Notre-Dame des Cyclistes, Ranska

Labastide-d’Armagnacin kylän lähellä oleva hyvin eriskummallinen pyhäkkö

Monet Suomesta Espanjaan omalla autolla matkaavat ylittävät Ranskan ja Espanjan rajan Pyreneiltä Somportin tunnelin kautta. Jos valitset tämän reitin matkasi kulkee hyvin todennäköisesti Limoges-nimisen kaupungin kautta Pauhun josta sitten rajalle. 

Tällä reittiosuudella on mahdollisuus poiketa yhteen Ranskan kauneimmista kylistä nimeltä Labastide-d’Armagnac. Ja mikäs tästä nimistä tulee ensimmäiseksi mieleen – no tietysti Armanjakki. Armanjakki on samalla tavalla tuotenimisuojattu juoma kuin esimerkiksi konjakki ja sampanja. Sitä valmistetaan vain Armagnacin alueella Ranskassa ja tämä alle tuhannen asukkaan kylä Labastide-d’Armagnac on yksi alueen kylistä, jossa tätä juomaa tislataan. Toisin kuin esimerkiksi konjakkia, jota tuotetaan suuria määriä ja suurilla tiloilla, armanjakkia valmistetaan lukemattomilla pienillä ja keskisuurilla tiloilla.

Me poikkesimme tässä todella kauniissa Labastide-d’Armagnacin kylässä, ei sen kuuluisan juoman takia vaan paljon mielenkiintoisemman nähtävyyden, pienen pyöräilijöille pyhitetyn vanhan kappelin takia. Noin kolmen kilometrin päässä kylästä on nimittäin Notre-Dame des Cyclistes pyhäkkö.

Kappeli on todella vanha. Sen paikalla on ollut 1100-luvulla temppeliritarien linnoitus. Nykypäiviin linnoituksesta on säilynyt vain tämä sen kappeli.

Vuonna 1958 alueen pappi isä Joseph Massie pani alulle hankkeen, jossa tästä vanhasta temppeliritarien linnoituksen kappelista tehtäisiin pyöräilijöille oma pyhäkkö. Häntä innoitti tähän projektiin Italiassa oleva kuuluisa pyöräilijöiden kappeli, Madonna del Ghisallo. Vuonna 1959  paavi Johannes XXIII suostui tekemään vanhasta Labastide-d’Armagnacin kappelista pyöräilijöiden kansallispyhäkön.

Tämä kirkko on kyllä ehdottomasti oudoin mikä minun retkieni varrelle on osunut. Lukuisat kuuluisat kilpapyöräilijät ovat nimittäin lahjoittaneet kirkolle kisapaitansa ja ne roikkuvat tämän pienen pyhäkön seinillä. Siellä on esillä yli 600 pelipaitaa maailmanmestareilta, mukaan lukien Tour de Francen voittajat. Minä en tästä urheilulajista oikein mitään tiedä mutta netin mukaan paitojen joukossa on esimerkiksi näiden kuuluisuuksien paidat: ”Näet Jacques Anquetilin, Luis Ocañan, Bernard Hinaultin sekä maailmanmestarien Jan Raasin ja Eddy Merckxin keltaiset pelipaidat.” Haulla esimerkiksi nimellä Luis Ocaña löytyy todella mielenkiintoinen ja surullinen tarina tämän suuren urheilulegendan elämästä. Hän asui Labastide-Armagnacin alueella viininviljelijänä urheilu-uransa jälkeen ja päätyi kuolemaan oman käden kautta.  

Kirkon etuhuoneessa on myös paljon muuta pyöräilytavaraa ja vanhoja polkupyöriä. Pyörien joukossa on esimerkiksi yksi, jota käytettiin ensimmäisessä Tour de Francessa vuonna 1903.

Tour de France on ohittanut kappelin viisi kertaa: vuosina 1984, 1989, 1995, 2000 ja 2017.

Kappelissa on lasimaalaus, jonka on suunnitellut ja luonut Henri Anglade, kuuluisa ranskalainen pyöräilijä, ammattilainen vuosina 1956-1967. Hänen suurin saavutuksensa oli Tour de Francen toinen sija. Minä en onnistunut nappaamaan lasimaalauksesta kuvaa.

Alttari

Alttari on kirkon takaosassa.  Siinä on edelleen alkuperäinen tabernaakkeli 1500-luvulta.  Näet Neitsyt Marian, jonka aikansa yksinäinen merimies kaiversi puuhun.

alttari jonka takana näkyy vanha 1500-luvun tabernaakkeli

Marian patsas kirkon pihalla

Neitsyt Marian patsas.  Patsaan jalustaan on kirjoitettu: ”Pyhä Maria, maailman kuningatar, suojele kaikkia pyöräilijöitä, jotka rakkaudesta Herramme Jeesuksen Kristuksen kaunista luontoa kohtaan kulkevat tämän maailman halki kaikkiin suuntiin.” Maria pitää käsiensä välissä maapalloa.

Kirkon edessä on iso parkkipaikka ja kirkon pihalla alue, jossa voi pöydän ääressä syödä omia eväitä. Kirkko on auki vain tiettynä kellonaikana. Kysy aukioloajat Labastide-d’Armagnacin turisti-infosta.  Tältä sivustolta itse kysyin: Landes d’Armagnac Tourisme ja annettu aika piti kutakuinkin paikkansa. Jouduimme odottelemaan noin puolisen tuntia kunnes paikalle ajoi rouva, joka avasi kirkon ovet. Kirkko on todella keskellä ei mitään noin 3 kilometrin päässä kylästä.

Linkki yhdistyksen sivuille joka nyt pitää huolta tästä kappelista:

Bienvenue à Notre Dame des Cyclistes

Kirkon hautausmaalta löytyy myös tämä alla oleva pylväs. Sen päällä on aikanaan ollut Joseph Massien rintakuva, joka muutama vuosi sitten varastettiin. Patsaalla ei ole suurta rahallista arvoa, mutta sen tunnearvo pyhäkön käyttäjille on suuri sillä se esittää pappia, joka sai aikaiseksi tämän kappelin julistamisen pyöräilijöiden suojeluspyhäköksi.

Me saavuimme paikalle vähän kiertoteitä. Ylitimme Garonne joen joka laskee Bordeauxiin Le Mas-d’Agenais  kylän kohdalta. Silta oli yksikaistainen ja tässä kohtaa vähän epäilytti ollaanko oikealla reitillä. Tie kävi aina kapeammaksi, mutta perille päästiin. Myöhemmin kyllä huomattiin, että meillä oli vähän väärät speksit navissa. ”Vältä kaikkia moottoriteitä” ei vain maksullisia. Ihmekkös kun ohjasi aika kapeille kinttupoluille.

Kun valitsee matkoillaan muut kun suuret moottoritiet, näkee niin paljon enemmän, mielenkiintoisia paikkoja ja kauniita maisemia ja ihmeellisiä kyliä. Tässä joitakin otoksia syksyiseltä matkaltamme Suomesta Espanjaan.

Voit jakaa halutessasi tämän artikkelin linkin käyttäen allaolevia painikkeita.

Email
WhatsApp

Kommentoi