Segovia ja sen akvedukti

Segovian vanhakaupunki ja sen keskellä oleva roomalainen akvedukti on Unescon maailmanperintöluettelon kohde. Koko Segovian kaupunki sen kohteet, akvedukti, Alcazar palatsi, katedraali, Juutalainen kortteli ja ylipäätään koko kaupunki on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Me teimme tähän hienoon historialliseen kaupunkiin matkan huhtikuussa 2019. Segoviaan pääsee kätevästi junalla Madridista.

Akveduktin yhdellä nurkalla olevassa talossa on kuuluisa ravintola, jossa voi nauttia Segovian kuuluisaa perinneruokaa Cochinilloa. Mason de Cándigo. Toki samaa ruokaa saa melkein joka kaupungin ravintolassta ja paljon edullisempaan hintaaan, mutta kannattaa ainakin kurkata sisään tähän perinneruokapaikkaan.

Akveduktin vierestä lähtee portaat ylös ja siellä on näköalatasanne, josta avautuu upea näkymä yli koko rakennelman.

Akveduktin vieressä ylösmenevien portaiden alkupäässä on turisti-info. Sieltä kannattaaa hakea opaslehtinen, jonka mukaan voi kiivetä rappuja ylös muurille ja näköalatasanteelle ja jatkaa sieltä matkaa kaupungin muuria myötäillen aina Alcazar linnaan asti

Akveduktin kivissä on pieniä pyöreitä koloja, jotka liittyvät jotenkin rakennelman rakentamiseen. Ajatella, ettei koko akveduktiin ole käytetty yhtään grammaa laastia.

Segovian akveduktin rakennusajasta ei ole varmuutta, sillä sen rakentamisesta ei ole jäänyt dokumentteja. Tutkijat kuitenkin arvelevat, että rakennusvuosi voisi olla noin vuonna 50. Sen kaarissa ja rakennustyylissä on paljon yhtäläisyyksiä Roomassa sijaitsevan, vuosina 38–52 rakennetun Aqua Claudian kanssa. Osa akveduktin kaarista tuhoutui muslimivalloitusten aikana 800-luvulla. Isabella katolilaisen ja Aragonian kuningas Ferdinand II hallitsija-aikana se kuitenkin korjattiin 1484.

Rakennelma on kokonaisuudessa 18 kilometriä pitkä, ja sen alkupää on 1 255 metrin korkeudessa olevalla purolla. Akvedukti joutui loppupäässään ylittämään jokilaakson, jonka yli on rakennettu 813 metriä pitkä akveduktisilta. Kun kaupunki laajeni vuosien mittaan jäi tämä silta keskelle Segovian kaupunkia Ja on nyt Azoguejo-aukiolla. Aukiolta löytyy myös Segovian turisti-info. Ilmansaasteiden pelossa akvedutin lähistöllä ei saa ajaa autolla. Muutenkin koko vanhan kaupungin kapeat kujat ei yksityisautoiluun houkuttele ja kadut onkin osin kävelykatuja.

Sillan rakentamiseen käytettiin noin 20 400 graniittilohkaretta, joista suurin painaa kaksi tonnia. Graniitti louhittiin noin viiden kilometrin päästä kaupungista. Graniittilohkareet ei ole kiinni toisissaan millään ”laastilla”. Hämmästyttävä tieto kun ajattelee miten kauan suuri rakennelma on ollut paikallaan.
Todennäköisesti alkuperäinen akvedukti oli Segoviasta vain Fuentecilla de Tilviejolle, ja myöhemmin sitä on pidennetty nykyiseen lähtöpaikkaansa, kun ensimmäisen puron vesi ei riittänyt.

Akvedutin vierestä Azoguejo aukiolta alkaa portaat vanhaan kaupunkiin ja portaiden yläpäästä on hienot maisemat koko rakelmaan. Ylhäällä on hyvä näköalatasanne. Portaiden yläpäästä alkaa Los Caballerosten alue kauniine rakennuksineen ja sieltä pääsee plaza Mayorille ja Alcazar linnaan. Toinen vaihtoehto on kulkea Azoguejo aukiolta suoraan kauppakatuja pitkin, mutta suosittelen kiipeämään portaan ylös ja kiertämään kaupunkia myös sitä kautta. Hienoja vanhoja palatseja matkan varrella on useita kun kävelee siellä ylhäällä.

Cochinillo asado, roasted suckling pig. Tyypillinen segovialainen ruoka-annos

Hotellimme Corregidor. Kiva siisti hotelli noin 500 m päässä akveduktista. Hotelli on saanut vain kaksi tähteä, koska huoneet ovat 10 cm liian matalat annetun standardin mukaan. Hyvä aamiainen ja alhaalla myös pieni baari.