Matkakertomuksia Espanjasta

Los Alcazares

Los Alcazares on rantakaupunki Murcian itsehallintoalueella 35 km Torreviejan eteläpuolella.

Se on yksi neljästä Euroopan suurimman suolalaguuni Mar Menorin kunnasta. Mar Menor sisämeren vesi on lämpimämpää kuin viereinen Välimeri ja se tekee Los Alcazareksesta suositun kylpyläkaupungin. Jo roomalaisilla oli kylpylöitä alueella ennen ajanlaskumme alkua ja arabivallan aikana perinne jatkui nykypäivään asti. Kristityt toivat alueelle kalastuksen, kalateollisuuden ja kauppasataman. Murcian alueen aateliset rakensivat sinne kesäasuntonsa. 

Los Alcázareksen historiaan kuuluu myös ensimmäisen Espanjan Hydroplane-lentotukikohdan perustaminen vuonna 1915. Tästä sotilaskäytössä olleesta vesitasokoneiden tukikohdasta kertoo kaupungin Ilmailumuseo – Museo Aeronautico Municipal, jossa on arkistofilmejä, malleja aikakauden eri lentokoneista, ilmakuvia, kypäriä, aseita, lentokoneiden potkureita, valvontakoppeja ja ilmatorjuntatykkejä. 

Museo Aeronáutico Municipal

Avda de la Libertad, 37
30710 LOS ALCÁZARES

Ehkä joskus tutustumme tuohonkin osaan Los Alcázareksen historiaan. Tämän kertaisella visiitillä keskityttiin kuitenkin nauttimaan rennosta kylpyläkaupungin tunnelmasta kävelemällä pitkin rantabulevardia, jonka varrella oli paljon mielenkiintoista nähtävää.

Taustalla näkyy La Manga del Mar Menorin 24 km pitkän maakaistaleen talojono. Tämä kapea maakaistale erottaa Mar Menorin sisäjärven Välimerestä

Balneario La Encarnación

Pääkohteeksi tällä kertaa valitsimme minulle jo entuudestaan tutun kylpylähotellin nimeltä Balneario La Encarnación. Ihastuin sen ravintolaan viime käynnilläni ja halusin näyttää sen ystävilleni.

Balneario La Encarnación

Hotellirakennus sijaitsee ihan rantabulevardilla. Se on julistettu kulttuurillisesti kiinnostavaksi kohteeksi. Ulkoa erikoisen näköinen ja sisältä uniikki. Kaksikerroksisen rakennuksen toisessa kertoksessa on 37 hotellihuonetta ja pohjakerroksessa on ravintolat ja muut tilat. Se on oletettavasti Murcian alueen vanhin toiminnassa oleva hotelli.

Kylpylän rakentaminen alkoi aikana, jolloin lähikaupunkien varakas keskiluokka suuntasi alueelle nauttiakseen Mar Menorin lämpimissä vesissä. Hotellirakennus on peräisin 1800-luvun lopulta, ja sen rakensi Alfonso Carrión, läheisestä La Uniónista kotoisin oleva teollisuusmies. Kylpylässä kävi myös kuningas Alfonso XIII vuonna 1924. Sodan aikana (1936-39) rakennus toimi venäläisten upseerien kotina. Venäläiset olivat paikalla avustamassa Los Alcázaresin lentokentän rakentamisessa.

13. lokakuuta 1983 hotelli oli Los Alcázaresin kaupunginvaltuuston ensimmäisen valtuustoryhmän kokouspaikka. Silloin nimittäin Los Alcáreksesta tuli itsenäinen kunta ja se onkin Murchian autonomian nuorin kunta.

Hotellilla on suuri ulkoterassi, josta osa katettu ja osa avoin. Tämän lisäksi on ihastuttavista ihastuttavin sisäpatioravintola, jonne varasin meille etukäteen pöydän lounasta varten.

Nauttiakseen kylpylätunnelmasta ei siis tarvitse varata huonetta hotellista. Ja jos tuuri käy vastaanoton henkilöstö päästää sinut vilkaisemaan alakerran vanhanaikaisiin kylpylähuoneisiinkin. En tiedä ovatko ne vielä käytössä, mutta ihastuttava vanhanajan henki oli kyllä läsnä.

Kylpyläosastolla oli tunnelma kuin aika olisi pysyähtynyt.

”Saza”- Los Alcázareksen adoptiopoika

Rantabulevardilla kohtasimme kaupungin kuuluisan pyöräilijän, Sazan, oikealta nimeltään José Sazatornil. Vuonna 2015 kuollut kuuluisa näyttelijä, joka teki pitkän ja palkitun uran teatterissa, elokuvanäyttelijänä ja televisioesiintyjänä. Hän oli vakituinen vieras rantakaupungissa ja tuttu kaupunkilaisille pyöräillessään bulevardilla ja istuessaan kylpylähotellin terassilla. Tämä pyöräpatsas löytyy siis rantapaseolta.

