Paseo Vistalegre Torrevieja

Kirjoitin vuosi sitten Torreviejassa ilmestyvään Uusi Costa Blanca lehteen artikkelin kaikkien Torreviejassa käyneiden tuntemasta paseosta. Tässä sama juttu muutaman lisäkuvan kanssa siirrettynä tänne omaan blogiini muistiin.

Paseo Vistalegre on olemassaolonsa aikana käynyt monta ulkoasu- ja nimimuutosta.  Se on muuttunut vuosien varrella ulkonäöltään paljon. Aikaisemmin sitä on pidetty kaupungin sydämenä ja onhan se vieläkin yksi kaupunkilaisten suosikkipaikka tapahtumineen. Ennen meitä siellä kävelivät kaupunkilaiset auringonvarjoineen palmujen kehystämällä alueella. Nyt se on meidän kaikkien tuntema mosaiikkipenkkinen iso avara alue. Sen nimeä kantaa myös Torreviejan viikkolehti.

Ensimmäisen kerran paseo mainitaan 1842 nimellä Paseo del Malecón  (laituri). Vuonna 1843 Paseo del Malecón nimettiin uudelleen. Nimeksi tuli Paseo Vista Alegre. Marqués de Vista Alegren kunniaksi. Vuonna 1900 poliittisista syistä paseo nimettiin kuitenkin taas ja uusi nimi oli Paseo del Duque de la Victoria. Tätä nimeä paseo ei kuitenkaan kauan saanut pitää, sillä vuonna 1920 se nimettiin Paseo de Canalejas nimiseksi. Näin haluttiin kunnioittaa José Canaleja y Méndez nimistä poliitikkoa, joka oli murhattu 8 vuotta aikaisemmin. Sisällissodan jälkeen muutettiin nimeä jälleen, nyt se sai nimekseen Paseo José Antonio vuonna 1940,  José Antonio Primo de Riveran mukaan. Hän taas oli fasistisen Falange Española -puolueen perustaja. Paseon nimi säilyi tämän nimisenä vuoteen 1978, jolloin Torreviejan kaupungintalo nimesi sen uudestaan Paseo Vista Alegreksi. Tässä tapauksessa voi kait jo sanoa, että rakkaalla lapsella on ollut monta nimeä.

Paseo kävi läpi totaalisen uudistuksen vuonna 2008. Silloin rakennettiin nykyinen metallikehikkoinen auringonsuoja, uudet istuimet, istutukset ja valaistus. Joulukuussa 2020 aurinkokatos kunnostettiin. Se oli jo jossain vaiheessa purku-uhan alla, kun sen puuosia pidettiin liian huonokuntoisena. Nyt on todettu kuitenkin, että ne pystyttiin vielä kunnostamaan. Katos ja penkkirivi sai myös uuden valaistuksen. Tulossa on vielä istutusalueiden kastelujärjestelmän uusiminen. Toivottavasti sen myötä paseolle saadaan kauniit kesäkukat.

Nykyään paseon yhdessä laidassa on kaupungin turisti-info ja paseon alla on parkkihalli. Koko alueen pinta-ala on 13.000 neliömetriä. Sillä on kaksi tärkeää muistomerkkiä. Toisessa päässä Habaneras-muistomerkki ja toisessa päässä Torreviejan muusikoiden muistomerkki. Paseo Vistalegre on aina ollut monien kulttuuritapahtumien pitopaikka. Nämä kummatkin muistomerkit meitä siitä muistuttavat. 

torrevieja.nl

Monumento Homenaje a los Musicos Torrevejenses

24. marraskuuta 2002 tämä muusikoiden muistomerkki paljastettiin. Se on taiteilija Carmen Frailen teos, jonka Torreviejan kaupunki oli tilannut La Unión Musical Torrevejense ( UMT) musiikkiyhdistyksen 75-vuotisjuhlan kunniaksi. Se on pronssinen teos, jossa on neljä luonnollisessa koossa seisovaa soittajaa ja heidän keskellään kapellimestari. Soittimet soittajilla ovat: saksofoni, rumpu, trumpetti ja ja huilu. Ryhmällä on yhtenäinen uniformu päällä.

Mielenkiintoisen tästä teoksesta tekee se, että se on saman kuvanveistäjän luoma kun rantapaseon penkillä istuva Bella Lola. Mutta myös se, että sen paikka paseolla  on tarkkaan mietitty. Samalla paikalla on ollut ennen kaupungin sieluksikin kutsutun paseon esiintymislava, huvimajatyylinen rakennus, jossa kaupunkilaisille esitettiin musiikkia. Tämä rakennus siis on purettu ja paikalle ovat tulleet pronssiset soittajat.

Linkistä pääsee katsomaan kuvaa majasta

EL FRANQUISMO EN TORREVIEJA: AUTARQUÍA (1939-1959) (4)

 

Habaneras-muistomerkki, Monumento al Coralista 

Torrevieja Kansainvälinen habaneras kuoromusiikin kilpailun muistomerkki. Tämä kansainvälistä mainettakin saanut kuorokilpailu pidettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1955. Monumentin luoja on kuvanveistäjä Pedro Llorente. Kilpailut pidetään edelleen vuosittain heinä/elokuun vaihteessa. Nykyään kuorot laulavat Las Eras de la Salin salissa meren äärellä, mutta ensimmäiset kilpailut pidettiin paseo Vista Alegrella. Viikon kestävään kuorofestivaaliin osallistuu yli tuhat muusikkoa ja kuoroa ja jopa yli kymmenen tuhatta katsojaa. Osanottajat tulevat ympäri maailmaa, he ovat harrastajia sekä ammattilaiskuoroja. Tapahtuma on vanhin lajissaan ja se on nimetty kansainvälisen matkailun kannalta kiinnostavaksi festivaaliksi.

Myös tämä muistomerkki on nyt puhdistettu ja sen eri sivujen reliefit näkyvät nyt hyvin. Muistomerkin tarkoituksena on osoittaa kunnioitusta kaikille Torreviejan asukkaille, joilla on jonkinlainen yhteys kuoromusiikkiin.

 

Tässä linkki Uusi Costa Blanca lehden numeroon, jossa tämä kirjoitus alun perin julkaistiin. Haluan kuitenkin, että kaikki minun sepostukseni löytyy yhdestä ja samasta paikasta lähinnä omaksi muistoksi ja siksi tämänkin nyt tänne siirsin: https://www.lehtiluukku.fi/lue/costablanca/02-2021/274732.html

Tietolähteet joita käytin tähän juttuun:

Wikipedia

Cronista oficial de Torrevieja:

EL FRANQUISMO EN TORREVIEJA: AUTARQUÍA (1939-1959) (4)

Alicante today:

! Alicante Today – The Paseo Vista Alegre, Torrevieja

Torrevieja.nl

Paseo Vista Alegre –

WhatsApp
Email

Kommentoi