Matkakertomuksia Espanjasta

Bigastro

Pikavisiitillä Bigastrossa

Lueskelin joku päivä sitten Uusi Costa Blanca lehden facebooksivua ja huomasin siellä julkaisun vähän erikoisemmasta joulukuusesta Bigastro nimisessä paikassa. Kiva yllätys piristämään päivää ja kun olen käsityöihmisiä mielenkiinto heräsi heti. Päivän ohjelma oli päätetty samalla sekunnilla. Lähdemme Bigastroon päiväretkelle. Innostuksessa en malttanut ottaa paikasta kovinkaan paljon etukäteen selvää ja niinpä jäi näkemättä tällä kertaa esimerkiksi näköalapaikka, josta olisi ollut hienot näkymät kunnan alueelle. Onpahan syy ajella sinne uudelleenkin.

Bigastro sijaitsee 25 km päässä Torreviejasta. Maisemaa hallitsee Sierra de Orihuela, Sierra de Callosa, Pedreran tekojärvi ja kaikkien näiden ympärillä olevat sadat sitruspuutarhat. Siis uudelleenkin on lähdettävä ja kiivettävä sinne näköalapaikalle.

Me ajelimme Montesinoksen kautta, oli lauantai ja arvelimme N332 tien ruuhkan olevan parhaimmillaan Playa Flamencan lauantaimarkkinoiden takia. Hyvä valinta olikin, Monteninoksen tie oli melkein tyhjä ja pystyttiin pysähtelemään ja kuvaamaan hedelmäpuita. Osasta oli jo sato korjattu, osassa ihan suunnaton määrä satoa niin, että puiden väri oli pääasiassa keltainen, vain joitakin vihreitä läiskiä hedelmien välissä. Sitruunat luultavasti vielä ei ole poimittavassa kunnossa. Oli myös vihannespeltoja ja artisokka näyttää olevan  valmis matkaamaan herkuttelijoiden lautasille. Pelloilla näkyi paljon poimijoita. Kuvankin kävin nappaamassa niille pohjoisen ihmisille tiedoksi, jotka tätä herkkua eivät ole kasvavana luonnossa nähneet. Tällä seudullahan näiden ”pallopäiden” näkemistä ei voi välttää.

Perillä meitä odotti kiva pieni kylä vai onko kaupunki. Näistä en koskaan tiedä kummaksi pitää kutsua, kunta Bigastro joka tapauksessa on. Matkaa sieltä Orihuelaan on 3km ja Orihuela taas on Vega Baja del Segura alueen pääkaupunki. Bigastron alueella on vanha historia jo pronssikaudelta, ja sieltä on löydetty kulhoja, astioita el Argar kulttuurin ajoilta siis jo 2200 ennen ajanlaskumme alkua.

Alueen maaperä on hedelmällistä, saatavilla oli paljon vettä lähellä olevista joista ja läheisyydessä kulki suuret liikenneväylät. Siis hyvät olosuhteet pienten kaupunkien perustamiseen. Tätä hyödynsivät aikanaan myös roomalaiset sotilaat kuin myös maata aikanaan hallinneet arabit. Löytyypä tieto siitäkin, että vuonna 858 Guardamarista jokea pitkin purjehti mahtava viikinkilaivasto ryöstöretkille Orihuelaan Bigastron alueen kautta. Siihen aikaan alueella oli ollut tiedon mukaan neljä pientä taloa. Viikingit viettivät Orihuelassa koko talven ryöstäen ja aiheuttaen tuhoa kunnes purjehtivat takaisin merelle ja Menorcan saarelle.

Nykyisen Bigastron katsotaan syntyneen vuonna 1701. Silloin  Orihuelan katedraalin aloitteesta kirjoitettiin asiakirjan jolla annettiin kolmelle kartanolle, joissa asui 24 perhettä, oikeudet alueelle. Paikka sai nimekseen Lugar Nuevo de los Canónigos joka myöhemmin nimitettiin Bigastroksi.

Perustamisaikanaan maatalous keskittyi pellavan ja hampun viljelyyn. 1800-luvulla tekstiilialan romahdus muutti kuitenkin tilanteen ja alettiin sitrushedelmien ja kastelua suosivien kasvien viljely. Maaperähän oli ja on edelleen hyvin hedelmällistä ja jokien läheisyys takasi kastelun. Löysin myös tietoja, että alueella oli yleistä silkkiäistoukkien kasvatus sekä paprikoiden viljely ja kuivatus.

Bigastro mainitaan myös leipomotuotteistaan. Jonkin aikaa meillä meni kujilla kierrellessämme ennen kun löysimme leipomon, josta valitsimme mukaamme päiväkahvitarjoamiset kotiin vietäviksi. 

