Vartiotornit

Costa Blancan rannikolla on nähtävissä muinaisia vartiotorneja, joita rakennettiin aikanaan suojelemaan ja varoittamaan asukkaita barbaarien ja merirosvojen hyökkäyksiltä. Niitä on pääasiassa Alicanten, Almerían, Granadan ja Málagan maakunnissa sekä Murcian alueella. Joitakin torneja rakennettiin myös sisämaahan, Nämä sisämaan tornit saivat viestejä rannikon torneista käsin. Vartiotornisysteemi oli tärkeä tapa varoittaa asukkaita maahan tunkeutuvista merirosvoista, jotka tekivät mereltä käsin ryöstöretkiä maalle, ottivat kiinni ihmisiä ja kuljettivat heitä laivoillaan orjakauppiaiden saaliiksi. Voin kuvitella miten rannikon viljelijät, saadessaan tornista merkkejä, varmaankin esimerkiksi savumerkein, piilottivät lapsensa ja läheisensä jonnekkin turvaan.

Espanjan kuningas Carlos I aloitti tämän puolustusjärjestelmän, vartitorniketjun, rakentamisen 1500-luvulla. Mutta suurin osa näistä rannikon vartiotorneista rakennettiin Carlos I pojan Felippe II: n hallinnon aikana.

Torreviejassa on kaksi tälläistä tornia, tai pitää varmaan sanoa tornien kopioita. Torre la Mata ja Torre del Moro. Kolmas Torreviejan torni on tuhoutunut ja sehän sijaitsi kaupungissa ja siitä tornista on lähtöisin kaupungin nimi Torrevieja, vanha torni.

Torre la Mata
Torre del Moro

Torre la Mata

Tiedetään, että La Matan torni rakennettiin 1500-luvulla kuuluisan armeijan insinöörin Juan Bautista Antonellin ohjeiden mukaan. Samainen insinööri on myös ollut Alicanten Santa Barbaran linnan suunnittelijoiden joukossa. Jo ennen tätä paikalla oli ollut torni ja uusi torni tarvittiin suojelemaan Matan suolakuljetuksia, jotka hoidettiin meritse. Tornin tarkoitus oli olla puolustustorni. Sotainsinööri Pedro de Navasin vuonna 1787 tekemässä kuvauksessa hän huomauttaa, että siinä oli pronssitykki.

Lähihistoriassa La Matan torni on käynyt läpi monia muutoksia. Vuonna 2003 torniin tehtiin uusia töitä. Se onnistuttiin melkein pilaamaan näiden „uudistustöiden“ lopputuloksena, jotka vääristivät sen alkuperäistä ulkonäköä. Vuoden 2017 myrskyt aiheuttivat pahoja tuhoja tornille ja se päätettiin korjata ja samalla palauttaa alkuperäiseen muotoonsa. Restaurointi ja muutostyöt oli mittavia. Haluttiin säilyttää tämä kulttuurin kannalta kiinnostava omaisuus.

Hankkeesta vastasi  Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente (Maa- ja kalatalous-, elintarvike- ja ympäristöministeriö)

 ja arkkitehti Jaime M. Giner ja insinööri María Auxiliadora Jordán laativat  projektin ja hankedokumentit nimellä  ”Torre de La Matan ja La Salin laiturin vakauttaminen ja palauttaminen Torreviejan kunnassa (Alicante)”.  Samaan aikaan arkeologi Joaquín Pina suoritti historiallisen arkeologisen tutkimuksen alueella. Näin saatiin asiantuntijoiden suunnitelmien mukaan korjattua edellisten muutostöiden aikana tehdyt vahingot ja oikaistua „historialliset vääristymät“.  Kaikki alkuperäiset osat, joita ei kaikkia onneksi oltu onnistuttu tuhoamaan vuoden 2003 epäasianmukaisen  jälleenrakennuksen aikana  säilytettiin, dokumentoitiin ja torni saatettiin alkuperäiseen muotoonsa.

Työt alkoivat heinäkuussa 2017. Ensin oli rakennettava suojapato hiekkasäkeistä työntekijöiden suojaksi meren puolelle. Heillä oli kirjaimellisesti toinen jalka meressä ja toinen maalla, kun he korjasivat tornin merenpuoleista osaa. Korjaukseen kuului tornin jalustan purkaminen meren puolelta. Itsekin seurasin töiden etenemistä Matan rannalla kävellessäni. Olihan meidän „puolimatkan krouvi“ aivan tornin vieressä. Meidän lisäksi arkeologit seurasivat tarkasti purkutöitä erottaakseen purettavat lisätyöt ja alkuperäiset jäännökset. La Matan tornin aukiolla on infotauluja, jotka kertovat tästä mittavasta työstä.

