Matkakertomuksia Espanjasta

NO8DO

NO8DO Sevillan tunnuslause ja motto

 

Kun vaeltelee pitkin Sevillan katuja ja tutustuu sen nähtävyyksiin ei voi olla huomaamatta joka puolella putkahtavaan NO8DO ”hietoglyyfiin/kirjoitukseen tai kuvaan. Se on kuvattuna Sevillan lippuun, julkisiin rakennuksiin, lyhtypylväisiin, bussipysäkkeihin, mainoksiin, opaskarttoihin, kaivonkansiin ja roskapönttöihin.

Lähdin selvittämään mistä oikein on kysymys, näissä minunkin kameraani osuvissa merkeissä.

Sevillan historiassa ei ole satavarmaa tietoa tämän symboolin/moton todellisesta alkuperästä. Paljon asiaa on tutkittukin, mutta kaikki perustuvat kuitenkin jollain tapaa legendoihin ja sukupolvilta toisille periytyviin kertomuksiin.

Suosituin niistä on olettamus, että symbolin on antanut Sevillalle kuningas Alfondo X, jota myös Alfonso X el Sabioksi (viisas) kutsuttiin. Hänen sanotaan olleen enemmän kiinnostunut kulttuurista ja tieteestä kun taloudenhoidosta. Hänen valtakaudellaan maan talous meni surkeaan tilaan. Tämä johti osan kansasta kapinaan häntä vastaan. Alfonson pojan Sanchon johdolla kapinalliset voittivat ja Sanchosta tuli hallitsija. Hän ei kuitenkaan raaskinut vangita isäänsä tai hyökätä Sevillaan, johon tämä oli asettunut kaupungin asukkaiden ja kirkon tukemina. Vähän ennen kuolemaansa 1284 ja kiitollisuudesta Sevillan kaupunkia kohtaan, joka oli pysynyt lojaalina hänelle, hän antoi tämän symboolisen sanonnan kiitokseksi suojeluksesta: No me ha dejado/Sevilla ei hyljännyt minua.

NO8DO:, 8 tässä markeeraa solmua, naruvyyhtiä, espanjankielinen nimi tälle on ”Madeja”. Eli kun espanjalainen Sevillan murteella lausuu No-Madeja-Do, se kuullostaa No me ha dejado, joka taas tarkoittaa: ”ei ole minua hyljännyt”.

Toisen legendan mukaan lauseen keksijä olisikin ollut Fernando III, Alfonson isä ja se viittaisi neitsyt Mariaan eikä Sevillaan ja jumalalliseen tukeen kun kaupunki valloitettiin takaisin arabeilta.

Jotkut taas uskovat, että symboolilla ei ole mitään tekemistä kuninkaiden tai legendojen kanssa vaan, että se yksinkertaisesti tulee lyhenteistä NO ja DO tarkoittaen latinaa Nomen Domini, in the name of God, eli Jumalan nimeen. Tätä latinan sanapariahan kuulee rukouksissa ja kuorolauluissa (esim. sit nomen domini benedictum tai Laudate nomen Domini) Ja solmu keskellä (latinaksi nodus/8) sitoo sanat yhteen.

Jotkut taas haluavat uskoa, että tuo 8-solmu viittaisi Herculekseen, mytologiseen Sevillan perustajaan ja hänen voimakkuuteensa.

Ensimmäinen kirjoitettu tieto tästä Alfonso X legendasta on kuuluisan espanjalaisen kirjailijan Argote de Molinan teoksessa Elogios vuodelta 1588. Meidän hotellin katu oli nimetty Argote de Molinan mukaan. Olisiko sitten ollut hänen ansiotaan, että tällä kadulla oli joka paikassa noita NO8DO symboleita.

Oli niin tai näin minä uskon tarinaan Sevillan viisaasta kuninkaasta Alfonso X, joka oli suuri taiteen ja kulttuurin tukija. Hänestä on sanottu, että hän pudotti kruununsa tähtiä tuijottaessaan. Tämä tietysti viittaa hänen valmistuttamiinsa Alfonson tauluihin (tabulae Alphonsiae) planeettataulukkoihin, jotka säilyivät käytössä Kopernikuksen alulle panemaan aurinkokeskiseen tähtitiedemalliin asti. Alfonso X Viisas oli yksi keskiajan suurista kulttuurihahmoista. Löysin netistä hänen sanansa kuvaamaan neljää hyvettä, jotka jokaisella miekalla/miekan käyttäjällä pitää olla: Järkevyys, Voima, Harkitsevaisuus ja Oikeus.

Viisas mies siis tämä Sevillan kulttuurin tukija ja moton antaja

Sevilla on todella mielenkiintoinen kaupunki ja toivon, että vielä joskus pääsen sinne uudestaan.

Kommentoi

Scroll to Top