Matkakertomuksia Espanjasta

Rojales

Rojales

Kunta Alicanten provinsissa

Rojaleksen kaupunki sijaitsee Segura-joen varrella sen loppupäässä ennen Guadamar de Seguran rantakaupunkia. Torreviejaan Rojaleksesta on 14 km.

Nykyisen kaupungin paikalla pitivät valtaa myös maurit 700-luvulla. Näiden Andalucian alueelta saapuneiden muslimien mukana tuli myös vauraus ja tieto miten Segura-joen voi hyödyntää maatalouden tarkoituksiin. He loivat perustan kastelujärjestelmälle, joka nykyäänkin mahdollistaa alueen viljelijöille elinkeinonsa harjoittamisen – sitrushedelmien ja ja vihannesten viljelyn. Kun tuolla suunnalla liikkuu näkee esimerkiksi suuria artisokkapeltoja.

Keskiajalla kastelujärjestelmää kehitettiin edelleen, rakennettiin pato nostamaan joen pintaa ja myöhemmin vesiratas, la Noriaksi Espanjassa niitä kutsutaan. Rattaan avulla saatiin ohjattua joen vesi kastelukanaviin. Näitä Norioita on täällä Segura-joen varrella useita ja kovasti odotan pandemian poistumista sillä aikeissa on tehdä päivävaellus yhdellä Noria reitillä, jolla useita vesirattaita patikkareitin varrella.

Rojales Segura joen rannalla ja Carlos III silta.

Kun tuolla Rojaleksen keskustassa pyörittiin nähtiin myös Carlos III silta kaupungin keskeisellä paikalla. Sen rakennutti kuningas Carlos III ja silta valmistui lopullisesti 1790. Sillankupeessa on kertomani Noria, josta kannattaa huomata sen ympärille rakennettu kivimuuri, joka suojelee pyörää joen tulvilta. Carlos III silta on tehty ashlar-muurauksella. Täysin tuntematon nimike minulle, mutta netistähän sekin löytyi. Samaa tekniikkaa käytettiin jo pyramideissa, Kiinan muurissa ja monessa muussa.

Noria ja sen sen jykevä kivimuuri

Nähtiin myös kaupungin kirkko. Iglesia Parroquial de San Pedro Apóstol. Kirkko on vuodelta 1780. Kirkko tuhoutui vuoden 1829 suuressa maanjäristyksessä. Voimakkuus, joka tuhosi myös lähellä olevan Torreviejan kaupungin oli 6,6 Richerin asteikolla. Kirkon ulkoasu on siis jouduttu muuttamaan eikä se vastaa enää alkuperäistä. Joltakin kantilta katsottuna näkee myös kauniin pyöreän sinilaattaisen kupolin kirkon keskellä, joka siis ihan eri tyyliä esimerkiksi tuon tornin kanssa. Ihmeteltiin, että lienee yksi rumimmista kivimöhkäleistä, jota täällä olemme nähneet.

Ja niinkun jokaisella kunnon espanjalaisella paikalla niin myös Rojaleksella on oma legenda. Rojaleksen legenda La Encantá (Lumo), josta on monta versiota on kuvattu kaupungintalon edessä olevaan mosaiikkitauluun. Se kertoo mauriprinsessasta nimeltä Zulaida. Joka tietysti rakastui vääräuskoiseen prinssiin. Prinsessan kuningasisä raivoissaan kirosi tyttärensä, joka kirouksen voimasta joutui läheisen Cabeza Soler vuoren uumeniin. Kerran vuodessa juhannusaattoyönä prinsessa tulee kolostaan odottamaan, että joku kantaisi hänet Segura-joen rantaan kastelemaan varpaansa jolloin kirous katoaisi. Juttuun liittyy kuitenkin yksi harmillinen vipu. Prinsessa muuttuu koko ajan painavammaksi ja painavammaksi joten kantaja joka myös lumotaan ei lopulta jaksa häntä kantaa vaan hän saa yrityksestään palkakseen roikkumisen kielestään. No tämä on yksi monista lukemistani versioista. Joka tapauksessa aina juhannuksena Rojaleksen asukkaat kokoontuvat vuorelle ja sytyttävän kokkoja nähdäkseen kömpiikö lumottu Zulaida kolostaan.

Pari hienoa muraalia nähtiin myös kaupungin keskustassa ja paljon patsaita, joissa tietysti täkäläiseen tapaan ei ollut mitään infoa. Tätä aina kovasti täällä ihmettelen. Turismi on monen kaupungin pääelinkeino, harvassa nähtävyydessä on minkäänlaista infotaulua kulkijan nähtävillä ja jos on niin vain espanjaksi. Rojaleksen kunnassa, joka käsittää muitakin alueita myös kaupungin lisäksi on esimerkiksi 21000 asukasta, niistä 70% on ulkomaisia, puhutuin kieli on englanti. Kunnassa on toiseksieniten ulkomaisia asukkaita Espanjan kunnista.

Rojaleksessa on myös 1700-luvulta lähtöisin oleva luolakaupunginosa. Sen historia juontuu alueelle tulleisiin Murchian alueen kaivostyöläisiin, jotka muuttivat sinne maataloustöihin ja rakensivat näitä luola-asuntoja. Osa niistä on edelleen turistien nähtävissä kaupungin ulkopuolella. Aluetta kunnostettiin 1991 ja nykyään siellä on käsityöpajoja, näyttelyitä ja käsityömarkkinat

Minulta aika ajoin kysytään lupaa voiko Torreviejassa ilmestyvä Uusi Costa Blanca lehti julkaista näitä blogini juttuja numeroissaan. Tässä linkki lehden numeroon, missä tämä Rojales juttuni myös ilmestyi. https://www.lehtiluukku.fi/lue/costablanca/03-2021/291296.html

Haluatko jakaa tämän postauksen? Voit käyttää näitä painikkeita:

WhatsApp
Email
Scroll to Top