Puente del Peso

Puente del Peso - Suudelman silta. Pilar de Horadada

Pilar de la Horadada on Valencian itsehallintoalueen eteläisin kaupunki. Kaupungista löytyy maailmankuulu nähtävyys Puente del Peso. Nimi kääntyisi suomeksi suudelman sillaksi. Tämä jalankulkusilta yhdistää kaupungin aikanaan rakennuttaman kanavan kaksi ”rantaa”. ”Kanava/rambla” rakennettiin vuonna 1996, jotta voitiin ohjata rankkasateiden aikana kaupunkia vaivaava tulvavesi mereen. Kanavan pohjalle on rakennettu esimerkiksi pyörätie ja kävelykaistat ja viheralueet. Tätä ramblaa kutsutaan  ”poluksi kaupungista mereen”.  Se on suosittu ulkoilualue. Kanava loppuu rannikolla 3km päässä alkupäästään Las Higuericasin rannalle. Kanavan alkupäässä sen kahden ”rannan/laidan” väliin on rakennettu tämä hieno silta. Nyt kun paikalla kävimme rambla oli kuiva ja pääsimme sitä myöten kävelemään sillan kohdalta merelle asti, mutta netissä olen nähnyt kuvia, joissa koko leveä kanava on veden peittämä.

Mikä tekee tästä betonisillasta sitten maailmankuulun?

Silta oli yksi neljästä työstä, jotka valittiin edustamaan Espanjaa kilpailussa, johon osallistuu yli 40 maata. Silta voitti vuonna 2014 Internacional del Hormigón (FIB), palkinnon Bombayssa. Samaisen palkinnon voittajia maailmalla ovat esimerkiksi Hoover Dam Bypass silta Yhdysvalloissa ja Ranskan Térénez Bridge. Kilpailu järjestetään joka neljäs vuosi ja kilpailun tarkoitus on tuoda esiin erinomaisia ​​betonirakenteita ottamalla esiin suunnittelu ja esteettinen näkökulma.

Japanilainen origrammitaide on ollut sillan suunnittelijoiden inspiraation lähde. Silta kuvaa kahta lintua, niiden ”lempeää syleilyä tai suudelmaa” ennen lentoon lähtöä. Näin suunnittelijat kuvaavat työnsä ulkonäköä. Suudelman silta, Puente del peso, Kiss Bridge. Silta koostuu kahdesta kevyen näköisestä ja eri muotoisesta osasta.  Toisessa on Y-muotoinen rakenne, jonka yhdessä haarassa on raput ja toisessa raputon ramppi. Sillan toinen pää on suora, jossa pelkkä ramppi. Nämä kaksi erillistä osaa kohtaavat toisensa sillan korkeimmalla kohdalla ja niiden välissä on ”lasipohjainen reikä”, jonka yli kulku tapahtuu. Kiehtova kokonaisuus, joka minuun teki suuren vaikutuksen keveydellään ja kauneudellaan, betonirakenteesta kun kuitenkin on kyse.

Sillan, jonka lopullinen kustannus veroineen oli 500 000 euroa, suunnittelivat arkkitehti Joaquín Alvado, insinööri Miguel Ángel Crespo ja Salvador Ivorra. He kaikki toimivat myös  Alicanten yliopiston opettajina kukin omalle alallaan.

Tämä silta ja siitä alkava rambla on mainio käyntikohde esimerkiksi Torreviejasta. Matkalla sillalta meren rantaan on paljon nähtävää, esimerkiksi kuvitetut ”tötteröt” joiden merkitys jäi minulle epäselväksi. 

tälläisiä tötteröitä on koko matkalla sillalta merelle
noin 3 km yhteensä sillalta merelle ja takaisin
Paloma rakennus näkyy taustalla
Paloma auditorio

Paloma aaverakennus

Noin 40 metrin päässä tästä Puente del Peso-sillasta on suuri tyhjillään oleva rakennus. Kaupungin kulttuurikeskukseksi rakennettu massiivinen rakennus. ”La Paloma”.

Pilar de la Horadadan kaupunginvaltuuston suuri murhe vuodesta 2001 lähtien. Projekti on tähän päivään mennessä kolminkertaistanut alkuperäisen budjettinsa.  Se, mikä periaatteessa maksoi kaksi ja puoli miljoonaa, viisi vuotta myöhemmin jo kuusi miljoonaa. Nyt työt on keskeytetty ja rakennus on ollut vuodesta 2006 aaverakennus. Nyt kaupunginvaltuusto on päättänyt purkaa sen. Siitä on jo jouduttu maksamaan 3 miljoonaa vahingonkorvausta parkkipaikkaa hoitavalle yritykselle, jonka kanssa riita rakentamisesta on. Rakennuksen katolla olleet korkeat rakenteet on jouduttu jo purkamaan niiden vaarallisuuden takia. Juttua puidaan edelleen oikeudessa.

WhatsApp
Email

Kommentoi