Matkakertomuksia Espanjasta

Semana Santa museo

Crevillent, Espanja Alicanten maakunta

Crevillentissä on hieno pääsiäismuseo. Kävimme tutustumassa siihen näin pääsiäisen alla, kun on tuossa lähikaupungissa. Museo on kaupungin keskustan kirkon Nostra Senyora de Betlem vieressä.

Museotila on neljässä kerroksessa. Keskustila on avoin. Näin yläkerroksista on näköyhteys alempiin kerroksiin. Vierailijalla on hieno mahdollisuus tarkkailla museossa olevia pyhän viikon kulkueissa käytettäviä pasoja eri tasoilta ja eri perspektiivistä. Näkee pasojen patsaskuvaelmat tosi läheltä myös ylhäältä päin parvekkeiden reunoilta. Pasoja on museossa 24 niistä kaikkiaan 32 kaupungin kaduilla pääsiäiskulkueissa kulkevista pasoista.

Pasohan on se suurikokoinen painava ”lavetti” jonka päällä erilaiset patsaat huojuvat hitaasti musiikin tahdissa kymmenien niitä kantavien veljeskuntien (cofradia) jäsenten kantamina.

Patsaat on eri kuvanveistäjien tekemiä. Tässä mainitsen seuraavat: Mariano Benlliure, Antonio Riudavets, García Talens, Antonio Parera , Carmelo Vicent, Carlos Monteverde.

Ensimmäisellä näistä Mariano Benlliurilla on museon vieressä oma museo, jossa kannattaa myös käydä. Hän on hyvin kuuluisa espanjalainen kuvanveistäjä. Hänestä ja museokäynnistämme kirjoitan myöhemmin oman postauksen.

Pasojen lisäksi seinien vitriineissä on esillä kirjottuja kuvakudoksia, kultasepän töitä ja uskonnollisia maalauksia. Todella mielenkiintoisia olivat seinille kehystetyt jokaisen vuoden pääsiäisviikon julisteet. Niitä katsoessa voi huomata miten tuo osa taidetta on vuosien varrella muuttunut. Omankin syntymävuoden juliste sieltä löytyi.

Oppaan mukaan tilassa olisi ollut myös huone, jossa voi katsoa videoesityksiä kulkueista. Me emme sitä huomanneet. Mutta monen pason nimikyltissä oli QR koodi, jonka kautta pystyi kännykällä katsomaan you tube videon, jossa juuri se nimenomainen paso on kuljetettavana ulkona kadulla pääsiäisenä. Todella mielenkiintoinen ja kiva lisä.

Crevillent pääsiäismuseo mainitaan yhdeksi Espanjan parhaista museoista laatuaan. Kannattaa kyllä tutustua. Jossain luki, että siellä olisi eniten taideteoksia neliömetriä kohden.

Omasta mielestäni museon mielenkiintoisin työ tai patsaskuvaelma oli Hermandad La Santa Cena veljeskunnan paso, jossa kuvataan Jeesus opetuslapsineen ruokapöydän ääressä viimeisellä pääsiäisaterialla. Santa Cena veljeskunta on perustettu vuonna 1925. Työn on tehnyt valensialainen kuvanveistäjä José Geriqué i Chust. Päytäseuruetta kuvataan juuri sillä hetkellä jolloin Jeesus kertoo pöydän ääressä istuville opetuslapsilleen, että yksi heistä on pettänyt hänet. Miehet näyttävät tyrmistyneiltä ja katsovat toisiaan ihmeissään etsien katseellaan kuka voi olla petturi.   Paitsi yksi – Juudas joka ei katso muihin päin ja jonka kädessä näkyy rahapussi. Patsaskokonaisuus on pystytetty todella upealle puiselle alustalle. Se on tehty  ruotsalaisesta männystä ja on vuodelta 2003 ja tekijä on valensialainen Vicente Martinez Estellésin. Tätä pasoa ja sen patsaita oli kiva katsoa monelta suunnalta ylhäältä museotilaa kiertäviltä parvekkeilta.

Museon monessa pasossa oli todella taidokkaat puiset kaiverretut alustat.

