Matkakertomuksia Espanjasta

Ricote

Ricote pieni kunta Murcian autonomiassa. Noin 100 km Torreviejasta.

Kunnan ensimmäiset asukkaat olivat iberialaisia ja roomalaisia vaikkakaan näiltä ajoilta ei ole säilynyt kirjallisia todisteita mutta sen sijaan muita jäännöksiä. Seuraavat Ricoten alueelle asettuneet asukkaat olivat arabeja. He rakensivat läheiselle Sierra del Salitren vuorelle (447 m) Al-Sujayratin tai myös Al Sujur (Los Peñascales) nimeä kantavan Ricoten linnan 1000-luvulla. Nykypäivään linnasta on säilynyt pelkät rauniot, joihin voi tutustua PR-MU 39 merkityllä vaellusreitillä. Linnan rauniot näkyvät myös heikosti itse Ricoten kaupungin laidalla olevalta näköalatasanteelta. Tuo mainitsemani reitti PR-MU 39 alkaa Ricoten jalkapallokentän vierestä. Jossain reitin alkupaikkeilla on myös kuuluisa oliivipuu, Olivera Gorda de Ricote. Tämä rungon läpimitaltaan 6 metrinen ja korkeudeltaan 7,5 metriä oleva yli 800 vuotta vanha oliivipuu on nyt lisätty tuon merkityn reitin lisäksi omaan listaani tulevaisuuden käyntikohteeksi.

Linkki reitin tietoihin tulevaisuutta varten: Mendikat → Castillo de Ricote (447 m)

Al-Sujayratin/Al Sujur (Los Peñascales) linna vuoren harjalla

Ricote on todella pieni noin 1500 asukkaan kunta. Kaupungin kadut on kapeita ja pieniä parin talon ympäröimiä plazoja on monta. Kaupungista löytyy pari mielenkiintoista rakennusta ja tietenkin kirkko. Kaupunki sijaitsee Sierra de la Umbría nimisen pienen vuoren juurella. Meidän vierailun tarkoitus oli kiertää yksi 8 kilometrin vaellusreitti tuon vuoren ympäri merkityllä reitillä PR-MU8. Ennen reitille pääsyä kävimme kuitenkin kaupungin turistioppaisiin merkityt rakennukset läpi. Tuosta vaellusreitistä kirjoitan sitten ihan erillisen seikkaperäisen sepustuksen, mutta laitanpa tänne nyt itse kaupungista muutaman kuvan.

Kaupungin keskiaikaiset kadut on kapeita ja epäsäännöllisiä. Monissa taloissa on edelleen nähtävissä menneisyyden yksityiskohtia, jos malttaa niitä etsiä. Aika huonokuntoisia tosin monet ovat.

Keskustassa on Plaza Españan nurkalla 1700-luvulta peräisin oleva San Sebastianin kirkko.

IGLESIA DE SAN SEBASTIÁN

Kirkko on barokkityyliä ja sen rakentaminen aloitettiin 1700-luvun alussa. Ennen tätä paikalla on keskiajalla ollut muslimimoskeija. Rakentaminen tehtiin Santiagon ritarikunnan kustannuksella. Kolmelaivainen barokkikirkko ja  ”risteyksen” päällä kupoli.  Pääjulkisivu on hyvin yksinkertainen ja oven yläpuolella suojeluspyhimyksen patsas. Rakennuksessa on myös torni. Sisällä kirkossa on 1700-luvulta peräisin olevat urut, Murcian alueen vanhimmat, ja 1600-luvulta peräisin oleva kaiverrettu kasteallas. Valitettavasti emme päässeet niihin tutustumaan, kun ovet olivat kiinni. Ehkä joku toinen kerta.

PALACIO DE LLAMAS

Sen sijaan pääsimme sisään Plaza Españalla olevaan Palacio de Llamas rakennukseen, joka kulkee myös nimellä Álvarez Castellanos rakennuksen viimeisen asukkaan mukaan. Nykyään rakennus on kaupungintalo, jossa toimii myös kulttuurikeskus kirjastoineen ja tietokonehuoneineen jne.

Francisco de Llamas rakensi tämän ranskalaisvaikutteisen barokkirakennuksen vuonna 1702.  Kuitenkin jo ennen tätä rakennusvaihetta paikalla oli ollut rakennus. Ensimmäiset tiedot paikalla olleesta rakennuksesta löytyvät kirjoituksesta vuodelta 1495. Siinä kuvataan pohjaratkaisultaan samanlaista rakennusta. Koko Ricoten alueen hallinto oli tuolloin annettu tuolle Santiagon ritarikunnalle, Encomienda de la Orden de Santiagolle, joiden vierailusta talossa kirjallinen ensimmäinen tieto löytyy.

Talossa on upea julkisivu ja sisäänkäynnin yläpuolella on Llamasin suvun vaakuna. Ikkunoissa on kauniit koristeelliset takorautasäleiköt. Eikä talon sisäpuolikaan ole hassumpi. Eteisaulasta alkaa upea portaikko ja sisäkatossa on kaunis kupoli.

Talossa on syntynyt tärkeitä Espanjalaisia. Sancho de Llamas y Molina, arvostettu lakimies, kuninkaallisen valtiovarainneuvoston jäsen, Valencian keskustuomioistuimen kuvernööri ja tuomari sekä tärkeiden juridisten julkaisujen kirjoittaja.  Hänen veljensä kenraali Pedro de Llamas, joka puolusti Murcian kuningaskuntaa itsenäisyyssodan aikana, oli kuninkaallisen sotaneuvoston jäsen ja kansanedustaja Cadizissa.  Heidän sisarensa Isabel, nunna, joka kirjoitti kauniita hengellisiä kirjoja, oli Ciezan kaupungin Clarisas-luostarin perustaja. Näin luin netistä. He kaikki kuitenkin jäivät ilman jälkeläisiä ja niin talo siirtyi 1830  Álvarez Castellanosin perheelle. Sittemmin sen osti kaupunki ja nyt siellä siis pitää majaa kaupungin kulttuurielämä. Juuri siellä ollessamme eteisaulassa, jota kiersi vanhat mosaiikkikaakelit oli taiteilija Sara Aroca Costan näyttely nimeltä ”La hipersexualización del pecho de la mujer”.

Kirjastosta löytyy  yli 1 300 historiallisen valokuvan kokoelma. Pohjakerroksessa on myös museo, jossa on suuri kokoelma ihmisten lahjoittamia arkeologisia jäänteitä.

Kun etsimme tuon mainitsemani reitin PR-MU8 alkua kuljimme kaupungissa olevan maurilaisen portin kautta. En onnistunut löytämään portista lisää tietoja, mutta kaupungin historia viittaisi siihen, että sen alkuperä voisi tosiaan olla maurilaisajalta. Kaupungin lähistöllä on myös pari muutakin tuon ajan kiinnostavia rakennuksia. Ne osuvat tuon vaellusreitin varrelle ja säästän niistä kertomisen seuraavaan tarinaani.

Kommentoi

Scroll to Top