Pottihullun paratiisi, Ubeda

Ubeda valikoitui käyntikohteeksi ei ainoastaan mahtavien historiallisten rakennustensa vuoksi vaan myös ja pääasiassa, koska olin lukenut, että kaupunki on kuuluisa vihreästä keramiikastaan ja oliiviöljystään. Matkoillani yritän aina etsiä käyntikohteista paikallisten käsityöntaitajien töitä, museoita ja näyttelyitä. Ubedassa odotukseni täyttyivät satakertaisesti.

Kaupungissa on vanha keramiikkaperinne. Espanjassa keramiikkaa tehtiin ensimmäisenä juuri Andalusian alueella jo neoliittisella aikakaudella. Rooman vallanajan, maurien ja renesanssin vaikutukset näkyvät vieläkin Ubedan hienossa keramiikassa. Sille on tunnusomaista koristeelliset muodot, taidokkaat ornamenttikuviot ja kaunis väritys, varsinkin vihreä.

Kaupungissa on lukuisia keramiikkapuoteja, pajoja ja kauppoja. Nimi Tito putkahtaa esille useissa kylteissä. Kyse on kaupungin kuuluisasta keramiikkasuvusta nimeltä Tito.

Pablo Martínez Padilla (1909-1998) TITO ja kummatkin hänen pojistaan, jotka jatkoivat isänsä perintöä.

Juan Martínez Villacañas, Juan ’Tito’ (Úbeda, 1940): tällä pojalla on liike keskustassa kaupungintalon luona. Hän on usein itse liikkeessään paikalla ja näyttää mielellään miten töitään tekee. Kylläkin dreija minun käynnin aikana lähti pyörimään vasta kun lupasin ostaa jotain liikkeestä.

Toisella pojalla, Paco Tito (Francisco Martínez Villacañas, (1943) on liike ja upea museo vähän keskustan ulkopuolella barrio de San Millán alueella. Tämä herrasmies esitteli meille hienon isänsä muistoksi perustamansa museon. Näytti miten juuri valmisti isoa keramiikkalautasta, kertoi isänsä tarinaa ja esitteli meille myös poikansa Pablo Tito (Juan Pablo Martínez Sánchez (1975) joka siis jatkaa suvun perintöä jo kolmannessa polvessa.

Museo on mahtava paikka ja täynnä mitä upeampia esineitä ja taideteoksia. Käynti on maksuton ja huoneita on monessa kerroksessa. Paikka on ollut keramiikkapaja käsitykseni mukaan vuosisatoja ja siellä on edelleen käytössä maurien aikainen polttouuni. Yksi kuudesta Espanjassa edelleen käytössä olevista arabiaikaisista uuneista. Tämä nuori Tito juuri kantoi esineitä uunin hyllyille meidän siellä ollessamme. Lämpötila uunissa voi nousta jopa 1000 celsiukseen ja ”poltto” kestää 24 tuntia ja uunin palautuminen huoneenlämpötilaan kestää kaksi kolme päivää.

Suosittelen ehdottomasti käyntiä:

MUSEO DE ALFARERÍA PACO TITO
Calle Valencia, 22, Ubeda

Minä lähdin tästä mahtavasta paikasta kainalossani suuri vihreä seinälautanen, joka nyt koristaa Torreviejan asunnon seinää ja muistuttaa minua Ubedasta, jonne varmasti vielä palaan.

Ubedan kaupunki sijaitsee Jaén maakunnassa Andalusia. Itsehallintoalueella. Matkaa Torreviejasta 350 km

Kommentoi