Laskiainen

Laskiaistiistai suomalaisittain. Torreviejassa ei suomalaisen tarvitse luopua omista perinteistään. Tarjolla on lukuisia kahviloita, ravintoloita, harrastusmahdollisuuksia ja yhteisöjä, jotka toimivat tänne Costa Blancalle muuttaneiden suomalaisten voimin.

Me emme paljoakaan täällä ollessamme liiku ”suomipaikoissa”, mutta silloin tällöin kyllä käytämme lähellä olevan suomalaisia tuotteita myyvän kaupan palveluja. Yleensä jonkun juhlapyhän alla. Mämmiä kun ei espanjalaiset tunne. Samoin samassa rakennuksessa kaupan vieressä oleva kahvila, nimeltään Kahvilla, on tuttu.

Kahvillassa oli tänään mahdollisuus ostaa kotiin take-away hernesoppaa ja laskiaispullaa. Emmekä pettyneet päätökseemme hakea sieltä kotiin oma setti. Kyllä oli Nestori keittänyt mahtavan rokan. Mukana oli ripaus etelänmaan potkua. Mitä lie oli rokkaansa lisännyt.

Hernerokka ei suinkaan ole suomalainen keksintö. Jo 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua antiikin Kreikassa myytiin hernekeittoa kaduilla. Ensimmäisiä kirjallisia mainintoja herneestä Suomessa löytyy Mikael Agrigolalta vuodelta 1551.

Hernekeiton syöminen liittyy paaston ajan alkamiseen. Muitakin perinteitä rokan syöntiin löytyy netistä. Hautajaisiin keitettiin usein rokkaa. Sitä oli helppo keittää suuria määriä. Sieltä tulee myös sanonta ruumisrokka, joka lepytti myös äkäiset vainajat. Sekin tietty tehtiin herneestä eikä suinkaan vainajan ruumiista.

Suomi-kaupasta mukaan tarttui tietty samalla lakritsaa. Pärjäisköhän näillä kahdella pussilla nyt paastoajan yli. Huomennahan se kait virallisesti alkaa panttaaminen kunnes taas tulee päässiäinen mämmeineen ja suklaamunineen.

Lakritsi myös on vanha ”herkku” vaikkakin alunperin lääkkeenä käytetty. 5000 vuotta sitten Kiinassa sitä käytettiin sydämen, haiman ja ihovaivojen parantamiseen. Muinaiset lääkärit kantoivat lakritsia mukanaan, sillä sen uskottiin karkoittavan pahoja henkiä. Kuuluisasta Tutankhamonin haudasta löytyi myös lakritsinjuurta. Oletetaan sen olleen yksi tämän faaraon herkku. Torreviejan läheisessä kaupungissa nimeltään Crevillent on parhaillaan näyttely nimeltään: ”Los Tresoros de Tutankamón”. Sinne ajateltiin mennä lähipäivinä.

Yksi nippelitieto vielä: Jalostajan hernesoppapurkki tuli kauppoihin vuonna 1952

Mitä sitä meikäläinen muuta tarvitsi kun karkkia ja lankoja. Kaikki mun ”herkut” samassa hyllyssä.