El Tiempo Torrevieja

Muutama rivi säästä

Työaikana usein haaveilin, että kun eläkevuodet koittaa haluan viettää osan vuodesta ulkomailla. Aluksi mietin Saksaa eläkeajan kakkoskodin paikaksi. Olinhan siellä nuorena asunut ja siellä edelleen on hyviä ystäviä. Mitä vanhemmaksi tulin, sitä enemmän kuitenkin aloin miettiä talven viettoa jossain lämpimässä. Ensin haavelistalla oli Kreikka, jonka muutaman käynnin jälkeen totesin kielen puolesta liian haasteelliseksi. Kirjaimetkin ihan hepreaa.! Kanarian saaria ajattelimme oikein tosimielessä ja siellä useampia viikkoja vietimmekin. Haasteena oli kuitenkin saaret, jonne oli matkustettava lentäen – ei mun juttu!

Niin päädyimme Costa Blancalle Espanjan mantereelle. Paikka valikoitui sattumalta. Muutaman syksyn kokeilujaksojen jälkeen huomasimme, että Torrevieja on se meidän juttu. Ei liian suuri, lähellä kaikkea kiinnostavaa ja ennen kaikkea aivan mahtava ilmasto. Kun sekä syksyllä että keväällä viettää siellä muutaman kuukauden voi olla varma, että aurinko paistaa.

No poikkeuksiakin tietty on ja tämä alkuvuosi 2022 on ollut sään puolesta sellainen. Siksi nyt tänne blogiinikin asiasta kirjoitan – muistiin mitä saimme kokea maaliskuussa 2022. Torreviejassakin sataa aika ajoin. Sateet esiintyvät yleensä syksyllä, mutta nyt on ollut huomattavissa tiedemiestenkin mukaan muutos suuntaan, missä  keväällä on enemmän sateita ja syksy on kuiva. Tämä on selvä poikkeama alueen ilmasto-olosuhteissa. Yleensä jos sataa sateet eivät kestä montaa päivää. Mutta nyt on takana maaliskuu, jolloin koimme pitkiä monen päivän kestäviä sadejaksoja.

Kun periaatteessa kaikki tekemisemme Espanjassa perustuu ulkona olemiseen on säällä iso merkitys. Asunto on pieni mutta meillä on kaksi terassia, joista toinen toimii isona olohuoneena niin päivällä kuin myöhään illalla. Siksi on tietysti tärkeää, että ”olohuoneeseen” ei sada sisään vettä.

Alkuvuosi 2022 on ollut hyvin erilainen sään puolesta. Maaliskuussa 2022 Alicanten provinsissa, johon Torreviejakin kuuluu,  rekisteröitiin vain 95 tuntia auringon paistetta.    Esimerkiksi monissa Euroopan maissa kuten  Alankomaissa, Tanskassa, Unkarissa, Itävallassa, Sveitsissä ja Saksassa kirjattiin  220-250 tuntia auringonpaistetta maaliskuussa, eli siis kaksi kertaa enemmän kun takuuvarmaa aurinkoa normaalisti tarjoavalla Costa Blancalla.

Alicanten yliopiston ilmastolaboratorion tietojen mukaan vuoden alku on ollut sateisin sitten vuoden 1950. Poikkeuksellisen kylmäkin on ollut. Mittaushistoriassa vuodesta 1950 lähtien vain maaliskuun 1971 päivälämpötilat olivat kylmempiä kuin vuoden 2022 lämpötilat.

Tätä kirjoittaessani ollaan jo huhtikuussa ja takana on siis poikkeuksellisen kylmä, sateinen ja tuulinen maaliskuu. Huhtikuun alku ei paljon ole tuosta poikennut. Eilen ja tänään 5.4. kun tätä kirjoitan, ollaan istuttu vain sisällä, sillä ulos ei voi jatkuvan kovan sateen ja todella jo pelottavan kovan myrskyn takia mennä. Ilmatieteen laitos varoittaa 4 metrin aalloista ja jopa 10 metrisistä. Alueen hiekkarannat on ”pyyhkiytyneet” pois, aallonmurtajat on aaltojen alla. Lähikaupungin kalankasvatuslaitos on tuhoutunut myrskyn voimasta. Kaupungin kalastajaveneet pysyvät satamassa. Vettä sataa vaakasuunnassa ja tänään on jo tullut niin paljon vettä, että määrä, siis yhden päivän määrä,  ylittää koko huhtikuun keskimääräisen sateen eli noin 29 litraa neliömetriltä.

Sateen, tuulen ja kylmyyden lisäksi maaliskuussa kärsittiin poikkeuksellisen runsaista ja pitkäkestoisista ”mutasateista”. Eli tänne kantautuneesta Saharan pölystä, jota aina silloin tällöin tuulten mukana Torreviejaan kantautuu. Nyt saatiin kokea sitten oikein todella voimakas hiekkamyrsky, monen päivän aikana ilma oli niin täynnä tätä hengityksrlle vaarallista pölyä, joka laskeutuu kaikille pinnoille ja tarttuu niihin tiukasti kiinni. Ulkona ollessa silmiä kirvelee ja astmaatikoilla hengitys vaikeutuu.

14.3. aivan muutamassa minuutissa koko maisema muuttui oranssiksi. Saharan hiekka oli saapunut kaupunkiin. Tätä kesti sitten useita päiviä. Ihmisiä kehoitettiin pysymään sisätiloissa.
Nämä hiekkakuvat on jo aikaisemmalta vuodelta. Tänä vuonna ulos ei ollut mitään asiaa edes lakaisemaan saatikka sitten kuvaamaan
Kattoterassin Saharan hiekkasaalis yhdeltä päivältä

Paikallinen lehti on haastatellut ekologi  Fernando Maestre Gilä, jonka mukaan nämä ilmakehän vaihtelut ovat todiste siitä, että ilmasto muuttuu ja lisäksi se muuttuu hyvin nopeasti.  ”Ei ole niin harvinaista, että Alicanten vuoristossa sataa lunta tähän aikaan vuodesta, eikä kuivuuskaan ole harvinaista, mutta mikä ei ole normaalia on se että, on näin kuiva ja lämmin talvi – (kannattaa muistaa, että joulukuun lopulla ja tammikuun alussa käytimme lyhythihaisia paitoja) – mutta yhtäkkiä löydämme itsemme sateisessa maaliskuussa, joka muistetaan ennätyksistä ja nyt huhtikuussa taas pakkanen palaa, kun luulimme kevään tulevan”. Oma käännökseni tutkijan tekstistä Informacion-lehdessä. Sama ekologi korostaa, että ”nämä ovat hyvin selkeitä varoituksia, joita planeettamme antaa meille siitä, että pitää vähentää nopeasti kasvihuonekaasupäästöjä ilmakehään.  Se on ainoa tapa, jolla lämpeneminen ei jatka nousuaan ja tässä tapauksessa jokainen aste on tärkeä.”

Kommentoi