Matkakertomuksia Espanjasta

Karnevaalihuumaa

Sunnuntai ja 12. helmikuuta 2023. Kylmä ilma ei hellitä, mutta se ei haitannut Torreviejan karnevaalijuhlijoita. Kaupungin kadut täyttyivät katsojista. Nähtävää ja ihasteltavaa riitti. 

Meille suomalaisille karnevaaliperinne ei ole tuttu. Mutta onhan meillä kotisuomessa ihan omakin tähän aikaan liittyvä perinne. Laskiainen. Nyt olisi Torreviejassakin katsojilla ollut tarvetta pukea päälle Suomen mäenlaskuun tarkoitetut toppavaatteet, niin oli kylmä ja raaka tuulinen ilma. Ihan loppumetreillä omat näpit hanskoista huolimatta oli niin jäässä, että oli pakko lähteä ennen kulkueen parhaita osia marssimaan musiikin tahdissa kohti asuntoa. Hienoimmat ryhmät kun tulevat aina vasta loppupäässä. Ehkäpä sää viikossa ehtii lämmetä että voisimme viikon kuluttua käydä katsomassa karnevaalien päätösparaatin.

Kylmyydestä huolimatta ihmisiä oli todella paljon. Nyt taisi olla ensimmäiset karnevaalit ilman pandemiarajoituksia ja se kyllä näkyi. En myöskään koskaan aikaisemmin ole nähnyt näin paljon kunnon toppatakkeja kaupunkikuvassa kun nyt.

Tämän sunnuntain kulkueen alkupäässä pääroolissa oli lapset. Aivan ihania ryhmiä, olisiko olleet koulujen, päiväkotien tai harrastuspiirien tai lasten tanssikoulujen ryhmiä. Mukavaa katseltavaa ja todella hienoja pukuja. Ja kekseliäitä luomuksia. Noista puvuista saisi kivoja ideoita lasten roolipukuompeluun. Aikanaan omille lapsilleni paljon rooliasuja itsekin ompelin eri juhliin ja esityksiin. Tietysti prinsessapukuja, mutta mukaan mahtui villakoira, pelikortti, mutanttikilpikonnapuku jne. Haastavin ja ehdottamasti hienoin, jossa ylitin kyllä itseni oli vapaudenpatsat hienoine päähineineen. Voi niitä aikoja, 1980-luku.

Laskiainen ja katolisissa maissa kuten Espanjassa karnevaalit liittyy pääsiäiseen. Laskiaissunnuntain jälkeisenä keskiviikkona, tuhkakeskiviikkona, alkaa nimittäin pääsiäiseen asti kestävä 40 päivän mittainen paasto. 

Tänä vuonna laskiaissunnuntai on 19.2. ja tuhkakeskiviikko, Miércoles de Ceniza, on siis 22.2.2023.  Ceniza-sana tulee latinan sanasta ”cinis”, joka tarkoittaa tulessa palavaa materiaalia. Symbolisesti se edustaa kuolemaa, nöyryyttä ja katumusta.

Lähde: 

https://www.diainternacionalde.com/celebraciones-religiosas/miercoles-ceniza

Tuhkakeskiviikon katolisen kirkon messussa seurakuntalaisilla on mahdollisuus saada papin antamana otsaansa tuhkalla piirretty ristinmerkki. Tuhka tehdään edellisen vuoden palmusunnuntaina poltetuista palmun lehvistä, jotka on siunattu. Kirkon ensimmäisinä vuosisatoina uskovien päähän pantiin tuhkaa katumuksen merkiksi. Nykyään siis vain otsaan ristinmerkki, jota ei saa pestä pois vaan se kuluu pois aikanaan.

Myös juutalaisilla oli tapana peittää osa ruumiistaan tuhkalla. Näin he osoittivat halunsa päästä eroon pahasta ja päästä lähemmäksi Jumalaa. Samoin kreikkalaiset, egyptiläiset, juutalaiset ja arabit peittivät päänsä tuhkalla surun merkkinä.

 Mielenkiintoinen nippelitieto. Nyt ei tarvitse ihmetellä, jos lähiaikoina kadulla tulee vastaan henkilö, jolla harmaa piirretty risti otsassa.

Näillä taikureilla oli mukana ihan elävät omat puput
tämä asu oli mielestäni koko paraatin hienoin
todella kivoja ideoita näissä asuissa

Kommentoi

Scroll to Top