Jokainen paso ei ole joka kulkueessa pääsiäisviikolla mukana vaan vain osa niistä. Saimme mukaamme museosta esitteen tämän vuoden Crevillentin kulkueiden päivistä. Esitteessä on maininta kunkin päivän kohdalla mitkä pasot museosta haetaan kuhunkin kulkueeseen mukaan. Hyvin ystävällinen museovirkailija esitteli meille museosalien keskellä olevaa hissisysteemiä, jota käytetään kun kukin paso haetaan museosta pois.

Torreviejassakin on pääsiäismuseo, mutta se oli pääsiäisen takia kiinni ja avautuu vasta pääsiäisen jälkeen. Tässä on Crevillentin museon mailiosoite. Kysyin sieltä aukiolosta ja vastasivat kyllä heti: [email protected]

Lisää noita museon hienoja pasoja ja niihin liittyviä tarinoita:

La Confraria de La Negació de Sant Pere

Crevillentin hienossa Semana Santa museossa on myös yhdessä pasossa nähtävillä kukko. Se on La Confraria de La Negació de Sant Pere veljeskunnan paso. Paso on vuodelta 1867 kuvanveistäjä Antonio Riudavets Lledón tekemä. Siinä kuvataan yhtä kohtausta niistä kolmesta, jolloin Pietari kieltää Jeesuksen. Piika lähestyy Pietaria sotilaan läsnäollessa ja osoittaa sotilaalle, että Pietari on yksi Jeesuksen opetuslapsista. Pietari kieltää tämän kätensä eleellä ja katseella.    

Pietari oli se opetuslapsista, joka  kehui olevansa uskollisin opettajalleen. Jeesus kuitenkin sanoi hänelle: ’Totisesti minä sanon sinulle, että tänä yönä, ennen kuin kukko laulaa, sinä kiellät minut kolme kertaa’.  Ja niin kävi, että kun Jeesus joutui oikeuden eteen tuomittavaksi samoihin aikoihin Pietari kohtasi tuon piian ja kohtaamisen tuloksena kielsi Jeesuksen. Kun näitä ”kieltämisiä” oli tapahtunut kolme niin kukko kiekui jossain. Tämä cofradia on saanut nimensä juuri tuosta raamatun tarinasta.

Hermandad San Pedro Arrepentido

Pietari on myös toisessa Crevillentin pasossa, joka taas kuuluu Crevillentin Hermandad San Pedro Arrepentido veljeskunnalle. Tekijä kuvanveistäjä Carlos Rodríguez, työ vuodelta 1928.  Patsaassa Pyhä Pietari on rukoilevassa asennossa kylläkin seisaaltaan ja hän onnettomana katsoo kohti taivasta ja rukoilee anteeksiantoa kun meni kieltämään Jeesuksen. Suuri kivi, jolla Pietari seisoo on tehty korkista.

Cofradía Santa Mujer Verónica

Pyhä Veronica oli se nainen, joka pyyhki Jeesuksen verisiä kasvoja liinalla kun tämä kantoi ristiä Golgatalle. Liinaan jäi Jeesuksen kasvojen kuva. Pyhä Veronica on myös ristin tien kuudennessa ”pysäkissä”. Joka muuten on ainut ristintien etapeista joka ei perustu raamattuun vaan perimätietoon. Linkki ristin tien ”pysäkeistä” Agresin lähellä.

Agres Mojones – Reputon Reissaaja VI mojones: Veronica antaa Jeesukselle hikiliinan.

la Confraria del Llavatori veljeskunta

la Confraria del Llavatori veljeskunta, perustettu jo vuonna 1872

Veistosryhmä esittää hetkeä, jolloin Jeesus pesee Pietarin jalat. 

Jeesus ojennetuin käsivarsin polvistuu suorittamaan Pietarin jalkojen pesun, jakkaralla istuva Pietari kohottaa kätensä osoittaen hämmästystä ja mukana on myös enkeli, joka tarkkailee tapahtumaa.

