Matkakertomuksia Espanjasta

Oliivipuu

Rauhan ja Ystävyyden symboli

Kaikkihan tuntevat Kreikan mytologian tarinan miten kaksi jumalaa kilpailivat kummasta tulee Ateenan haltija. Pallas Athene ja Poseidon. Poseidon iski miekkansa Akropolis vuoren seinään ja sai aikaiseksi joen. Athene istutti oliivipuun siemenen, joka teki uusia puita, antoi ihmisille ruokaa ja öljyä heidän lamppuihinsa. Athene voitti kisan ja näin syntyi Ateena-niminen kaupunki.

Myös kristinuskossa on oliivipuulla oma osansa. Nooa saa vedenpaisumuskertomuksessa kyyhkyseltä tuoreen oliivipuunlehden tulvien laskemisen merkiksi. Jumala toi näin rauhan.

Näitä rauhansymboleita löytyy paljon, esim YK:n lipussa.

Oliivipuulla oli myös rooli jo ensimmäisissä olympialaisissa 776 eaa. Ensimmäinen olympiasoihtu oli palava oliivipuun oksa ja voittajat kruunattiin oliivipuun oksasta punotulla seppeleellä.

Oliivipuusta Espanjassa on löydetty merkkejä jo pronssikauden kaivauksissa. Oliivipuuviljelyn sitä vastoin toivat mukanaan foininkialaiset 1050 eAa. Mutta suuremnaksi viljelyn merkitys tili vasta Rooman vallan aikana. Kun Arabit vallouttivat maan he toivat mukanaan uusia lajikkeita ja samalla myös uusia sanoja kuten „aceite“ joka tulee heidän sanasta ”al-zait”, öljymehu.

Jos puhutaan Espanjan oliiviviljelystä on puhuttava myös Andalucian Jaén provinsista ja sen la Loma -alueen oliivilehdoista.

”Mar verde de olivos“, ja Ubedan „juokseva kulta“

Kun teimme matkan Jaénin provinsin Baezaan ja Ubedaan tutustuttiin lähemmin myös alueen oliiviöljytuotantoon. Nimittäin vierailimme mielenkiintoisessa öljymuseossa tai oikeastaan oliiviöljyyn liittyvässä kulttuuri/vierailukeskuksessa Úbedassa.

Keskusta ylläpitää La Asociación Olivar y Aceite -yhdistys. Tämän voittoa tavoittelemattoman yhdistyksen tavoitteena on jakaa tietoa ja edistää kaikin tavoin alueen oliiviöljytuotantoon liittyviä asioita.

Meidän matkapäivän ohjelma meni täysin uusiksi kun olimme ajatelleet vain ”poiketa” tässä keskuksessa ja jatkaa sieltä muita paikkoja katsomaan. Mutta ”unohduimme” istumaan infokeskuksen videoesitysten ääreen, haistelemaan eri öljyjä ja opiskelemaan eri oliivilajikkeita.

Keskuksessa on aivan mahdottoman mielenkiintoisia huoneita, joissa kerrotaan videoiden ja infotaulujen avulla oliivipuista, oliivipuuviljelystä, sen historiasta, ruokakulttuurista ja lukemattomista muista oliiviöljyyn liittyvistä asioista. Tiloissa järjestetään myös työpajoja, yhdistyksen kautta voi osallistua retkille oliivilehtoihin, osallistua öljymaisteluihin jne. Museon alakerrassa on myös pieni kauppa, jossa myydään alueen tuotteita. Oliiviöljyjä voi maistaa, ennen ostopäätöstä.

Rakennus on 1600-luvulta ja sen nimi Casa Tercia liittyy jotenkin kirkollisten verojen kantoon, väestön velvollisuuteen maksaa kymmenyksiä ja niiden jakoa (1/3 ritarille, 1/3 kuninkaalle ja 1/3 kirkolle). En oikein ymmärtänyt oppaan espanjasta tarpeeksi kun hän tätä selitti kun kysyin talon nimen alkuperää. Tällä nimellä nimitettyjä taloja on muuallakin Espanjassa.

Yhteen keramiikkalautaseen on maalattu alueen oman runoilijan Antonio Manchadon runon „los Olivos“ yksi säe:

i Viejos olivos sedientos

bajo el claro sol del día,

olivares polvorientos

del campo de Andalucía!

¡El campo andaluz,

peinadopor el sol canicular,

de loma en loma rayadode

olivar y de olivar!

 
 

(Vanhat janoiset oliivipuut

päivän kirkkaan auringon alla,

pölyiset oliivitarhat

Andalusian maaseudulta!

Andalusian maaseutu,

Polttavan kuuman auringon pyyhkäisemä,

kukkulalta kukkulalle raidalliseksi kammattu

Oliivilehdosta oliivilehtoon!) (Käännös on minun oma viritelmä)

Runo on vuodelta 1917 ja se löytyy  hänen kokoelmastaan Campos de Castilla. Tuo maisema ja tunnelma mitä Manchado runossaan kuvaa on Ubedalle ja koko Jaénin maakunnalle tyypillinen. Minne ikinä katsotkaan näet oliivipuutarhoja, mäkiä ja laaksoja silminkantamattomiin ja raidallisina riveinä istutettuja oliivipuita. Alueelle on istutettu 60 miljoonaa puuta.

La Loma alueella tuotetaan maailman parhaita oliiviöljyjä. Jaenin provinssi onkin maailman suurin neitsytoliiviöljyn tuottaja lähes 600 000 tonnilla vuodessa.

Oliivipuulajit

Picual on yleisin oliivipuulaji. Tuoreen tutkimuksen mukaan noin kolmasosa maailman oliiviöljyn tuotannosta tulee Picual-oliiveista ja syynä on tietysti lajin korkea öljypitoisuus:20–27 painoprosenttia. Tästä lajista puristetulla öljyllä on korkea polyfenolitaso

Arbequina on toiseksi eniten käytetty lajike öljyn tuotannossa. Sitä viljellään enimmäkseen Kataloniassa, mutta myös Aragonissa ja Andalusiassa. Tätä lajiketta käytetään myös ns pöytäoliivina

Hojiblanca ovat kolmanneksi yleisimpiä lajikkeita Picualin ja Arbequinan jälkeen. Córdoban maakunnassa, Etelä-Espanjassa. Puulla on suuret oliivit joiden öljypitoisuus on 17-19 prosenttia. Makea alku ja katkera jälkimaku. Käytetään paljon pöytäoliiveina

Picudoa viljellään lähinnä Baenassa Cordoban eteläpuolella, myös Jaénissa, Malagassa ja Granadassa.

Scroll to Top