Saza
Monumento al Pescador
Monumento al Pescador

Monumento al Pescador

Manuel Nicolás Almansan työ, pronssinen muistomerkki Los Alcázareksen kalastajien kunniaksi. Patsas vihittiin 13.lokakuuta 1998 kun kaupungista tuli oma kunta.

Patsas on pystytetty kalastajien kunniaksi. Se esittää kalastajaa, joka vetää tyhjää verkkoa raskaan työpäivän jälkeen. Hänen takanaan on kaksi merenneitoa ratsastaen merihevosilla. Neidot pudottavat kalaa miehen verkkoon, jotta hänen ei tarvitse mennä kotiin tyhjin käsin.

Katutaide

Kaupungista löytyy todella paljon katutaidetta ja upeita muraaleja. Siellä toimiin Museo de Arte Urbano de los Alcázares, Los Alcázaresin kaupunkitaiteen museo. Se on ”Ulkoilmamuseo”, joka tutustuttaa vierailijat noin 150 seinämaalaukseen kaupungin eri katujen varsien seinillä ja julkisivuilla. Tarvitaan siis käyttöön omat jalat tai polkupyörä tämän museon käyntiin. Tietty autollakin voi eri kohteisiin ajaa. Kaupungin turisti-infon sivuilla on linkki karttaan, jonka pisteitä voi klikata eri kohteista.

Tähän liittyy tiiviisti kaupungissa oleva taide- ja kulttuuriyhdistys

– La Compañía de Mario (LACDM). Kannattaa tutustua tähän La Compañia De Marion ryhmään, jos katutaide kiinnostaa. Se on ryhmä katutaiteilijoita, noin 80 jonkun tiedon mukaan. Ryhmän pääpaikka on siis Los Alcazares ja heidän ansiostaan kaupungin katutaideprojektit kukoistavat. Heillä on omat facebook sivut nimellä La Compañia de Mario. Sieltä löytyy hurjan paljon kuvia näistä hienoista töistä, jousta minulla tässä vain pintaraapaisu.

Ruta Arte Urbano – Turismo Los Alcázares

Dale Grimshaw englantilainen taidemaalari ja yksi maailman lahjakkaimmista katutaileilijoista. Kerrotaan, että hän löysi ratkaisun ilmaista itseään taiteella väkivaltaisen lapsuuden jälkeen. Hänen työnsä ovat ”realistisia ja poliittisia, mutta samalla tunteellisia ja vilpittömiä”.  Grimshaw on omistautunut Indonesian miehittämän Länsi-Papuan asialle ja se näkyy tässäkin alla kuvaamassani hienossa taideteoksessa. Hänellä on ollut esityksiä Lontoossa, Berliinissä, Roomassa, Pariisissa ja New Yorkissa ja tämä hieno yksi löytyy siis 35 km päässä Torreviejasta.

Antonio Segura Donat, joka tunnetaan paremmin nimellä Dulk, on espanjalainen kaupunkitaiteilija Valenciasta. Hänen töissään ” sekoittuu todellisuus ja fiktio ripauksella surrealismia”.

Tämä narulla roikkuva poika oli harmillisesti sotkettu jollain kirjoituksella jonka maalasin yli. Tekijä: Jorge Pina Abietar.

 ”Eläinten sukupuutto. ””

Kuvaa useita uhanalaisia eläimiä. Teoksella halutaan lisätä tietoisuutta ongelmasta joka koskettaa meitä kaikkia. Orangin ja metsäkoneen yhteenotto Borneon viidakossa sivuseinällä.

 Tämänkin kuten monien kaupungin muraaleiden toteutuksen takana on siis ”The Company of Mario” La Compañia de Mario -säätiö ja sen yhteenkokoamat taiteilijat.

 Tässä työssä artistit: Goyo203, Willy Arenas- Dr. Love, Jesus Lorente Andrade- The Shadow, Jorge Pina- White Wizard ja Unoaisaac- Shun.

Muita kaupungista kuvaamiani upeita katutaideteoksia. Niitä siis tosiaan sieltä löytyy todella paljon. Kannattaa käydä ja kierrellä.

Tästä Los Alcazares kaupungin käynnistä kirjoitin tekstiä myös Uusi Costa Blanca lehteen. Sitä voi käydä lukemassa lehden numerosta 04/2022. Tässä linkki lehden artikkeliin.

Kommentoi

Scroll to Top