Matkakertomuksia Espanjasta

Benejúzar

Pieni kaupunki Sierra de Benejúzarin vuorijonon kainalossa Alicanten provinssin Vega Bajan alueella. Kaupungilla on muslimialkuperä ja nimi on niitä peruja. 

Vuoden 1648 kauhea ruttoepidemia hävitti yli puolet kaupungin väestöstä ja tämä aiheutti suuren muuttoaallon läheisestä Murcian kaupungista Benejúzariin. Tämä  taas aiheutti sen,  että nykyään alueella ei enää paljoakaan puhuta katalaania vaikka alue kuuluukin Valencian autonomiaan ja katalaani ennen oli alueen hallitseva kieli.

Vanha Benejúzar tuhoutui täysin vuonna 1829 isossa maanjäristyksessä  ja uusi nykyinen rakennettiin Segurajoen toiselle puolelle. Kuvassa näkyvän kaupungin talon seinässä on taideteos, jossa kuvataan tätä maanjäristystä.

Santaurio de Nuestra Señora del Pilar

Noin parin kilometrin päässä kaupungin keskustassa on ihmeellinen pyhäkkö, joka on rakennettu Virgen del Pilarin kunniaksi. Kirkko on keskellä luonnonkaunista aluetta Sierra de Benejúzarin juurella ja siellä järjestetään vuosittain 12. lokakuuta pyhiinvaellus. Las Fiestas y Romería del Pilar. Tämä pyhiinvaellusjuhla liittyy jotenkin Espanjan sisällissotaan. Sodan aikana eri puolilla maata vankeina olleet kaupungin asukkaat vannoivat, että jos selviävät sodasta, he kiittävät pelastumisestaan Virgen del Pilaria. Sodan jälkeen kun he palasivat terveinä kaupunkiinsa he kulkivat jalan kiittämään neitsyttä. Näin vietettiin ensimmäistä Pilarin pyhiinvaellusta vuonna 1939. Nuestra Señora del Pilarin kirkko rakennettiin vuonna 1943 paikalla olleen pienemmän pyhäkön tilalle.

Kirkkoon emme tietysti päässeet sisälle mutta onneksi siinä oli ovessa pienen pieni ikkuna, josta pääsi edes kurkkimaan Virgen del Pilaria

Minulla oli eilen syntymäpäivä ja mikäs sen mukavampi idea kun kävellä tämä noin parin kilometrin reitti kaupungin keskustasta tälle pyhiinvaellupaikalle.  Juotiin synttärikahvit kirkon vieressä olevalla virkistysalueella mahtavissa maisemissa. Huonomminkin voisi ikääntymistä viettää.

Tälläistä leveää kaunista katua pitkin kävelimme kaupungista kirkolle
maisemissa ei ollut valittamista
takana näkyvä vuori näkyy myös meidän kattoterassilta. Olemme antaneet sille nimen "satulavuori". Oikeasti taitaa olla Sierra Orihuela
meidän synttärikahvittelupaikka. Ihan ilman muita ihmisiä rauhassa kahdestaan nautiskeltiin. Kiva yllätyskin tuli kun saatiin kun lapsenlapset soittivat videopuhelun pulkkamäestä onnitellakseen.
kotimatkalla Jukka kävi vielä "poimimassa" sankarille ruusukimpun kadunvarsikauppiaalta ulkoilmassa terveysturvallisesti tietenkin.
Previous slide
Next slide

Kirkolta alkaa hyvin merkitty vaellusreitti mäntymetsään ja Sierra de Benejúzar vuorelle, josta hienot maisemat. Tämän laitoin muistiin jos joskus vaikka kävisimne pidemmälläkin vaelluksella. 

Parroquia Ntra Sra del Rosario

Plaza Españalla kaupungin keskustassa oleva kirkko. Tämä kirkko on suorakaiteen muotoinen, ja siinä on kaksi toisistaan poikkeavaa tornia. Kirkon lattiaa juuri puunattiin ja ovet oli sen verran auki, että pääsin napsimaan pari kuvaa. Kirkko on rakennettu vuonna 1831.

Huomioitavaa on siis nuo kaksi täysin erilaista tornia. Puiston edessä olevalla Plaza Españalla on todella isoja puita, jotka estivät kunnon kuvan ottamisen noista torneista.

Yhdellä ulkonurkalla oli tietysti myös jouluseimi. Tämä on kyllä yksi oudoimmista näkemistäni. Tuli mieleen, että varmaan Espanjassakin lauletaan jouluvirttä ”Heinillä härkien kaukalon nukkuu lapsi …..”

Kaupungintalo

Kaupungintalo vihittiin käyttöön 20. lokakuuta 1988. Kaupungintalossa on kunnanarkisto, jossa on asiakirjoja vuodelta 1630, eli kaupungin vanhan sijainnin ajoilta. Talon täysistuntosalissa on myös Benejúzarin perustajana pidetyn Rosell perheen palatsin alkuperäinen vaakuna.

Talon julkisivussa on erikoinen seinämaalaus, jossa kuvataan Benejúzarin vuonna 1829 tuhonnut maanjäristys. Tämän koskettavan teoksen on tehnyt D. Francisco Pérez Rubio, tunnettu paikallinen taidemaalari.

Voit jakaa tämän postauksen käyttämällä näitä painikkeilla:

Email
WhatsApp

Kommentoi

Scroll to Top