Matkakertomuksia Espanjasta

Teruel kohteita ja modernismia

Teruelin modernismi ja muita nähtävyyksiä

Kerron tässä postauksessa Teruelin matkani muista kun medéjar käyntikohteista. Mudéjar kohteista olen kirjoittanut erilliset postaukset.

Teruelista löytyy mudejar tornien, kirkkojen ja tämän tyylin rakennusten lisäksi myös huomattava määrä modernismin tyylisuunnan rakennuksia ja paljon muutakin nähtävää.  Kaupungissa oli 1800-luvulla paljon taitavia käsityöläisiä joiden taidonnäytteitä kaupungin vaurastuva porvaristo käytti rakennusten luomiseen. Kauniita kasviaiheisia takorautakaltereita ja parvekkeen kaiteita näkyi paljon. Turistitoimistosta olisi varmaan saanut kattavan luettelon kaikista modernismitaloista, mutta tällä kertaa emme ehtineet kun päällipuolin tähän osaan kaupunkia tutustua.

Tässä kuitenkin joitakin kuvaamiani taloja. Olkaa tarkkana kulkiessanne kaupungin kapeilla kujilla ja katse ylös. Voit bongata todella kauniita taloja.

Osa taloista on listattu kulttuuriperintölistaan. Kuuluisin kaupungin modernismiarkitehti oli Pau Monguió Segura (1865-1956). Hänen luomuksiaan on ainakin talot La Madrileña, Casa Ferrán ja ”El Toricon” .

Casa el Torico

Plaza el Torico
Rakennusvuosi 1912
Arkkitehti Pablo Monguio

Talo suunniteltiin Lópezin perheelle. Alunperin pohjakerroksessa oli kangaskauppa.

Talo muutettiin asuinkäytöstä 1980-luvulla maaseuturahaston toimistoiksi.  

Rakennuksessa on tehty kattava sisäremontti 

Talon julkisivussa on hienoja koriste-elementtejä tiilestä, keramiikasta ja takoraudasta.

Talon sanotaan olevan ”yksi parhaiten säilyneistä modernistisista rakennuksista Aragonissa sen tyylillisen puhtauden, leikkisän tunteen ja sommitteluvapauden ansiosta, joita korostavat eri materiaalien koriste-aiheiden harmonia ja yksityiskohtiin kiinnittäminen”, lainaus wikipediasta.

Casa La Madrileña

Rakennusvuosi 1913

 talo, joka sijaitsee osoitteessa Plaza Carlos Castel n.º 8 

Paikka: Sama Plaza el Torico missä myös casa el Torico on

arkkitehti Pablo Monguió

Suunniteltu  Garzaránin perheelle

Talo ja koristeaiheet ovat yksi Teruelin kaupungin puhtaimmista modernismitaloista.

 Saman arkkitehdin töita löytynee kaupungista muitakin. Ihan varmaksi ei kuulema voi sanoa mutta luultavasti Casa Bayo on myös hänen töitään

Casa Ferrán

calle Nueva n.º 4

Arkkitehti Pablo Monguió

Kuja jolla tämä talo sijaitsee on todella kapea, joten hyviä kuvia siitä en saanut. Mutta siis kyseessä todella kaunis talo.

Casa Bayo

Tämä talo tunnetaan myös nimellä ”Los Retales” -talo

Plaza Bretón

Rakennusvuosi  noin 1901

Arkkitehti oletettavasti Pablo Monguió. Tästä ei löydy kirjallisia tietoja

Hienot takorautakaiteet parvekkeilla ovat Matías Abad nimisen kuuluisan tekijän.

Jos tämä talo osuu kohdallenne muistakaa tarkastella parvekkeiden takorautatöitä. Ensimmäisen kerroksen parvekkeen kauniita perhosia, jotka ei valitettavasti kuvistani hyvin eroitu ja ylimmän kerroksen mahtavaa kotkaa.

Talo on listattu myös Bien Catalogado del Patrimonio Cultural Aragonés listaan.

Archivo Histórico Provincial de Teruel, Lääninhistoriallinen arkisto.

Tämä rakennus on listassa: Bien de Interés Cultural. Se on rakennettu 1911 ja suunnittelija oli Pablo Monguió. Tyyli modernismi ja mudejar. Kuuluu siis Teruelin modernismorakennuksiin. Alunperin rakennus toimi ala-asteen kouluna ja nyt siis provincin historiallisena arkistona.

Museo Diocesano de Teruel/El Museo de Arte Sacro 

Palacio Episcopal,

Teruelin ja Albarracínin hiippakunnan pyhän taiteen museo joka sijaitsee piispanpalatsissa.

Palatsi sijaitsee katedraalin vieressä ja katedraalin pääsylipulla pääsee myös tähän piispanpalatsin museoon.

