La Rochelle

La Rochelle

La Rochelle on kaupunki Ranskassa, Charente-Maritimen departementissa 

Ranskan departementit on Ranskassa turistina matkaavan näin korona-aikana hyvä tiedostaa tai ainakin ottaa selvää mihin departementiin aikoo matkustaa. Niiden säännöt voi poiketa toisistaan riippuen tautitilanteesta.

Laitanpa tähän muistiin linkin Ranskan terveydenhuollon sivuille. Esim. jos matkan aikana tarvitset koronatestausta on ensin syötettävä departementin nimi ja sen jälkeen valittava kaupunki. Saa kattavan listan paikoista, jossa testejä tehdään.

Santé.fr | Charente-Maritime: centres et lieux de dépistage en RT-PCR et tests antigéniques de la Covid-19

La Rochellella on pitkä historia jo Rooman vallan ajalta. Siellä melskasivat temppeliherrat ja hugenotit. En lähde tässä nyt sen enempää sitä selvittämään. Katsoin vain netistä, että kaupunki oli aina 1400-luvun lopulle asti Ranskan tärkein Atlannin rannikon satamakaupunki. Ja viiniähän sieltä kuljetettiin. Ja valitettavasti kaupungin historiasta löytyy myös ajanjakso, jolloin sitä voidaan pitää eräänlaisena orjakaupan laivaustoiminnan keskuksena.

Toisen maailmansodan historiasta löytyy la Rochellelle tärkeä rooli. Siellä oli Saksan sukellusveneiden tukikohta. Tukikohdan rakennukset/laiturit on edelleen olemassa vähän keskustan ulkopuolella. Tällä kertaa emme niihin tutustuneet kun olimme tavallaan vain ohikulkumatkalla ja aikaa ei ollut. Mutta niitähän pääsee ihailemaan Das Boot -elokuvassa, sillä rakennukset toimivat elokuvan kuvausympäristönä. Saksalaiset pitivät kynsin hampain kiinni tukikohdastaan ja la Rochelle olikin viimeinen ranskalainen kaupunki, joka pystyttiin valloittamaan takaisin vapaalle Ranskalle.

La Rochellen vierailumme liittyi kotimatkaan keväällä 2022 Torreviejasta Suomeen. Kaupunki oli vain yksi yöpymispaikka matkalla pääkohteeseen. Olenkin kirjoittanut matkasta ja sen muista kohteista yhteenvedon erilliseen postaukseen, joka löytyy tästä linkistä.

Hotellimme la Rochellessa oli Hôtel Kyriad La Rochelle Centre Les Minimes. Les Minimes -kaupunginosa on vain lyhyen kävelymatkan päässä vanhasta satamasta (Vieux Port). 

Olimme jo etukäteen päättäneet, että tällä kertaa ei kirkkoja tai museoita kohteessa kierretä vaan tehdään lyhyt iltalenkki johonkin ruokapaikkaan, katsellaan matkanvarren nähtävyydet ulkoa ja istutaan jossain mukavassa paikassa hetki ennen hotellille paluuta. Aamulla matka jatkuisi pääkohteeseemme Mont Saint-Micheliin.

Kävelimme hotellilta keskustan vanhaan satamaan. La Rochelle on kuuluisa keskiaikaisista satamassa olevista torneistaan. Tornit on rakennettu 1200 ja 1300 luvuilla. Ne antoivat suojaa satamalle.

Erityisesti suojaa antoi Saint-Nicolas- ja Chaîne -tornit, sillä niistä käsin pystyttiin säätelemään monien kauppalaivojen saapumista. Nämä kaksi tornia toimivat myös hugenottien ja myöhemmin ulkomaisten merimiesten vankiloina ja 1800-luvulla sotilasvankiloina.

Kauempana takana edessä vasemmalla näkyy vielä yhden tornin suippo huippu. Kyseessä on la Lanterne torni, jossa oli myös majakkatoiminto

Neljäs torni on Grosse Horloge torni, joka oli alunperin yksi kaupunginmuurin porteista, on sataman pitkällä laiturialueella.

Tässä taas sama suippo torni näkyy oikealla. Kyseessä siis  la Lanterne torni, jossa oli myös majakkatoiminto.

Kaikki la Rochellen tornit samassa kuvassa

Meidän iltapalapaikaksi valikoitui kaikkien kymmenien joukosta paikka, jossa saimme kahden hengen pöydän ulkona terassialueella. Kattilallinen sinisimpukoita maistui mainiolta. Kyytipojaksi näissä Ranskan rannikon ravintoloiden sinisimpukka-annoksissa tulee aina ranskalaiset. Hyvää oli ja vatsa täyttyi.

Paluumatkalla kuljettiin vielä läpi merimuseoalueen kummallisten sateenvarjokatoksien kautta. En väittäisi rakennelmaa kauniiksi, lähinnä erikoinen ratkaisu.

Ehkä joskus palaamme katsastamaan sen sukellusvenesataman. Muuten la Rochelle ei tehnyt mitään erityistä vaikutusta. No ehkä ne simpukat, NAM.

Laitan tähän nyt kuitenkin muistiin netistä löytämäni sivun tuosta sukellusvenesataman tiedoista. Kovasti se kyllä kiinnostaisi.

Nazi U-Boat Pens – La Rochelle, France – Atlas Obscura

Kommentoi