Torre del Moro

Toinen Torreviejan torneista on nimeltään Torre del Moro. Se sijaitsee Cabo Cerveran mäellä, Masa-hotellin vieressä. Torni tunnetaan myös nimellä 

”Torre del Cabo Cervera”. Tornimäeltä on hienot näköalat ja hyvällä säällä voi nähdä Tabarcan saaren ja Mar Menorin. Torni on julistettu suojelluksi kulttuuriperintökohteeksi vuonna 1985. Samaisen tornin vieressä on kesäaikaan pieni kahvila ja puistossa joitakin taideteoksia.

Tornin historiasta löysin tiedon, että kuningas Jaime II antoi 17. helmikuuta 1313 luvan Orihuelan kaupungin ja alueen asukkaille käydä vapaasti kauppaa. Luultavasti tornin rakennus alkoi 1356 suojelemaan tätä kaupankäyntiä. Tornista on olemassa maininta myös 1400-luvun alussa. 1500-luvun alussa torni liitettiin Valencian rannikkokuntien suojelujärjestelmään.

Vuodelta 1787 on taas olemassa tieto, että paikalle on annettu puolustukseen pronssitykki. Sata vuotta myöhemmin torni myytiin 200 escudolla. Vuoden 1829 maanjäristys tuhosi sen mitä tornista silloin oli jäljellä.

Torre de Tamarit Santa Polan suola-altailla

Kun ajelee pitkin Costa Blancan rantatietä näkee näitä vartiotorneja paljon, yksi monille Torreviejan kävijöille on varmaan myös Santa Polan suola-altaiden keskellä oleva neliskulmainen Torre de Tamarit torni. Se torni ei siis ole ihan meren rannalla ja sen tehtävä olikin toimia viestien välittäjänä eteenpäin sisämaahan päin Elchen alueelle eikä vahtia maahan tunkeutujien rantautumista. Tämä ”välitystorni”  viestitti vaarasta eteenpäin päivisin savumerkein ja öisin valomerkein. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinpä tämäkin torni tunnetaan myös nimillä Torre de la Albufera tai Torre de las Salinas. Elchen alueen tornien ja koko alueen vartiointitornisysteemin tarpeellisuuteen havahduttiin vuonna 1552 kun  berberilaiva ja sen kapteeni Salah Rais purjehti rannikolle ja huomasi alueen heikon puolustuksen. Kapteeni laivoineen rantautui ja pääsi helposti Elchen kaupunkiin, josta sai saaliikseen suuren ryöstösaaliin tavaroita ja ihmisiä.

Edessä kaukana torni N332 varrella

Torre de Cabo Roig

Myös Cabo Roig torni on hieno kävelyretkikohde Torreviejan kaupungin lähietäisyydellä. Tiedetään, että Cabo Roigissa oli jonkin asteen torni jo 1400-luvun puolessa välissä. Se oli rakennettu suojelemaan Orihuelan alueen hedelmätarhojen ja suolan kuljetuksia. Vuodelta 1561 on olemassa kirjallinen tieto siitä että torni on pystytetty ja toiminnassa.

Cabo Roigin torni
Torre Cabo Roig

Torreviejan jouluseimessä on usein myös kuvattuna kaupungin vahtitorni. Yleensä se on Torre de Moro, olisi kiva nähdä joskus myös Matan hieno torni seimessä meren rannalla.

Tässä muutama linkki mielenkiintoisille sivuille, joissa tietoa näistä torneista.

TORRE DE LA MATA Y EMBARCADERO DE LA SAL – Reuniones Científicas MARQ

Ja hieno Asociación ”Amigos del Castillo de Elda” yhdistyksen presidentin Ximo García Ricon pitämä blogi ”Blog patrocinado por la Asociación ”Amigos del Castillo de Elda” blogi”. Tästä blogista nimihaulla löytyy tiedot alueen linnoista ja vartiotorneista. Siellä on esimerkiksi kuvia millainen oletetaan tuon Torreviejan kaupungille nimen antanut Torre la vieja on voinut olla.

https://guiacastillosalicante.blogspot.com/search?q=torrevieja

Siellä on esimerkiksi kuvia millainen oletetaan tuon Torreviejan

Kommentoi