Denia

Dénia: Costa Blancan rannikon pohjoisin kaupunki. 

Denia on suosittu turistikaupunki, sinne lomalaisia houkuttelee suotuisa ilmasto, kaksi pitkää hiekkarantaa, yhteensä noin 20 km.  Denian maamerkki on  Montgón vuori, jota denialaiset kutsuvat kotivuorekseen, kaupunki kun sijaitsee ihan sen juurella. Suosittu matkailukohde on myös vuoren mukaan nimensä saanut luonnonpuisto. 

Vaikka itse en ole koskaan asunut Deniassa, tällä Montgó vuorella ja minulla on erityisen ”lämmin suhde”. Vuonna 2006 vietin yhdessä vuorenrinteen kauniissa lomahuvilassa viikon ystäväni kutsumana. En ollut koskaan aikaisemmin käynyt Manner-Espanjassa. Sen viikon aikana ihastuin Deniaan sen verran, että mielen sopukoihin jäi pieni haave ehkä eläkepäivinä viettää alueella pidempiä aikoja.

No en päätynyt vuosia myöhemmin Denian ”kotivuoren” kainaloon vaan Torreviejan omien suolajärvien ”syleilyyn”. Torreviejasta käsin on kuitenkin helppo käydä Deniassa päiväretkellä tai vaikkapa parin yön hotellireissulla ja yhdistää siihen Mongon luonnonpuistovaellus tai käynti jollain Baleaarien saarilla.

Jo ennen ajanlaskumme alkua kaupungin paikalla oli Dianium-niminen laivastotukikohta, jonka perustajaksi mainitaan Sertorius niminen roomalainen sotaherra. Oletan, että hän on seikkaillut alueella Hispanian sodan aikaan vuosina 80 – 72 eaa.

Deniaa ovat asuttaneet ibeerit, roomalaiset, visigootit. Maurit pääsivät valtaan 700-luvulta alkaen. Heidän aikakaudella kaupunki kukoisti ja kehittyi ja se oli Danijyya-nimisen taifan keskus, johon kuului myös Baleaarien saaristo. Kristityt valtasivat Denian 1200-luvulla ja muslimit jättivät kaupungin.

Denian pääelinkeino on nykyisin turismi, mutta aikaisemmin kaupunki oli huomattava rusinantuottaja. Denian satama oli 1700-luvulla merkittävä rusinoiden kauppapaikka kunnes rypäletauti tuhosi tämän viljelytuotannon. Nykyään alueella viljellään paljon sitrushedelmiä. Denian asukasluku on noin 44000. Kesäisin asukkaiden määrän kaupungissa kerrotaan nousevan jopa 200000. Alue on saksalaisten suosima asuinpaikka, eikä heidän määränsä ole laskenut. Viimeisten lukujen mukaan he ovat kuitenkin menettäneet ykkösasemansa briteille.

Tämä juttu on vain pintaraapaisu Denian kohteista. Luettelemiini paikkoihin ehtii hyvin tutustua yhden päivän aikana. Olen kopioinut tähän linkin nettisivuille, joiden kautta löytyy lisätietoa Deniasta kiinnostuneille sekä esimerkiksi luonnonpuiston infokeskuksen yhteystiedot ja tiedot opastetuista vaellusreiteistä ja kartat omatoimivaelluksille.

http://www.denia.net/en  

El Castillo de Dénia: Kaupungin päänähtävyyksiin kuuluu sen linna, 1000-1100 luvulta, siis muslimien aikakaudelta. Se oli suojelulinnake. Linna tai oikeammin sen rauniot ja koko linnamäki onkin ehdottomasti yksi kaupungin kauneimmista käyntikohteista. Sieltä löytää mahtavat näköalat alas kaupunkiin, sen hiekkarannoille ja satamaan, josta muuten on säännöllinen laivaliikenne ainakin Ibizalle, Formenteraan ja Mallorcalle. Linnassa on argeologinen museo. ( kaupungissa on myös leikkikalumuseo ja etnologinen museo).

Ylös linnaan johtaa kaunis kiemurteleva tie. Autolla perille ei voi ajaa, mutta kulku on helppoa ja ympäristö kaunis.  Puut antavat hyvän varjon kulkijalle kuumanakin päivänä. Matka ei ole pitkä ja ylhäällä perillä on mukava kahvila. Liput ostetaan alaportilta. Portti löytyy Les Roquetes alueelta Calle San Franciscolta.

Sivusto, josta löytyy lisätietoa: https://www.denia.com/en/castillo/

Montgó vuori: Korkeus 753m korkeimmalta kohdaltaan ja se on osa luonnonpuistopuistoa Denian ja Xàbian välillä: puiston pinta-ala on 2117 ha. Puistossa on yli 650 kukka- ja kasvilajia ja siellä on useita merkittyjä vaellusreittejä.

Baix la Mar -kortteli: Heti sataman vieressä on Baix la Mar  kortteli. Entinen kalastajakortteli: viehättäviä kapeita kujia, kujien taloista jokainen erilainen ja eriväriseksi maalattu. Alueella on pieniä aukioita kahviloineen, putiikkeineen ja ravintoloineen.

Itse Deniassa käydessäni jätän auton jollekin sataman isolle parkkialueelle. Kun laittaa esimerkiksi google mapsiin osoitteen ”Parking publico el Raset” osoitteeksi löytää perille. Turistikauden ulkopuolella sieltä on aina löytynyt hyvin tilaa. Baix la Marista on mukava alkaa tutustua kaupunkiin.

Les Roques -alue: Toinen Denian kaupungin kortteleista, jonka kujilla kannatta vaellella on barrio Les Roques. Se oli osa Medinaa, arabialaista kaupunkia ennen kun  kristityt valtasivat Denian. Tältä la Roquetes alueelta löytyy myös linnan sisäänkäyntiportti.

Näiden korttelialueiden lisäksi kaupungissa on historiallinen keskusta, jossa on mm kaupungintalo sekä esimerkiksi la Iglesia de La Asunción ja paljon muuta.

Calle Marqués de Campo -katu: Kaupungin keskustan pääkatu on Calle Marqués de Campo. Siellä on pankkien konttorit, paljon liikkeitä,  kahviloita ja ravintoloita. Katua reunustaa suuret plataanipuut.

Kun on kiertänyt kaupunkia, tutustunut linnaan ja vanhaan keskustaan on hyvä suunnata ruokailemaan tälle kadulle. Sieltä löytyy jokaiselle jotakin. Voit kokeilla vaikka todella hyvää pitsaa ravintolassa ”Lungo Mare”. Katsele kadun kauniita taloja, huomaa myös talo no 17. Sen julkisivua koristaa upeat alkuperäiset Portugalista tuodut keramiset laatat. Talo on ollut alkujaan hotelli, nyt siinä on ravintola.

Matkaa Torreviejasta Deniaan on 150 km.

PS: tämän jutun kirjoitin pyynnöstä Uusi Costa Blanca lehteen.

Kommentoi