Metropol Parasol, Sevillan sienet

Metropol Parasol, Sevilla

Metropol Parasol tai Setas de Sevilla/Sevillan sienet kuten tätä kuuden päivänvarjon muotoista rakennelmaa kutsutaan on 28 metriä korkea, noin 150 metriä pitkä, 75 metriä leveä ja sen pinta-ala on yli 11000 neliömetriä. Se on yksi suurimpia puurakennuksia maailmassa ja se avattiin yleisölle keväällä 2011.Suunnittelija on saksalainen arkitehti J. Mayer H.

Suomalaiset sienet Sevillassa:

Mielenkiintoinen juttu tässä erikoisessa rakennuksessa on se, että se on rakennettu suomalaisesta puusta, mm koivusta. Materiaalina on kerrannaisliimattu Kerto® LVL Q -levy, jota valmistaa Suomessa Metsä Wood (/metsäliitto/Finnforest)ja joka on ainoa materiaali, jota voitiin käyttää näin suuressa ja monikerroksisessa rakenteessa. Tästä levystä valmistetut puuelementit jatkojalostettiin Metsä Woodin tehtaalla Saksassa ja näitä yksittäisiä puuelementtejä on rakennuksessa 3400. Elementit pinnoitettiin polyuretaanilla suojaamaan ne sään vaikutuksilta ja ne kestävät säässä kuin säässä. Tätä suojaamista varten kehitettiin ihan oma uniikki seos. Puun lisäksi rakennuksessa on noin 7 tonnia terästä erilaisissa liitososissa.

Minä ja varmasti moni muukin ajattelee, että puuta käytettiin rakentamisessa pelkästään, koska haluttiin tehdä puinen luomus. Puuta käytettiin kuitenkin materiaalina sen keveyden ja lujuuden vuoksi. Teräsrakenteisena tämä painaisi valtavasti enemmän. Puun syyt eivät ole näkyvissä, mutta rakennus on kyllä vaikuttava. Tässä pätee sanonta ”kaikkea se saksalainen keksiikin”.

Kun kaupunki tilasi tämän uuden rakennuksen sen tarkoituksena oli elävöittää ja uudistaa Plaza de la Encarnacion aukiota, joka sijaitsee vanhan kaupungin alueella. Jokainen täällä kävijä voi itse arvioida miten tässä elävöittämisessä on onnistuttu. Minun oma mielipiteeni on, että itse rakennus on upeampia mitä olen nähnyt, mutta sen ympäristö kuppiloineen ei kyllä silmää hivellyt. Rakennuksen alakerrassa oleva kauppahalli esimerkiksi oli pieni pettymys.

Osa tekstistä on lainattu Uuden Suomen artikkelista: ”Tässä on suomalainen puuihme – ”Täysin uniikki””. Katedraalilta aukiolle on alle puolen tunnin kävelymatka läpi ihanien Sevillan kujien. Metropol Parasolin nettisivuilla sanottiin vuonna 2018 hinnaksi 3 € mutta hinta oli muistaakseni 6€ mutta lippua näyttämällä sai juoman kadulla olevasta kuppilasta.