Tarjolla olisi ollut monen nimistä herkkua esimerkiksi almojábanas, jonkin sortin juustopulla, toñas, pulla jossa maistuu appelsiini ja sitruuna, suplillos jotkä näytti marengeilta. Me poistuimme pienestä liikkeestä mukanamme sortimentti eri pähkinäpipareita.

 Bigastron Keskusaukiolla oli infotaulu, jossa mainittiin myös mies nimeltä Thomas Manuel Villanova Muñoz. Kylä on ylpeä miehestä, joka syntyi siellä 18. syyskuuta 1737. Hän oli tutkija ja toimi professorina Valencian yliopistossa.

Hän suoritti tohtorin tutkinnon lääketieteen alalta, mutta hän opiskeli myös fysiikkaa, kemiaa, kasvitiedettä, matematiikkaa, farmasiaa ja  tähtitiedettä. Hän julkaisi kymmeniä teoksia ja tutkielmia näiltä aloilta. Merkittävin tutkielma oli  Uranus-planeetan kiertoradan jäljittäminen. Tässä välissä kannattaa siis katsoa vuosiluku uudestaan. Sama mies rakensi Valencian yliopistoon ensimmäisen kemiallisen laboratorion ja tähtitieteellisen observatorion.

Vaikka hän asui Valenciassa, hän ei koskaan unohtanut kotikaupunkiaan Bigastroa ja allekirjoitti monet teoksistaan nimellä ”Thomas Villanova de Vigastro”. 

Ja sitten niihin tämän retken nähtävyyksiin. Kaupungin talon edestä Plaza de la Constitución -aukiolta se löytyi, erikoinen joulukuusi. Kaunis, innovatiivinen, ainakin käsityöihmisten varmasti arvostama teos, joka on kasattu virkkaamalla mummonneliöitä. Jokainen, joka tälläisiä neliöitä on väkertänyt tietää, että sinällään helppo-ohje voi olla kaikessa yksinkertaisuudessaan haastavakin. Tekee niistä yksittäin virkatuista neliöistä sitten yhdistämällä peiton, liivin, kassin, joulukuusen tai vaikka tuluskukkaron on haaste saada jokainen neliö samankokoiseksi.

Kuusen virkkaaminen on ollut 11 naisen yhteinen projekti. Kuusi on kuusi metriä korkea ja sen pohjan halkaisija on 2,5 metriä. Mummonneliöitä virkattiin 823 kpl ja kukin on kooltaan 20x20cm. Neliöt on kiinnitetty kankaaseen joka taas on kiinnitetty vuorostaan metallikehykseen. Työn jälki on todella huolellista ja kestää lähitarkastelun.

Tämä hieno työ siis löytyy kaupungin talon edestä. Löytyy sieltä tietysti myös kirkko, joka ilokseni oli aukikin. Iglesia Parroquial Nuestra Señora de Belén.

Nyt kävin ensimmäistä kertaa katollisen kirkon sisätiloissa sen jälkeen kun olin sivistänyt itseäni via crucis merkkien olemassaolosta näissä pyhäköissä. Kirjoitin niistä muutama aika sitten mojones postauksessa. Ja löytyihän ne tosiaan tästäkin kirkosta kun osasi etsiä. Kirkkokäytävän kummallakin puolella pylväissä pieninä puuveistoksina, numeroituna pienemmästä suurimpaan alkaen alttaritaululta päin. 

Näitä löysin 14. En kuitenkaan kehdannut kaikista ottaa kuvaa ja häärätä kirkossa kun yhdessä sen sivulaivassa istui vanha mies kumarassa keskittyneenä rukouksiinsa. Mutta hienoja olivat.

Kirkko voidaan ajoittaa 1700-luvun ensimmäiselle neljännekselle, jolloin seurakunta aloitti toimintansa Bigastrossa.

Rakennus, jossa on kolme laivaa, joista keskimmäinen korkeampi kuin sivulaivat.  Keskellä suuri valoa antava ja kaunis kupoli. Kupilin reunoilla evangelistat Matteus, Markus, Johannes ja Luukas. Nämä kirkot on siitä mielenkiintoisia tutustumiskohteita, että niistä löytyy paljon yksityiskohtia, jotka linkittävät ne raamatun tarinoihin ja uskonkappaleisiin kunhan nyt  tarkalla silmällä ympärilleen katselee. Yhdessä kirkon sivukappelissa on Bigastron suojeluspyhimyksen San Joaquínin kuva.  Valencialaisen kuvantekijän Felipe Andreun veistos 1700-luvulta, jota pidetään yhtenä alueen tärkeimmistä barokkikuvista.

 Hänet tunnetaan yleisesti nimellä ”el Abuelo”.

 Keskuskappelista löytyy Bigastron suojeluspyhimyksen, Belénin Neitsyt Marian kuva. 

Kirkon tornissa ulkopuolella voi nähdä mielenkiintoiset ”rautahäkit”

kuuluisa "El Abuelo"

Kommentoi

Scroll to Top