Teteria Carmen del Campillo

Teehuone – Teteria Carmen del Campillo 

Barranc de Sant Gaieta, 45, 03330 Barranc de Sant Gaietà, Crevillent, Alicante

En ole tainnut kirjoittaa tänne blogiini vielä tietoja kauniista teteriasta (teehuone), joka sijaitsee lähellä talvikotiamme Torreviejaa. Matkaa sinne tulee noin 37 km, jos löytää perille ensimmäisellä yrityksellä. On nimittäin aika piilossa keskellä Crevillentin läheisiä peltoalueita. Olemme siellä muutaman kerran käyneet ja ihastuin paikkaan ja sen kauniiseen puutarhaan sekä talon erilaisiin pikku huoneisiin.

Legendan mukaan kun Buddha istui Bodhi-puun alla meditoimassa hän tajusi kuinka ihminen kohtaa elämänsä aikana surun, yksinäisyyden, sairauden, vanhuuden ja kuoleman. Tämän ymmärtäessään hänellä putosi kyynel maahan ja siihen paikkaan kasvoi teepensas. 

Toisen tarinan mukaan Kiinan keisari kehitti teen vuonna 2737 eKr.  Hänen palvelijansa keittivät keisarin juomaveden sillä keisari oli huomannut, että keitetty vesi auttoi häntä pysymään terveenä. Erään kerran kun hänelle vettä taas keitettiin veteen tippui Camellia sinensis -puun lehtiä. Keisari ihastui näin syntyneen juoman makuun ja niin syntyi teejuoma.

Aasiasta tee levisi sitten ympäri maailmaa ja sitä voidaankin pitää maailman suosituimpana juomana veden jälkeen. Jokainen on kuullut brittien kello viiden teetuokioista. Saarivaltioon tee tuli 1600 luvulla. 1717 Thomas Twining avasi ensimmäisen teehuonern Lontoossa. Netistä löysin myös tiedon, että britit myös keksivät teepussin. Vahingossa! 1903 teekauppias pakkasi tuotenäytteensä pieniin pusseihin, mutta asiakkaat pudottivat pussit kuumaan veteen vaikka pussit alunperin oli tarkoitettu avattavaksi.

Kaikki tietävät, että tee viljellään Aasiassa. Mutta tiesitkö, että myös Espanjassa viljellään teetä. Camellia sinensis -pensaat kasvavat hyvin Galiciassa, jossa on Euroopan suurin teeviljelmä Quinteiro Pazo Da Cruz, Pontevedrassa. Té cultivado en Galicia. Producción de té en España

Kun tulevaisuudessa matkani käy Galiciaan on ehdottomasti käytävä tutustumassa siellä näihin teeviljelmiin. Pazo Quinteiro da Cruzin kasvitieteellinen puutarha vaikuttaa mielenkiintoiselta kohteelta.  600 puu- ja pensaslajia viideltä mantereelta ja yksi Euroopan suurimmista kameliakokoelmista: yli 5000 puuta noin 2000 eri lajikkeesta. Tieto tuntuu uskomattomalta, mutta tältä sivulta sen nappasin. Tee kuuluu myös siis Cameliakasveihin. 

Visita al Pazo Quinteiro da Cruz – Trobatea

Crevillentin teteriassa tarjoillaan tietysti teetä. Loputon määrä erilaisia teelaatuja

 ja muita juomia voi tilata sekä erilaisia marokkolaisia leivonnaisia. Kun viimeksi kävimme paikalla ennen pandemiaa sisään pääsi portista, jolla seisoi ”portinvartija”, hän ohjasi meidät eteenpäin. Kun olimme valinneet istumapaikan, tilanneet ja nauttineet tilauksemme mukaiset herkut, saimme lapun mukaamme ja poislähtiessä ”portinvartija” laskutti lapussa olleet tuotteet.  Jos muistan oikein sisäänpääsyyn sisältyi kannullinen teetä. Leivokset laskutettiin erikseen. Sisäänpääsymaksu taisi olla 7€. Samalla maksulla pääsee myös kiertelemään teehuonerakennuksen ympärillä olevaan puutarhaan.

Puutarhassa unohtaa ajan ja sen, että olet Espanjan Crevillenten campolla/pellolla. En ole ollut koskaan käynyt Marokossa enkä muissakaan itämaiden puutarhoissa tai keitaissa, mutta täällä pääsee kyllä aistimaan oikean maurilaisen tunnelman. Luen parhaillaan kirjaa, joka kertoo Espanjan muslimivallan ajasta ja siinäkin kuvaillaan tälläisiäkin puutarhapatioita.

WhatsApp
Email

Kommentoi