Matkakertomuksia Espanjasta

Neue Bremm, Saarbruecken

Neue Bremm

Gestapon kidutusleiri Saarbrückenissä.

Vaikka tämä onkin lähinnä Espanjan retkikohteita käsittävä „kertomuskokoelma ja kuvapankkini“ kirjoittelen nyt seuraavaksi muutamasta paikasta Saksassa ja Ranskassa. Nämä paikat kun löytyy, jos matkaa autolla Espanjaan.

Saarbrücken on Saksan ja Ranskan rajakaupunki lähellä Luxemburgia. Jos ylitämme rajan tältä kohdalta ajaessamme Espanjaan käytämme Saarbrückenissä hotellia, jolla on kauhea historia toisen maailmansodan ajoilta. Nykypäivänä hotellia ei varmasti olisi paikalle rakennettu vaan paikka olisi jätetty koskematta kuten on jätetty hotellin viereinenkin tontti. Tälle rakentamattomalle tontille on pystytetty muistoalue kertomaan mitä siellä tapahtui sodan aikana.

Paikalla oli Neue Bremm -niminen Gestapon kidutusleiri. Nyt siitä on jäljellä ns. „Löschteich“, sekä muistomuuri. Muurissa on kuvattu kirjoituksin ja kuvin paikan karmea historia. Alue ja muistomuuri on kyllä jätetty vähän hoitamatta ja toivonkin, ettei paikkaa unohdeta.

 

Neue Bremm -leiri oli erityyppinen kun SS:n alaiset keskitysleirit. Se oli itsenäinen Gestapon kidutus- ja terrorileiri.

Leirin vangit olivat natsihallinnon poliittisia vastustajia, vastarintaliikkeen jäseniä miehitetyiltä alueilta, liittoutuneiden vakoojia, sotavankeja, juutalaisia, pappeja, pakkotyöntekijöitä ja saarlandilaisia, joiden katsottiin tarvitsevan „kuritusta“. Useimmalle leiri oli välietappi johonkin keskitysleiriin.

Vangit olivat kotoisin eri maista. Suurimmat ryhmät tulivat Ranskasta ja Neuvostoliitosta mutta myös Espanjasta ja Italiasta oli vankeja.

Vangit laihtuivat jo kolmessa viikossa 30 kg, sillä ruuaksi annettiin lautaparakeissa asuville 80 g leipää aamuin illoin ja päivällä vesikeittoa, joka oli valmistettu mätänevistä kaalinlehdistä.

Naistenleirissä, joka siis oli hotellin paikalla vangit altistuivat pääasiassa henkiselle väkivallalle. Naiset, joiden ei tarvinnut tehdä pakkotyötä joutuivat pysymään täysin liikkumattomina parakeissaan eivätkä saaneet puhua toisilleen.

Miesten leirissä taas vankeja kidutettiin ruumiillisesti. Heitä hakattiin, ruoskittiin ja kidutettiin kuoliaaksi. Leiristä pelastuneiden vankien kertomusten mukaan „kidutuslampi“, Löschteich oli paikka, jossa tuntien ajan heidän piti juosta altaan ympäri, kontata, maata mahallaan veden alla, nousta – maata – nousta mudassa ja lumessa. Yksi vartija oli erikoisen julma kohtelussaan. Iso mies nautti seisoessaan koko painollaan altaan pohjalla makaavien vankien selän päällä. Hänen julmuutensa oli jopa niin kauhea, että Gestapo irtisanoi hänet tehtävistään. Hänet oli työvoimatoimiston kautta lähetetty töihin leirille. Tämä eläkkeellä oleva perheenisä ei siis ollut Gestapon jäsen. Sodan jälkeen hän ja 14 muuta leirin johtajaa ja vartijaa tuomittiin kuolemaan, jotka toteutettiin 1946 ja 1947.

Leirillä kuolleiden vankien lukumäärää ei pystytä määrittämään. 82 murhatun henkilön nimet on kuitenkin dokumentoitu. Lisäksi on satoja vankeja, jotka kuolivat myöhemmillä leireillä Buchenwaldissa, Dachaussa, Mauthausenissa, Sachsenhausenissa tai Ravensbrückissä.

Tietoja leiristä löytyy netistä, esimerkiksi tästä. Itse ”käänsin” tiedot tähän tekstiin melkolailla suoraan muurikirjoituksista.

Gedenkstätte „Gestapo-Lager Neue Bremm“ | Landeshauptstadt Saarbrücken

Paikalla muistomuurin tiedoista voi myös lukea näitä surullisia tarinoita, joista otin kuvia. Nyt en muista, oliko tekstejä myös englanniksi, saksa kun itsellä on parempi kieli. Ranskaksi tietysti myös kun on ihan rajakaupunki.

Hotellimme Saarbrueckenissä on ollut Mercure Saarbruecken Sued. Ulkoa vähän ”kulahtanut” mutta sisältä hyvin siisti, turvallinen parkkipaikka vaikkakaan ei suljettu. Hissi kerroksiin hyvin pieni. Varausajankohdasta riippuen hyvinkin edulliseen hintaa saattaa saada. Miinusta kokolattiamatto. Plussaa hyvä aamiainen, jonka kylläkin nykyään melko lailla kaikissa saksalaisissa hotelleissa kuuluu standardiin. Jos paikan hirveä historia ei haittaa yöunia niin voi ehkä kokeilla. Hotellin paikalla siis oli Neue Bremm naistenleiri. Aamulla pääsee kätevästi heti jatkamaan matkaa, sillä Ranskan raja on vain 800 metrin päässä. Hotellin vieressä myös bensa-asema ja joitakin ravintoloita ja Kebab kioski.

Kommentoi

Scroll to Top