Matkakertomuksia Espanjasta

Parque Molino de Aqua

Parque Molino  de Aqua, la Mata Torrevieja

Puistoalue on pinta-alaltaan 17,23 ha. Se sijaitsee Torreviejan la Matan kaupunginosassa Alicanten maakunnassa.

Oli mielenkiintoista kulkea täällä puistossa. Kuljin ensin kivettyjä käytäviä pitkin puiston siinä osassa, joka on enemmän tehty ”virkistyskäyttöön”. Kun olin ihastellut kauniit vesiputoukset ja niiden reunoilla kulkevat polut, suuntasin kulkuni puiston siihen osaan, joka on lähempänä merta ja joka koostuu dyynialueesta. Dyynien keskelle on tehty kivettyjä käytäviä, joita pitkin on kuljettava – onhan kyseessä luonnonsuojelualue. Käytäviä lukuunottamatta se osa puistosta  oli luonnon tilassa. Kulkiessani sisämaasta merenrantaa kohden huomasin hyvin dyynien ja maaston muuttumisen, dyynien ekosysteemin eri vaiheet. Minä kuljin sen tavallaan väärää suuntaa sisämaasta merelle. Jos olisin alkanut retkeni merenrannasta päin olisin vielä selvemmin huomannut kuinka olosuhteet muuttavat dyynejä. Ensin on meren ranta, seuraavaksi tulee ns primaariset dyynit, joissa ei paljon kasveja kasva, joitakin juolavehnän tapaisia varsia näkyi. Mitä pidemmälle sisämaahan kuljet dyynien muodot ja kasvillisuus muuttuu kunnes tulet parque Molino de Aquassa puiston ”ihmisen käsin tehtyyn osaan”. Siellä kasvaa pinjamäntyjä (pinus pinea/kivimänty) ja toisenkinlaisia , joita arvelen Alepo männyiksi. Dyynit on hyvin herkkä alue ja vaikka tämän puiston dyyniosassa on liikkuminen sallittua, kovasti sitä toivoo, että ihmiset noudattaisivai ohjeita, jotta niiden säilyminen on mahdollista.

Parhaillan on menossa projekti, jossa elvytetään puiston alkuperäistä kasvustoa, kuten esimerkiksi dyyneille tyypillisiä katajalajeja, istutetaan uusia taimia lajeista, jotka ovat hävinnet tai kuolleet alueella sukupuuttoon. Samalla hävitetään sinne rantautuneet vieraslajit. Projekti on alun perin aloitettu jo vuonna 2017 ja nyt tänä vuonna 2023 olen lukenut useita uutisia, että työtä nyt parhaillaan jatketaan.

Oppaissa, jotka puistosta kertovat, on maininta että ”puiston pohjamaassa on yli 500 m  maanalaisia akvifer gallerioita”. Ymmärrän sanasta akvifer, että kyse on pohjavedestä, eli pohjavesiesiintymiä. Paikalla on ollut luonnon makean veden lähde, kaivo, jota mm suolalaitoksien työntekijät aikanaan ovat käyttäneet. Nyt kuitenkin mainitaan, että liiallisen käytön takia vesiesiintymän vesi on nyttemmin muuttunut suolapitoiseksi. No tästä kaivosta on myös puisto saanut nimensä. Ensimmäinen kirjallinen maininta tuosta alueella olevasta kaivosta on vuodelta 1797.

Puisto siis sijaitsee la Mata kaupunginosassa. Tiesitkö muuten mistä tuo la Mata nimi on tullut. Se tulee kasvin nimestä, jota tämän puiston alueella kasvoi. Siellä oli iso lentisco pensas.  Toiselta nimeltään tämä kasvi on ”mata” (Pistacia lentiscus).

Pistacia lentiscus L. – Herbari Virtual del Mediterrani Occidental

Vuonna 2009 puistossa syttyi tulipalo ja noin 1500 neliömetriä kasvillisuutta ja pensaikkoa paloi. Nykyään vauriot on täysin korjattu.

Kaikki kaatuneet ja kuolleet puut olivat samaan suuntaan kallellaan. Armoton tuuli käy rannasta sisämaahan päin
Valon puute näkyi osassa istutettua mäntymetsää
Google mapsista otettu kuvakaappaus koko puistoalueesta

Kommentoi

Scroll to Top