Matkakertomuksia Espanjasta

Teruel Mudejar Tornit

Mudéjar tornit Teruelissa

Mudéjar-sanalla nimitettiin niitä muslimeja, jotka jäivät Iberian niemimaalle asumaan senkin jälkeen kun kristityt valtasivat alueet takaisin itselleen. Osa muslimeista jäi ja heidän sallittiin jäädä kunhan olivat kääntyneet kristinuskoon. 

Aragonian alueella olevassa Teruelin kaupungissa voi hyvin tutustua tähän Mudéjar-arkkitehtuuriin. Siellä tämän tyylin rakennuksia on monia ja osa niistä on myös listattu UNESCON maailmanperintölistaan.  

Rakennusmateriaaleina käytettiin islamilaiselle taiteelle tyypillisiä materiaaleja kuten tiiltä, keramiikkaa, lasitettuja laattoja, kipsiä ja puuta.

Teruelissa on neljä keskiaikaista kirkon tornia, joissa tämä tyyli tulee hienosti esille:

Torre de Santa María de Mediavilla 

Torre de San Pedro 

Torre de San Martín 

Torre de El Salvador

Teruelin tornien tehtävä oli olla kellotorneja. Niillä kutsuttiin uskovia ihmisiä liturgisiin juhliin. Niillä oli kuitenkin myös maallisempi käyttö, eli ajan kertominen. Kellojen soittoa käytettiin myös asukkaiden huomion kiinnittämiseen kaikenlaisiin julkisiin tapahtumiin, juhliin, kuolemiin liittyviin tapahtumiin ja esimerkiksi hätätilanteista ja tulipaloista varoittamiseen. 

Tornit olivat myös vartiotorneja. Ne olivat havaintopaikkoja, joista tarkkailtiin kaupungin laitamien tilanteita, vaaratilanteita tai joidenkin seurueiden saapumisista kaupunkiin. Vielä 1800-luvulle asti kaupungin rakennukset olivat matalia, harvoin yli kolmekerroksisia. Näin torneista oli hyvä näkyvyys ympäröiville tasangoille ja rotkoihin. Osa torneista sijaitsi myös kaupungin muureilla, joten ne toimivat myös sisäänpääsyportteina kaupunkiin.

Torre el Salvador
Torre el Salvador

Torre de Salvador

Tämä torni valmistui 1300-luvun ensimmäisellä neljänneksellä.

Tornissa on yksityiskohtaisia koriste-elementtejä. Se on samannimisen kirkon torni Calle del Salvadorilla. Tunnusomaista tässäkin tornissa on se, että katu kulkee tornin ”lävitse”. Eli kuljetaan tavallaan tornin alta. Meidän hotelli oli ihan tämän tornin läheisyydessä. Monta kertaa päivässä kuljimme sen alta kaupunkin keskusaukiolle. Tuli tunne, että astuu entisaikaan. Teruel on kyllä todella viehättävä kaupunki.

Torre de Salvador on toinen Teruelin neljästä tornista, johon pääsee sisälle ja voi kivuta tornin ylös asti. Matkalla olevissa tornihuoneissa on näyttelyitä. Sisäänpääsymaksu on 3€.  Rappuset on jyrkät mutta levätä voi tosiaan välihuoneissa, sillä vierailun voi tehdä omaan tahtiin. Ja ylhäällä on mahtavat kellot ja näkymät.

Torre el Salvadorin sisätiloja
Torre el Salvadorin rappuset ylös kellohuoneeseen
Torre el Salvadorin rappuset ylös kellohuoneeseen

Torre de San Pedro

San Pedro Torni rakennettiin vuonna 1238 ja se on Teruelin kaupungin vanhin Mudéjar-rakennus.

Torniin pääsee sisään, jos ostaa lipun San Pedro kirkon opastetulle kierrokselle. Tästä käynnistä kirjoitinkin jo San Pedron kirkon käyntiäni koskevassa postauksessa.

Torre San Pedro
Torre San Pedro
Torre San Pedro
Torre San Pedron rappuset
Edessä näkyy Teruelin katedralin torni vasemmalla ja oikealla katedralin kupolikatto

Jos tiesi vie Terueliin kannattaa ehdottomasti kiivetä Iglesia San Pedron kellotorniin.

Torre de Santa María de Mediavilla

Tämä torni rakennettiin vuosina 1257–1258 ja se on Teruelin katedralin Santa María de Mediavillan torni. Käynti katedralissa on Teruelin ehdoton ”must see” kohde mudéjar kattoineen.  Torre de Santa María de Mediavilla torniin ei pääse sisään.

Torre de Santa María de Mediavilla
Torre de Santa María de Mediavilla
Torre de Santa María de Mediavilla
Torre de Santa María de Mediavilla

Torre de San Martín

Tämä torni on kaupungin muurin porttitorni. Sen pohjapiirros on nelionmuotoinen. Se on vuosilta 1315-1316. Hyvin kaunis torni jota on helppo ihastella sillä sen ympärillä on aukio. Plaza de Pérez Prado. Tornin kolme sivua ovat täysin näkyvissä, neljäs on kiinnitetty samannimiseen kirkkoon.

Tähänkään torniin ei pääse sisään mutta sen holvikaaren alta kun kulkee pikkusen matkaa pääsee kohta muurissa olevan holvikaaren jälkeen näkemään upeita maisemia kaupungin ulkopuoliseen laaksoon

Torre de San Martín
Torre de San Martín
Torre de San Martín
Torre de San Martínin lähellä oleva vanha torni kaupungin muurissa

Voit halutessasi jakaa tämän postauksen:

Email
WhatsApp

Kommentoi

Scroll to Top