Maustetaivas Murciassa

Maustekauppa Murciassa

Ruuanlaitostahan minä en tiedä mitään ja sen kautta mausteidenkin tuntemus on huonoa tasoa. Siitä huolimatta aina reissuillani käyn mielelläni paikallisissa maustekaupoissa. Nyt saatiin mukava vinkki Murcian kaupungin Soso maustekaupasta ja kävimme siellä ihastelemassa todella upeaa kauppaa.

Mausteiden merkitys kaupankäynnissä on ollut todella suuri. Mausteet olivat merkittävä vaihdon väline jo muinaisina aikoina ja keskiajalla ne olivat ensisijainen syy siihen miksi portugalilainen merenkävijä  Vasco de Gama purjehti Intiaan ja Kristoffer Kolumbus löysi uuden maan.

Kolumbus esimerkiksi löysi paprikan ensimmäisellä matkallaan Amerikkaan. Hän toi tämän Amerikan intiaanien jo muinaisista ajoista lähtien viljelemän kasvin Espanjaan vuonna 1493. Sitä alettiin viljellä la Veran alueella Yusten luostarin munkkien toimesta. Munkit käyttivät sitä aluksi makkaran säilöntään. Cáceresin maakunnan alueen mikroilmasto on edullinen paprikan viljelyyn. Kasvin hedelmät korjataan käsin ja savustetaan. Siellä kasvatetaan Capsicum annum -lajin sekä Cerasiforme- ja Longum-alalajin paprikaa, joista syntyy kolme paprikatyyppiä: makea, katkeranmakea ja tulinen. La Pimentón de la Vera on saanut alkupetäismerkinnän ja kuuluu espanjalaisen keittiön perusmausteisiin.

Yusten luostarista ja sen kuuluisasta asukkaasta on juttu tämän linkin kautta: Yusten luostari – Reputon Reissaaja

Toinen kuuluisa espanjalainen mauste on sahrami - Azafrán. Sitä viljellään Manchan alueella ja myös se on saanut alkuperäismerkinnän  "El Azafrán de la Mancha". Consuegran kaupungissa Manchan kukkuloilla tuulimyllyjen juurella vietetään vuosittain Rosa del Azafrán -fiesta. Me kävimme näillä juhlilla lokakuussa 2019. Juhlien aikana pääsimme tutustumaan sahramin viljelyyn ja sadonkorjuuseen.

Olen kirjoittanut käynnistämme Consuegran sahramijuhlilla myös tänne blogiini.  Matka Consuegraan on melko pitkä rannikolta, mutta todella hieno paikka tuulimyllyineen. Linkki kirjoitukseen. Consuegra – Reputon Reissaaja

Sahramia viljellään myös lähempänä Torreviejaa, jossa talvet vietämme. Ei siis tarvitsisi sahramin takia ajaa  Consuegraan asti, jos haluaisi osallistua sahramin sadonkorjuujuhliin. Ainakin kahdessa paikassa Albaceten alueella juhlia järjestetään viljelykauden lopulla. Santa Anan alueella ja Chinchilla de Montearagónissa.

Koska tämän kirjoituksen tarkoitus oli esitellä Murcian Soso maustekauppa pitää vielä mainita Murcian alueen paprikamauste. El Pimentón de Murcia. Erittäin suosittu mauste, jota tuotetaan Murcian autonomisella alueella. Tähän mausteeseen käytetään ainoastaan Ñora-paprikoita. Kasvit poimitaan käsin, kuivataan aurinkokuivattuna ja jauhetaan.

Soso Store, Murcia

Soso Store sijaitsee Murcian kaupungin keskustassa, Calle Alejandro Séiquer, 22.  Yritys on perustettu vuonna 2008 ja on todella tutustumisen arvoinen paikka. Meillä vierähti aikaa tunnin verran kun ihastelimme  pienen puodin mitä erilaisimpia maustehyllyjä ja tuotteita. Vaikka ei mitään edes ostaisi on kauppa oikea silmänilo. Henkilökunta oli ystävällistä, eikä heitä näyttänyt häiritsevän vaikka kamerani kanssa siellä melko kauan kiersinkin. Ostaessasi jotain maustetta voit itse määritellä kuinka paljon myyjä sitä isosta purkista annostelee pieniin paperipusseihin. Minulla oli muutama siemenlaji, jota en itse edes mausteena tuntenut, mutta joita tyttäreni toivoi minun sieltä kysyvän. Löytyihän nekin ja niin sain pussit mukaan kotiin vietäväksi tuliaiseksi. Tuli tunne, että sitä mitä noiden purkkien seasta ei löytyisi ei ole mausteena olemassakaan.

Näitä ihmeteltiin miten pysyvät kasassa

Jos haluat jakaa tämän postauksen vinkiksi tai itsellesi muistiin seuraavaa Murcianvierailua varten se onnistuu allaolevilla painikkeilla. Todella kiva käyntikohde muutenkin mukavassa kaupungissa.

WhatsApp
Email

Kommentoi