Kannattaa käydä tämäkin museo läpi. Rakennuksessa on myöhemmin lasilla katettu keskuspatio, josta pääseen sen muihin osiin, jossa on museon esineitä, kauniita kirkoissa olleita taide-esineitä jne. Toinen osa on museoitu piispan käytössä olleet yksityiset tilat.

Rakennuksessa on myös restaurointihuone ja tutkijoille erilliset tilat sekä puutarha.

Plaza del Torico

Koko kaupungin sydän. 

Tänne aukiolle kävi askeleet ensimmäisenä aamulla, siellä istuttiin ja tehtiin päivän ”suunnitelmat”, sinne palattiin välillä lepuuttamaan jalkoja ja sinne päädyttiin illalla tekemään yhteenveto päivän kohteista. Viehättävä pieni aukio, jonka reunoilla kivoja kahviloita ja ravintoloita, joissa voi syödä välipalaksi alueen kuuluisaa kinkkua ja seurata paikallisten asukkaiden elämää.

Aukiota kutsutaan Plaza del Toricoksi, koska sen keskellä on pylväs, jonka yläosassa on pieni härkä ja tähtikuviot. Pylvään ympärillä on suihkulähde, jonka alaosassa on neljä häränpään muotoista nokkaa, josta paikalliset noutavat pulloihin vettä.

 Aukio on 1800-luvun puolivälistä (vuonna 1858) ja se uusittiin vuonna 2007.

Tämä torico patsas härkä tähtineen – on Teruelin symboli , kooltaan pieni ja tunteeltaan valtava. Siihenkin niinkun moniin Espanjan symboleihin liittyy tarina. Netistä voi siitäkin lukea lisätietoa. Nykyinen härkä ei myöskään ole alkuperäinen vaan uusittu alkuperäisen pylvään romahtamisen jälkeen.

Plaza de San Juan

Tämän suuren aukion alla on pysäköintialua. Rakennukset aukiolla ovat nykyään instituutiorakennuksia.

Real Monasterio de Santa Catalina

Santa Catalinan kuninkaallinen luostari

Ensimmäinen naisluostari, joka perustettiin Teruelin kaupunkiin. 1300-luvulta vuoteen 2018 asti. Luostarin historiikki on vielä kirjoittamatta. Tämä johtuu siitä, että sisällissodan aikana kaikki kirjallinen materiaali hävisi.

Los Arcosin akvedukti

Teruelin akvedukti on peräisin vuodelta 1537, ja sitä pidetään erittäin tärkeänä espanjalaisen renessanssin insinöörityönä. Sitä käytettiin jalankulkusiltana ja mikä tärkeintä, kaupungin vesihuolto hoidettiin sillä.

Archivo Histórico Provincial de Teruel, Lääninhistoriallinen arkisto on lähellä tätä vanhaa akveduktia.

El viaducto Viejo tai toiselta nimeltään de Fernando Hué

Insinööri  Fernando Hué de la Barreran suunnittelema

Kaunis pitkä silta joka yhdistää kaupungin kaksi osaa.

Rakennusvuosi 1929 

Suunnittelija sai innoituksen ikivanhasta Los Arcosin akveduktista.  

Se oli valmistumisensa aikaan Euroopan toiseksi suurin maasilta, ja sen keskikaari on 39 metriä pitkä ja 34 metriä korkea.  

Silta on nykyään kävelykatu. Kävimme tekemässä pienen kävelylenkin sillan toisella puolella. Sieltä löytyy myös hienoja taloja Art Deko tyyliin. 

Kannattaa ottaa kyyti El Torico aukiolta turistijunassa. Junakin kiertää jonkin matkaa sillan toisella puolella.

Kaupungissa on myös mielenkiintoinen museo nimeltä Aljibes Medievales

Eli keskiaikaiset vesisäiliöt. Paikka on Torico aukion lähellä ja esimerkiksi turistijuna lähtee tämän paikan vierestä. Valitettavasti emme olleet koskaan paikalla sen aukioloaikana. Jääpä jotain katsottavaa seuraavaan kertaankin.

Kuljimme myös ympäri kaupunkia olevaa vanhaa muurivallia myöten, näimme muurin vanhoja torneja ja ihastelimme punaista maisemaa joka avautuu kaupungin laitamilta.

kaupungintalo

Flanagan’s Irish pub

Matkan viimeisen illan vietimme irlantilaisessa olutkapakassa, joka on päässyt TripAdviserin sivuille kaupungin yhtenä nähtävyytenä. Ja mähtävyyshän se oli. Oikea yhtyeen E2 Temppeli. Paikan kaikki seinät ja katot oli täynnä U2 levyjä, valokuvia ja muuta yhtyeeseen liittyvää kamaa. Ehdoton ”must see” kokemus historiallisen kaupungin nykyajasta. Muista tilata lasillinen guinessiä, vaikka et mausta pitäisikään.

Voit halutessasi jakaa tämän postauksen:

Email
WhatsApp

Kommentoi

Scroll to Top