La Giralda, Sevilla

Reina de las torres del mundo, la Giralda, Sevillan katedraalin kellotorni, Sevillan maamerkki. Kaikkien tornien kuningas) Rakennettu vuosina 1184-96 viereisen moskeijan minareetiksi ja vartiotorniksi Almohad dynastian aikana.. Kun kristityt valtasivat Sevillan takaisin muslimeilta vuonna 1248 moskeija purettiin ja paikalle rakennettiin katedraali ja minareetti muutettiin sen kellotorniksi. Alkuperäinen maurien aikainen minareetti oli 51 m korkea. Vuoden 1356 maanjäristys tuhosi tornin kuparikupolit ja myöhemmin niiden paikalle rakennettiin lisäkerroksia ja lisättiin Faith-pronssipatsas ja kellot, joita on 24 ja niillä jokaisella on nimi. Nyt torni on 104 metriä korkea.

Torniin kuljetaan 35 loivaa ramppia pitkin, ei siis rappuja ja tämä rakenne suunniteltiin niin, että torniin pääsee ratsastamalla. Näin ramppeja pitkin maurivallan aikana muessin/moskeijan rukouskutsuja ratsasti minareetin huipulle kutsumaan/laulamaan kansalaisille rukouskutsut. Rappuja, 17 kpl, on vain tornin viimeisellä osuudella ennen kellotasannetta, ja ne siis tehtiin kristittyjen toimesta.

Giralda nimi tulee sanasta girar, kääntyä. Giralda = ”hän joka kääntyy”. Nimi kuvaa tornin huipulla oleva Faith patsasta, jota kutsutaan Giraldilloksi ja joka kääntyy tuuliviirin tavoin. Kappelin eteen on vuonna 2006 tehty kopio Giraldillosta.

Kiipeäminen Giraldan huipulle oli mieleenpainuva kokemus. Loivia ramppeja pitkin oli suhteellisen helppo kiivetä vaikka matka olikin uuvuttavan pitkä. Kukin ”mäki” loppuu ja kääntyy siksakin tavoin niin, että se ramppi kulkee tornin neljän seinän suuntaisesti ylös asti. Kunkin rampin päässä on sitten seinällä pieni numerolappu kertomassa, että monesko ramppi on menossa. Perillä ylhäällä odottaa huimat näkymät ja monta iso kelloa. Meidän siellä ollessamme tuuli kovasti, kuten kuvasta näkyy. Mutta siis kiva kokemus kaiken kaikkeaan.

Kommentoi