Segovia ja sen Katedraali

Segovia on samannimisen maakunnan pääkaupunki Kastilia ja Leónin itsehallintoalueella Espanjassa. Noin tunnin junamatkan päässä Madridista.

Teimme ystäväporukassa huhtikuussa 2019 muutaman päivän matkat Segoviaan. Segovia on täynnä historiaa, mielenkiintoisia rakennuksia ja kauniita paikkoja. Mielenkiinto heräsi tulla oikein ajan kanssa uudestaan kaupunkiin ja kierrellä kiireettömästi kaikki historialliset kohteet. Tällä reissulla ehdimme tutustua kunnolla Segorivan katedraaliin ja Alcázarin linnaan. Paljon mielenkiintoista jäi näkemättä, joten uskon, että Segoviaan palataan vielä uudelleen.

Nyt kuitenkin laitan muistiin Segovian maailmankuulun katedraalin käynnin muistot, tiedot ja ottamani kuvat.

Segovian katedraalin nimi:Catedral de Nuestra Señora de la Asunción y de San Frutos. Katedraali sijaitsee Plaza Mayorin vieressä
tunnetaan myös nimellä La Dama de las catedrales mahtavan kokonsa ja kauneutensa johdosta
Viimeinen goottilainen katedraali Espanjassa
Rakennustyyli:myöhäisgoottilainen, kirkossa on myös renessanssi-, barokki- ja uusklassisia piirteitä
Mitat:14 025 neliömetriä
22 kappelia, 256 hautapaikkaa
Lasimaalaukset161 lasimaalausta. Kappelin lasimaalauksia pidetään yhtenä tärkeimmistä Espanjan lasitaiteen kokoelmista. Lasimaalauksia on restauroitu ja tekijä on sama segovialainen taiteilija, Carlos Muñoz de Pablos, jonka kädenjälki näkyy myös Alcazar linnan lasi-ikkunoissa.
KellotorniNykyinen korkeus: 88 metriä. Kappelin kellotorni oli korkein Espanjassa vuoteen 1614 asti. Alkuperäinen tuhoutui tulipalossa 1614 kun siihen iski salama.
Catedral de Nuestra Señora de la Asunción y de San Frutos

Segoviassa oli alunperin toinen katedraali joka tunnetaan nimellä Santa María de Segovia ja jonka rakensi kuningas Alfonso VII (1126-1157) ja joka vihittiin vuonna 1228. Se sijaitsi lähellä nykyistä Alcázarin linnaan. Vuonna 1521 se tuhoutui Guerra de las Comunidades de Castilla sodan aikana ja säilyneet osat siirrettiin katedraalin nykyiselle paikalle.

Uuden katedraalin rakentaminen aloitettiin vuonna 1525 arkitehti Juan Gil de Hontañónin johdolla. Hän kuitenkin kuoli kolme vuotta työnsä aloittamisen jälkeen ja hänen poikansa Rodrigo Gil de Hontañón jatkoi isänsä työtä mutta myöhemmin arkkitehti vaihtui taas ja töitä jatkoi García de Cubillas, joka onnistui myös kuolemaan ja työt siirtyivät takaisin alkuperäisen arkkitehdin pojalle, jonka kuoleman jälkeen tuli taas uusi suunnittelija. Eli tämä selittänee osin kirkossa käytetyt monet tyylilajit, uskoisin näin. Lopullisesti kirkko valmistui vasta 1700 luvulla.

Katedraali on valtava kooltaan ja sen lukuisat kappelit, ja jälleen kerran niiden kauniit katot, mahtavat korkeat holvikaaret ja suunnattoman kauniit lasimaalausikkunat tekivät minuun suuren vaikutuksen. Kaikki oli niin suurta ja prameaa, että yli tunnin kiertämisen jälkeen tuli mitta täyteen. Itse nimitän olotilaa, joka minut joskus näissä Espanjan kohteissa valtaa ”infoähkyksi” tulee vaan raja vastaan, jonka jälkeen ei jaksa enää edes ihastella. Harvoin näin käy mutta tämä katedraali olisi vaatinut tutustumisen osissa.

Kappelin pääalttari mustaa marmoria

Kuorin ja pääalttarin välinen alue Via Sacra

Marmorinen Saarnastuoli joka on tuotu vuonna 1845 San Francisco de Cuéllarin vanhasta luostarista.

Korkeat holvikäytävät joiden reunoilla eri kappelit, jokainen erilainen ja toinen toistaan kauniinmin suunniteltu

Kuva 1:

Kellotorniin pääsee kiipeämään eri maksusta

Kuva 2:

pitkiä holvikaarikäytäviä ja edessä näkyvä käytävä, josta pääsee kurkistamaan luostarin pihalle

Kuva 3:

Pylväiden takana näkyy Segovian katedraalin luostari

Kuva 4:

Segovian katedraalin luostari on viidennentoista vuosisadan myöhäinen goottilainen tyyli. Se rakennettiin aikanaan vanhan sodassa tuhoutuneen ensimmäisen katedraalin yhteyteen ja siirrettiin uuteen katedraaliin kivi kiveltä. Se on ainut uuden katedraalin osa vanhasta katedraalista ja se valmistui Vuonna 1529.

Katedraalin ehdottomasti mielenkiintoisin osa oli sen lukuisat kappelin, jotka oli sijoitetttu kummallekin reunalle. Kustakin kappelista oli hyvät tiedot opastauluissa.

  • Kuva 1: Santa Barbara kappeli. Alttaritaulu on kivestä, neoglassinen tyyli. Tekijä on Pedro de Brizuela (1600 luvulta)
  • Kuva 2: Santiago Apóstol kappeli, jonka alttaritaulun on tehnyt has Pedro de Bolduque vuonna 1591. Se on omistettu apostoli Santiagolle.
  • Kuva 3: Cristo Yacenten kappeli joka on hienosti restauroitu. Työn talousarvio oli noin 137000 euroa, josta 6000 euroa käytettiin kappelin valaistukseen. Upea huone ja taas hyvin kaunis katto tässä pienessä kappelissa.
  • Kuva 4: Restauroitu Cristo Yacenten kappelin katto. Kappeliin syttyi hienosti valot kun astui sisään.
  • Kuva 5: La Concepciónin kappeli on rakennettu vuonna 1531. Kappeli luovutettiin vuonna 1645 kapteeni Pedro Fernandez de Miñano y Contrerasille, Cádizin kuvernöörille kiitokseksi hänen palveluksistaan Felipe IV:lle
  • Kuva 6: Sala Capitular. Lukuhuone. Huomioitavaa on salin katto, jonka kulta on ensimmäisiä, jotka tuotiin Amerikasta. Lattia on marmoria
  • Kuva 7: La Concepciónin kappelissa on kuuluisa taulu Arbol de la vida (Ignacio de Ries). Tästä tietysti tulee mieleen Tampereen tuomiokirkon Simbergin seinämaalaus Kuolema puutarhassa
  • Kuva 8: San Blasin kappeli, jonka vieresta myös käynti torniin. Barokkityylinen alttari 1700 luvulta. Keskellä San Blas, josta kappelin nimi.

Katedraalin alakerrassa on myös tilat taiteelle, jossa en nyt jaksanut kiertää. Samoin jäi torni kiipeämättä kun jalat ja polvet eivät enää suostuneet yhteistyöhön aamupäivän kohteen Alcazarin linnan kipuamisten jälkeen.

Segovian Alcázar-linnasta ja kaupungin kuuluisimmasta nähtävyydestä Rooman vallan aikaisesta akveduktista kirjoitankin sitten seuraavan postauksen.