Consuegran sahramifestivaaleille ja kerrankin otettiin eväiden lisäksi mukaan aikaa ja poikettiin moneen meille uuteen paikkaan.

Reitti oli: Torrevieja – Baza – Montefrio – Baeza – Ubeda – Almagro – Puerta Lapice – Consuegra ja sieltä Tomalloson kautta takaisin Torreviejaan.


Monista matkanvarren paikoista jo olenkin näin jälkikäteen tänne kirjoittanut ja kuvat laittanut. Mutta lisää olisi vielä arkistoissa odottamassa. Nyt siis matkan toinen etappi esittelyssä.

Ennen Baezaan saapumista koukattiin katsomassa Montefrio-nimistä kylää. National Geographic on valinnut näkymän, jonka kohtaa kylää lähestyessään yhdeksi maailman kauneimmista näkymistä.

Tässä se nyt on, Montefrio. Sää oli pilvinen, mutta olisikohan auringolla sitten ollut sellainen vaikutus, että näkymää voisi sanoa yhdeksi maailman kauneimmista. Epäilen, mutta nyt on bongattu tämäkin maailman ihme.

Ja sitten Baezaan, UNESCOn maailmanperintökohteeseen. Renesanssiarkkitehtuurin aarreaittaan.

Catedral de la Natividad de Nuestra Señora. Alkujaan 1147 moskeijan paikalle rakennettu, mutta vasta 1593 monien vaiheiden jälkeen valmistunut Baezan päänähtävyys. Renesanssityyliä.


San Felipe Nerin seminaari vuodelta 1660 katedraalin vieressä. Ulkoseinissä Vitor-merkit ja nimikirjoitukset 1600- ja 1700-luvulta. Näitä merkkejä olemme nähneet Espanjan todella monissa vanhojen opinahjojen julkisivuissa. Vielä on kirjoittamatta juttu Salamancasta, jossa kävimme Segovian matkamme yhteydessä päiväseltään katselemassa hienoja rakennuksia ja sielläkin yliopiston seinissä näitä näimme..

Tarina näiden punaisella värillä maalattujen merkkien takanaa liittyy opiskelijoihin, jotka niistä seiniin maalasivat muistona opiskelustaan kyseisessä laitoksessa valmistumisensa jälkeen. Minun mielestäni todella kauniita, kauniimpi kun nykypäivän grafitit. Ja maali, mitä lie sitten on ollutkaan on todella kestävää kun meidän päiviimme asti on säilyneet.

Palacio de Javalquinto ja sen upea julkisivu. Rakennuksessa toimii Nykyään Andalucian kansainvälinen yliopisto yhdessä San Felipe Nerin seminaarin kanssa. Tällä matkallamme emme päässeet siihen tutustumaan kun oli kiinni.

Kuvassa on Iglesia de Santa Cruz pieni kirkko, jonne myöskään emme päässeet sisään tutustumaan kun oli kiinni. Kirkko on 1200-luvulta. Olisi ollut kiinnostava nähdä tämä Andaluciassa harvinainen romaanisella kirkkotyylillä rakennettu kirkko myös sisältä.

Santísima Trinidad 1500-luvulta. Rakennus on entinen yliopisto, mutta nykyään keskiasteen koulu nimeltä IES Santísima Trinidad. Rakennuksessa on myös museo kuuluisan espanjalaisen runoilijan Antonio Manchadon luokkahuoneesta, jossa hän opetti ranskaa asuessaan Baezassa.

Antonio Manchado kuoli vuonna 1939 Ranskassa, jonne hän oli paennut Espanjan sisällissodan ja kenraali Francon hallintoa, toisin kun ystävänsä Federico García Lorca, jonka Franco teloitti 1936.

Santísima Trinidadin ovessa on Manchadon kuvalaatta ja osa hänen runostaan: Tässä tuon laatan runon teksti ja minun ”vapaa” käännökseni siitä. Tämäkin henkilö ja hänen historiansa on mielenkiintoinen. Hän ei montaa vuotta Baezassa viihtynyt,

Caminante, no hay camino se hace camino al andar. (Kulkija, ei ole olemassa polkua, sillä polku syntyy kävelemällä)

Arco de Villalar, Puerta de Jaen, Plaza del Pópulo, Fuente de los leones, ja takana portin vieressä turisti-info. Toimisto sijaitsee talossa nimeltä Antigua Audiencia Civil y Escribanias. Talo on historiansa mukaan saanut rakennusluvan 1511 mutta oletetaan, että julkisivu on rakennettu 1535-1540. Voi näitä vuosilukuja, sitä aina hieroo silmiään ja tarkistaa kaksikin kertaa näitä netistä ja matkaoppaista kaivaessaan. PS: jos ei ehdoton tarve, en suosittele turisti-infon WC vierailua.

Samalla aukiolla on myös talo Antiguo Carniceria, jonka alkuperäinen paikka oli Atarazanas-kadulla, jonne se rakennettiin 1547. Vuosina 1962-63 se purettiin pala palalta ja siirrettiin nykyiselle paikalleen Fuente de los leones suihkulähteen eteen. Nyt talo toimii oikeustalona.

Nämä tässä esittelemäni kohteet sijaitsivat todella lähellä toisiaan. Koska olimme kaupungissa vain yhden iltapäivän ja jatkoimme heti seuraavana päivänä matkaamme, nämä ehti hyvin katsastaa siinä lyhyessä ajassa. Paljon jäi vielä uuteen vierailuun. Illalla kävin vielä kävelemässä Paseo las Murallas-nimisellä kadulla, josta oli huimat näköalat yli laajojen olivipuulehtojen. Koko aluehan Ubedan ja Jaenin kanssa on Espanjan Oliiviöljyn suuri tuottaja.

Baezasta olimme varanneet hotellin nimeltä Hotel TRH Ciudad Baeza, Hotelli oli iso. Huoneet siistit ja hinta oli kohtuullinen. Autotallikin löytyi kun aikansa etsi. Autotallista sitten pääsi suoraan hotellin aulaan mutta oli kyllä aika ahdasruutuinen talli maan alla. Aamiainen oli tosi hyvä.

Kommentoi