Agres Mojones

Via Crusis Mojones pylväät

Kävimme Agresin kylässä Alicanten maakunnassa. Kun kuljimme kylästä lähtevää tietä pitkin korkealla mäellä olevaan luostariin tien varrella oli kauniit Mojones pylväät. 

Via Crucis eli Ristin tie on  yksi katolisen kirkon vanhimmista hartauksista. Ristin tietä kutsutaan myös Via Dolorosaksi. Via Dolorosan 15 eri „asemassa“ on kyse Jeesuksen elämän viimeisistä hetkistä. Se kuvaa hänen matkaansa tuomiosta hautaamiseen. 

Ristintie on kuvattu kaikkiin katolisiin kirkkoihin maalauksin tai ristintien pysähdyspaikkoja kuvaavilla numeroilla. Täällä Espanjassa näkee usein ulkona kirkkoihin, hautausmaille tai kappeleihin vievien polkujen varrella pylväitä, joihin on kuvattu Jeesuksen viimeisen maallisen matkan vaiheet. Pylväitä kutsutaan nimellä mojones. Mojón kääntyy englanniksi milestone-sanaksi, eli kuvaa hyvin näitä pysähdyspaikkoja tai ”virstanpylväitä”, joiden kohdalla ristin tietä kulkiessa rukoillaan ja mietiskellään niissä kuvin esitettyjä Jeesuksen kärsimyksiä.

Itse en ole uskonnollinen tai katolinen ja nämä raamatun kertomukset ovatkin tuttuja lähinnä kansakoulun aikaisista uskonnonkirjoista. Harmittaa kovasti kun en kirjoja aikanaan ole säilyttänyt, muistan vieläkin jopa kirjoissa olleet kuvat. Olisi kiva vertailla 1960-luvun Suomen kansakoulujen uskonnonopetusta nykyajan vastaavaan kun nyt seuraan lapsenlapsieni koulunkäyntiä.

Nämä Mojón pylväät ovat usein todella kauniita ja aina niitä kohdatessani retkilläni niitä ihastelen. Viimeisimmät siis näin Agres nimisessä kylässä, kun nousimme kaunista tietä kylästä korkealla mäellä olevaan Agressin luostariin. Agres on pieni kylä Sierra Mariolan vuoristossa Alicanten maakunnassa. Kylä on kuuluisa kauniista juomalähteistään, joita kävimme bongaamassa. Niistä kirjoitan ihan erillisen postauksen.

Agresin ristin tie siis päättyy kolmen rakennuksen ryhmään. Santauri de Mare de Déu d’Agres: muinainen muslimilinna, muinainen fransiskaaniluostarirakennus ja sen osana oleva Déu del Castell sisäkirkko. Luostari ja kirkko olivat kiinni siellä ollessamme, joten en nyt siitä mitään kirjoita, mutta senkin tarina juontuu jo vuoteen 1484. Kirkossa olisi ollut vaikka mitä nähtävää tärkeistä 1700-luvun keramiikkakirjoutuksista ihmisten pyhäkköön tuomiin vahafigureihin. Mutta sisään pääsee vain viikonloppuisin.

Laitan tähän alle Agressin luostarimäen ristintien mojonesit kuvina.

Pilatus tuomitsee Jeesuksen

I

Jeesus ottaa ristin hartioilleen

II

Jeesus kaatuu ensimmäisen kerran

III

Jeesus kohtaa äitinsä

IV

Simon Kyreneläinen auttaa Jeesusta ristin kantamisessa

V

Veronika ojentaa Jeesukselle hikiliinan

VI

Jeesus kaatuu toisen kerran

VII

Jeesus kohtaa Jerusalemin itkevät naiset

VIII

Jeesus kaatuu kolmannen kerran

IX

Jeesukselta riistetään vaatteet

X

Ristiinnaulitseminen

XI

Jeesus kuolee

XII

Jeesuksen ruumiin ottaminen ristiltä, kuollut Jeesus äitinsä sylissä

XIII

Numero XIII oli viimeinen näkemämme mojones pylväs Agresissa. En sitten tiedä olisiko itse luostarin pihalla ollut vielä numerot 14 ja 15. Emme kuitenkaan päässeet luostarin porttia pidemmälle kun oli auki vain viikonloppuisin

Näitä pylväitä olen nähnyt myös esimerkiksi Guadalestissä ja Noveldan puistossa.Tässä pari kuvaa Guadalestin kylän hautuumaalle vievän tien mojones pylväistä.

Vielä alle pari kuvaa Agresin luostarinmäen kauniista ja taidokkaasti tehdystä rististä. Suosittelen tutustumaan Agresiin. Kirjoitan seuraavaksi tosiaan kylän kuuluisista juomalähteistä. Muutenkin alue ja Sierra Mariolan alue tarjoaa luontoihmiselle paljon tekemistä.  Laitankin tähän vinkiksi yhden sivuston, jonka mukaan voi lähteä suunnittelemaan tutustumista kylään. Agres

Kommentoi