Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas, yksi Andalucian valkoisista kylistä sijaitsee noin 20 km päässä Rondasta.. Tässä erikoisessa kylässä on 3250 asukasta ja se on 650 m korkeudessa merenpinnasta.

Alue on yksi Espanjan kuumimmista ja se onkin seikka mikä on aikanaan vaikuttanut koko kylän erikoisluonteeseen. Ihmisasutusta kylässä on ollut ainakin jo 1100-luvulta alkaen ja asumukset ovat juuri kuumuuden takia olleet luola-asuntoja. Kylän kadut on osittain vuorenrinteen kattamat ja talot kokonaan tai jossain määrin vuoren sisällä olevia luola-asuntoja.

Setenil de las Bodegas on tutustumisen arvoinen kiehtova kylä. Itse kävimme siellä sateisena huhtikuun päivänä 2018 kun olimme matkalla Extremaduraan.

 

Sateen takia lähempi tutustuminen kylään ja sen lähiseutuun jäi tekemättä. Lähinnä istuimme kyläkahvilan takkatulen äärellä kuivattelemassa märkiä vaatteitamme. Se olikin viihtyisä paikka kokonaan vuoren sisällä ja täynnä kylän asukkaita.

Tuo aluksi mainitsemistani valkoisten kylien reitti, Ruta de los pueblos blancos
käsittää 19 Andalusian kylää. Toivon, että joskus pääsen kiertämään ainakin osan tuon reitin kylistä. Ajankohta ja retkeen käytetty aika täytyy vain suunnitella tarkasti. Reitti on suosittu turistien keskuudessa ja koska tutustumiseen tarvitaan auto, parkkipaikkaongelma on suuri. Jo nyt, vaikka oli sateinen päivä turistisesongin ulkopuolella ja olimme kylän varmasti ainoat turistit, autolle oli todella vaikea löytää parkkipaikkaa. Tuollaisen pienen kylän tutustumiseen ei tarvita kokopäivää, hyvin voisi yhdistää esimerkiksi kaksi kylää ja yöpyä toisessa niistä ja jatkaa matkaa seuraaviin. Hakusanalla ”Ruta de los pueblos blancos” löytyy netistä listat, vinkit ja kartat.

Me yövyimme Hotel Villa de Setenil-nimisessä tosi kivassa hotellissa. Henkilökunta oli todella ystävällistä. Hotellilla oli iso näköalaravintola, jonka omistaja avasi ihan meitä varten ja valmisti maittavan illallisen. Ainuina hotellivieraina nautimme hyvästä ruuasta ja upeista maisemista sisätiloissa sateelta turvassa.

Hotel Villa de Setenil ja sen yhteydessä oleva el Mirador ravintola

Omalla autolla matkaavien on syytä huomioida, että tämän kylän kadut ovat todella kapeat ja osin mäkisetkin. Autolla ei kannata lähteä niille seikkailemaan. Hotellin valitseminen on syytä miettiä siis myös siltä kannalta, että auton voi jättää johonkin lähelle kylän keskustan ulkopuolelle.

Kuten kuvasta näkyy, ei ole mikään helppo juttu ajella kylän keskustan kapeilla ja mäkisillä kaduilla. Sade antoi hommalle vielä oman viehätyksensä. Mutta kun on taitava kuski käytössä kuten minulla, niin tästäkin seikkailusta selvittiin kolhuitta.

Hyvin lähellä Setenil de las Bodegas kylää on kylä nimeltä Ardales. Se on myös yksi maailman kuuluisimmista vaellusreiteistä nimeltä Caminito del Rey lähtöpaikoista.

Joskus oli minunkin haaveissa kävellä tuo huikea reitti läpi. Pitkähän se ei ole, mutta en ole enää oikein varma pystyisinkö kulkemaan 8 km pitkin kallionreunaa rakennettua kapeaa siltarakennelmaa pyörtymättä. Reitti korjattiin kokonaan vuonna 2015, eli turvallinen se varmaan on.