Matkakertomuksia Espanjasta

Skandinaavit Torreviejassa

Nils Gäbel, Torreviejan ensimmäinen ulkomaalainen asukas

Lisään tänne blogiini tekstin, jonka kirjoitin Torreviejassa ilmestyvään Uusi Costa Blanca lehteen. On sitten täällä muistissa. Teksti käsittelee Nils Gäbel nimistä ruotsalaista miestä perheineen. He ihastuivat kaupunkiin ja jäivät sinne asumaan. Heidän muutostaan alkoi kaupungin skandinaavien tänne Torreviejaan muodostama edelleen tiivis yhteisö.

Teksti lehteen alla. Ja tässä vielä linkki kyseisen lehden numeroon:

https://www.lehtiluukku.fi/lue/costablanca/03-2021/291296.html

Kun kirjoitin noista Torreviejan vartiotorneista ja etsin niistä tietoja törmäsin myös pariin artikkeliin Torreviejan ensimmäisistä skandinaaveista. Torre de Moron viereisellä puistoalueella löytyy nimittäin mielenkiintoinen patsas, joka on pystytetty vuonna 2003 Nils Gäbel nimisen ruotsalaisen miehen muistoksi. Patsasta varten tehtiin pieni kolmionmuotoinen puistoalue. Torreviejan silloisen pormestarin Hernández Mateon mukaan patsas ja sen ympärille luotu pieni puisto kunnioittaa ”vilpittömästi Nils Gäbelin työtä sekä kaikkia Torreviejan kaupungissa vierailevia ja siellä asuvia skandinaavisia turisteja”. Näin hän lausui patsaan paljastamisen yhteydessä.

Nils Gäbel on osa Torreviejan lähihistoriaa. Varakas tehtailija lopetti kotimaassaan työnteon 50 vuotiaana. Hän purjehti perheensä kanssa Silvervinge -nimisellä purjealuksella Espanjaan tarkoituksenaan etsiä sopiva ilmasto kun työelämä oli jäänyt taakse. Konevian vuoksi hän rantautui Torreviejan satamaan. Nils vaimoineen huomasi ilmaston sopivaksi ja varsinkin kaupungin ihmiset ystävällisiksi. He päättivät asettua kaupunkiin. Perheeseen kuului Nilsin ja hänen vaimonsa Puckin lisäksi neljä lasta, Lotta, Agneta, Pat ja Susan.

Tätä ruotsalaista Nils Gäbeliä pidetään Torreviejan ensimmäisenä pysyvänä ulkomaisena asukkaana. Ensimmäistä kertaa hän kävi kaupungissa 1958 mutta palasi sinne pysyvästi 1963. Nils osti ensin maapalstan ja rakennutti sille talon itselleen. Hän myös kertoi maamiehilleen Ruotsissa miten ihanteellisen paikan hän oli löytänyt ja houkutteli ystäviään tulemaan Torreviejaan. Hän aloitti kukoistavan liiketoiminnan, osti maa-alueen, rakennutti sille asuntoja, joita myi ruotsalaisille. Näin sai alkunsa se suuri ruotsalaisten yhteisö ”colonia Sueca de Torrevieja” joka nykyään on kaupungissa.

Ensimmäiset asunnot rakennettiin Matan rannan ja Cabo Cerveran väliselle alueelle, alue sai nimekseen ”Lomas del Mar” ja siellä ne edelleen ovat Nils Gäbelin rakennuttamat talot. Monta kertaa tosin paranneltuna. Käykääpä paikan päällä katsomassa Teruel kadun taloja. Aluksi taloja oli noin kahdellekymmenelle perheelle. Talojen ensimmäisten asukkaiden sukunimet kuten Von Essen, Von Schinninkel, Von Stockenstrom kertoo hyvin Nils Gäbelin taustan Ruotsissa sillä hän möi ideansa aristokraattiystävilleen. Täytyy myös muistaa, että tuohon aikaan ei ollut Alicanten lentokenttää olemassa vaan talviasunnoilleen saapuvat ruotsalaiset lensivät Baleaareille ja sieltä sitten Gäbelin järjestävin kyydein Torreviejaan. Kerrotaan, että nämä ensimmäiset uudisasukkaat viettivät paljon aikaa yhdessä, grillasivat itseään Matan hiekkarannalla päivisin ja siirtyivät talojensa kattoterasseille grillaamaan lihaa iltaisin. Paikalliset ihmettelivät ja olivat uteliaita ulkomaan elävistä, jotka eivät viettäneen siestaa.

Myös Gäbelin vaimosta Puck Gäbelistä, jota señora Gäbeliksi kutsuttiin löytyy netistä monta tarinaa. Hän oli läsnä kaikkialla, hän oli hyvin eloisa ja hänen kuvailtiin ulkoiselta olemukseltaan muistuttavan Liz Taylorin Cleopatra elokuvahahmoa. Hänen kerrotaan esimerkiksi joutuneen putkaan kun oli esiintynyt julkisella paikalla bikiineissä. Bikinikieltohan oli voimassa Espanjassa pitkän. Benidormin pormestari ajoi vespalla 50-luvulla Madridiin kysymään Francolta lupaa rantakohteen lomalaisille käyttää bikinejä. Hämmästykseksi Franco myönsi luvan. Siitä alkoi Benidormin suosion kasvu ja pikkuhiljaa muutkin kaupungit saivat luvan käyttää bikinejä.

Gäbelin perhe oli hyvin pidetty kaupungissa, myös lapset sopeutuivat hyvin uuteen kotimaahansa. Heidät laitettiin tietty espanjalaiseen kouluun, Colegio de las Hermanas Carmelitas -nimiseen, muitahan ei ollut edes tarjolla. Nimet muuttuivat samalla paremmin espanjalaisten suuhun sopiviksi. Carlota, Anita, Pedro y Susana. Vanhemmat ovat tietysti kuolleet mutta käsitykseni mukaan lapset jäivät Espanjaan.

Lähde

LOS TURISTAS QUE VINIERON DEL FRÍO: EL ORIGEN DE LA ‘COLONIA SUECA’ EN TORREVIEJA (2)

POR FRANCISCO SALA ANIORTE, CRONISTA OFICIAL DE TORREVIEJA

El Pais lehti

LOS TURISTAS QUE VINIERON DEL FRÍO: EL ORIGEN DE LA COLONIA SUECA EN TORREVIEJA (3)

Tämä juttuni julkaistiin myös Torreviejassa ilmestyvässä Uusi Costa Blanca lehdessä. Laitan tähän linkin lehden numeroon missä juttuni on:

https://www.lehtiluukku.fi/lue/costablanca/03-2021/291296.html

Voit jakaa linkin tähän postaukseen ystävillesi käyttäen alla olevia painikkeita.

Email
WhatsApp

Kommentoi

Scroll to Top