Kuvanveistäjä Antonio Riudavets Lledón työ vuodelta 1874.  Tässä veistosryhmässä on nähtävissä kuvanveistäjän nimikirjoitus joka on harvinaista.

etualalla Pietari istuu ja Jeesus pesee hänen jalkansa. Takana paso jossa Pietari sivaltaa oikean korvan Malcolmilta

La Confraria del Prendimento

Veljeskunta perustettiin vuonna 1867. Perustajajäsenet olivat vanhan Crevillentiläisen baarin,  Bar Solin vakioasiakkaita. He päättivät tilata tämän patsasryhmän kuvanveistäjä Antonio Riudavetsilta. Työ esittää hetkeä, jolloin Jeesus vangitaan Getsemanin puutarhassa, Juudas kavaltaa hänet ja Pietari leikkaa Malcolmilta oikean korvan, jonka Jeesus sitten parantaa. Pietarille hän sanoo: ”Pane miekkasi tuppeen. Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan kaatuu.”

Paso on yksi Crevillentine-pyhän viikon raskaimmista pasoista, ja se painaa 1800 kg.

Cofradía de La Samaritana 

Tämä veljeskunta perustettiin vuonna 1865.

Patsasryhmässä Jeesus keskustelee samarialaisen naisen kanssa Jaakobin kaivon vieressä. 

Molemmat patsaat ovat valencialaisen kuvanveistäjä Francisco Pérez Figueroan töitä.

Jeesus pyytää samarialaiselta naiselta vettä, Jeesus näytetään istumassa ja kaunis  punaiseen  tunikkaan pukeutunut samarialainen nainen kantaa vesiruukkua. Ja tämähän liittyy siihen Raamatun kohtaan missä Jeesus keskustelee samarialaisen naisen kanssa elävästä vedestä.

 

Cofradía La Flagelación

Työ vuodelta 1867, kuvanveistäjä Antonio Riudavets Lledó

Tämän pason veljeskunnan jäsenet piilottivat sisällissodon aikana rakentaen sen säilytyspaikan eteen seinän. Työ jäi seinän taakse piiloon ja seinä purettiin vasta kun tilanteet maassa taas rauhoittuivat.

Cofradía Stmo. Cristo de la Caída-veljeskunta

Jeesus kantaa ristiä Golgatalle ja kaatuu

Cofradía Santo Sepulcro/pyhän haudan veljeskunta

Hieno kuvaelma, jossa kaksi enkeliä nostaa arkun kantta ja yksi enkeli nostaa Jeesuksen pois arkusta.

Hermandad La Convocatoria

Tämä paso torvineen on mukana melkein jokaisessa Crevillenten pääsiäiskulkueessa. Torvien äänet  kutsuu kaupunkilaisia todistamaan suurta viikkoa.

Pasoa kantaa valkoisiin kaapuihin pukeutuneet henkilöt ja heillä on kulkueen katuville tyypillinen tötteröhattu.

 

Hermandad Stmo. Cristo Yacente

Makaava Kristus

Kuvanveistäjä Mariano Benlliure työ vuodelta 1946. Tämän kuvanveistäjän museo on Crevillentissä pääsiäismuseon vieressä

Kerrotaan että Benlliure teki useita vierailuja Madridin tuberkuloosisairaalassa tehdäkseen luonnoksi kärsivistä laihoista potilaista.

 

Cofradía La Oración en el Huerto

Veljeskunta perustettiin 1871. 

kuvanveistäjäksi Antonio Riudavetsin työ

Jeesus ja opetuslapsia Getsemanen puutarhassa kun enkeli ilmestyy lohduttamaan Jeesusta. Opetuslapset ovat nukahtaneet.

Pääsiäisenä veljeskunta korvaa patsaan keinotekoisen oliivipuun oikealla elävällä oliivipuulla.

Oli kyllä mielenkiintoinen museokäynti. Kohta on taas Torreviejan kadut täynnä pääsiäisen kulkueita ja niitä seuraavia ihmisiä. Iso osa varmaan turisteja, joilla ei ole mitään kosketuspintaa roomalaiskatoliseen pääsiäisen viettoon – siis samanlaisia pulliaisia kun minäkin. Kun nyt tarkkailin näitä Crevillentin museon pasoja ja mietin niihin liittyviä tarinoita onkin mukava käydä Torreviejassa katsomassa millaiset tarinat täällä on pasojen päällä. Itse en ole yhtään kirkkouskovainen ja raamattukin on ollut viimeksi kädessä rippikoulussa. Nuo tarinat muistui kylläkin patsaita tarkkaillessa mieleen, ei niinkään raamatusta vaan kansakoulun uskonnon kirjasta.

Kommentoi

Scroll to Top