Puut kukassa

Kevään merkit on jo ilmassa. Lämpötilat on noususuuntaisia ja ensimmäisen kerran teki mieli lähteä ulos mökistä. 

Käytiin tarkistamassa, joskos vielä tai jo jostain löytyisi kukkivia mantelipuita. Löytyihän niitä vanhasta tutusta paikasta vähän korkeammalla kauempana rannikosta. Viime vuonna olimme samassa paikassa helmikuun 17. päivänä emmekä nähneet kun muutaman yksinäisen puun kukassa. Mutta nyt 16. helmikuuta 2023 oli tienvarret osittain täydessä kukassa osittain.

Tämä mantelipuun kukinta ja hyvien kukintapaikkojen löytäminen on täällä Espanjassa vähän samanlainen ”mysteeri” ja puheenaihe kun Suomessa hyvien marja-apajien. Joskus tuntuu, että kaikki niitä ”löytää” mutta harva kuitenkin kertoo, että mistä. Netistä surffailemalla ja kysymälläkin onneksi saa vinkkejä. Minulla on itselläni ”lista” paikoista, joissa kukkivia puita olen käynyt katsomassa. Laitan tähän sen kaikille tiedoksi.

Torreviejasta käsin olen näissä paikoissa kukkia bongannut:

  • Lähellä Torreviejaa Torremendon kylästä kun lähtee Pedreran tekojärveä kierämään niin sillä suunnalla on paljon mantelinkasvattajia
  • Ehkä tunnetuin on Jalon laakso. Tänne tein paikallisen turistibussifirman mukana matkan muutama vuosi sitten. Nähtiin paljon vaaleanpunaisena hehkuvia peltoja. Ainut harmi tässä matkassa oli, että niitä pääsi ihastelemaan vain bussin ikkunasta. Tässä linkki siitä matkasta
  • Toisin oli vuosia sitten kun olin mukana Torreviejalaisen suomalaisen yrittäjän Ninamarin matkalla Torremendon suunnalla. Siellä iloinen oppaamme Jaana järjesti osanottajille mahdollisuuden nousta autosta kuvaamaan kukkia läheltä.
  • Todella kauniit puualueet näimme myös Guadalestin suunnalla pienen Abdet-nimisen kylän läheisillä rinteillä. Tämä reissu vaati sitten jo hyvää kuntoa ja suunnistustaitoa kun jalkauduimme omin nokkinemme pöpelikköön puita etsimään. Tästä reissusta kirjoitin tänne blogiinkin juttua. linkki juttuun.
  • Polopin kylän liepeillä on myös puita, mutta sehän kait on jo tuota Jalonin laaksoa
  • Auton ikkunasta olen myös ohi ajaessa nähnyt Ricoten laakson kukintaa. Mantelipuun kukinnan aikana siellä emme erikseen käyneet, mutta Ricoten laakso on todella hyvä paikka persikkapuun kukinnan aikaan. Tiellä numero RM-B19 Ciezan lähellä näitä kukkivia persikkapuita voi hyvin bongata kunhan niiden aika tulee.
  • Hondon de los Frailes ja tie RM410. Tästä vinkistä kiitän Marjo Helgreniä, joka meille kaikille paikan kertoi netissä. Marjolla on matkablogi nimellä Latinotango, josta löytyy iso määrä hyviä matka- ja retkivinkkejä. Linkki hänen blogiin: http://latinotango.blogspot.com/

Torreviejasta pohjoiseen paikassa nimelta Alcalalí vietetään parhaillaan festali-nimistä juhlaviikkoa. Olen ollut siinä käsityksessä, että tämä kaupunki on kuuluisa mantelipuistaan. Niinpä kirjoitin heidän turisti-infoonsa ja kysyin, joko ne ovat  kukassa kun on kuitenkin yli 100 km päässä, että ihan turhaan ei niin pitkälle kannata lähteä. Sain heiltä vastauksen, että valitettavasti Xylella Fastidiosa bakteeri on tuhonnut melkein kaikki heidän manteliviljelmät ja ne puut joita ei ole hävitetty juurineen eivät tällä hetkellä kuki tämän kylmän ilman takia. Muuten kaupunki on varmaan kiva retkikohde ja aika lähellä Deniaa, jonne minun mieli aina ”halajaa” käymään. Ehkäpä siis Alcalaliin vähän tuonnempana kun heidän fiestansa on ohi. En ole oikein fiesta ihmisiä.

Tänään siis suuntasimme juuri Hondon de los Frailesiin. Taisi olla jo kolmas kerta kun siellä kävin. Matkaa meidän retkelle tuli myös ihan kiitettävästi, yli 150 km kun kiertelimme vähän mutkan kautta. Navi taas teki meille kepposeet, mutta perille päästiin. Aika meni autossa kuitenkin mukavasti kun mukaan tuli myös ystävämme, jonka kanssa päivitimme kuulumiset sitten viime tapaamisemme.

Osassa puista oli vain viime vuoden manteleita
Hondon de los Frailesin kaupungintalo
Kahvillekin maltettiin poiketa

Voit jakaa tämän postauksen ystävillesi käyttäen alla olevia painikkeita.

WhatsApp
Email

Kommentoi