Matkakertomuksia Espanjasta

Yusten luostari

Monastario de San Jerónimo de Yuste

Extremaduran autonomian Cáceres provinssissa

Euroopan kulttuuriperintökohde

Luostari on perustettu 1402

Tähän luostariin liittyy läheisesti Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsija Kaarle V. Hän oli myös Espanjan kuningas ja käytti nimeä Carlos I tai latinalaisessa Amerikassa, jossa paljon puuhaili hänet tunnettiin nimellä Carlos Quinto ja Carlos V. Hän kuului Habsburgien sukuun ja eli 1500 – 1558. Carlos I syntyi Gentissä mutta eli pääasiassa Espanjassa. Hän luopui vallastaan ennen kuolemaansa ja Espanjan hallitsijaksi tuli hänen poikansa Felippe II.

Carlos I aikana valloitettiin monta merten takaista aluetta ja niiltä ajoilta ja hänen lausumanaan juontuu nykyisen Espanjan vaakunan ”nauhoihin” kirjoitettu maan virallinen motto ”Plus Ultra” – vielä pidemmälle.

Törmäsin myös kivaan tietoon Carlos I:stä. Hän oli kielitaitoinen henkilö, kun hallitsi monia nykyisen Euroopan alueita yhtä aikaa. Espanjan hallitsijaksi hänet nimitettiin sillä edellytyksellä, että hän osaa riittävästi myös espanjaa, jonka hän siis opetteli. Sanotaan hänen sanoneen, että :

”Minä puhun espanjaa Jumalalle, italiaa naisille, ranskaa miehille ja saksaa hevoselleni”.

Carlos I hallituskausi oli hyvin sotaisa, hän ei ollut kovin pidetty hallitsija Espanjassa, sillä hän keräsi sotiinsa suuria veroja. Parhaiten Carlos I tunnetaan kuitenkin lujana protestanttisen uskonpuhdistuksen vastustajana.

Hän oli harras katolinen ja luopui ennen kuolemaansa hallitsemistaan alueista vaiheittain, hän myös luopui Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisarin arvostaan. Carlos I vetäytyi ennen kuolemaansa Yusten luostariin ja pyhitti viimeiset elinvuotensa uskonnolleen kuollen juuri täällä luostarissa 21.syyskuuta 1558. Jostain luin että hän kuoli malariaan, eli kihti ei ollut hänen kuolinsyynsä, vaikka siitä kovasti kärsikin. 

Carloksen kuoleman jälkeen luostari mm poltettiin ranskalaisten sotajoukkojen toimesta 1809. Mukaan mahtuu munkkien karkotus luostarista, luostarin huutokauppa kunnes 1949 aloitettiin luostarin jälkeenrakennus tarkasti vanhaa kunnioittaen. Vuonna 1958 munkit palasivat luostariin asumaan. Vuonna 2004 luostari liitettiin kansalliseen perintöön kuninkaan asetuksella ja vuonna 2009 munkit lähtivät luostarista. Tämän jälkeenkin luostarissa on asunut joitain munkkeja.

Luostaria ympäröi muuri, joka oli rakennettu vuosien 1568 ja 1573 välillä. Muurin kiveen kuningas Carlos I:n poika Felippe II käydessään Yustessa 1570 kaiverrutti kuninkaallisen vaakunan ja seuraavan tekstin:

”En esta Santa Casa de S. Hieronimo de Yuste se retiro a acavar su vida el q. toda la gasto en defensa de la fe y en conservación de la justicia Carlos Quinto Emperador Rey de las Españas, cristianissimo invictisimo. Murió a 21 de setiembre de 1558"

No näin minulle aina käy kun etsin tietoja jostain. Eksyn sivupoluille. Tarkoitus oli kertoa Yusten luostarista, jonne tämä alunperin Flanderista lähtöisin oleva Espanjan hallitsija vetäytyi ennen kuolemaansa asumaan. Kävimme luostarissa 2018 matkallamme Extremadurassa. Luostarin lähellä on myös mielenkiintoinen saksalaisten sotilaiden hautausmaa, josta minulla on myös muutama kuva ja jossain vaiheessa ne tänne laitan.

Yusten luostarin Placio osa

Carlos I palatsi jonne kulku rampin kautta, sillä kuninkaalla oli kihti joka vaikeutti liikkumista

Carlos I oli hyvin sairaaloinen viimeiset vuotensa, hänellä oli paha kihti ja hän päätti vetäytyä Yusten luostariin mietiskelemään ja viettämään harrasta elämää kihtinsä kanssa viimeisiksi elinvuosikseen. Vuonna 1554, (siis muutama vuosi ennen kuolemaansa) hän ilmoitti munki Juan de Ortegalle, aikomuksestaan siirtyä Yusten luostariin. Tässä siis syy miksi ei voi kertoa luostarista ilman, että kertoisi myös Carlos I:stä, flanderilaisesta Eurooppaa hallinneesta suurmiehestä. Päätöksensä jälkeen hän teki suunnitelman minkä mukaan toivoi itselleen erillisen siiven luostariin. Palatsiosa rakennettiin luostarin kirkon eteläseinälle. Sen on suunnitellut Gaspar de Vega. Siinä on yksinkertainen tiili- ja kivimuurausrakenne. Etelään päin oleva talo koostuu kahdesta kerroksesta, kummassakin neljä huonetta. Yläkerrosta käytettiin talvella ja alakerros kesällä. Pääsy ylimpään kerrokseen tapahtui rampin kautta, koska kihti vaikeutti hallitsijan liikkumista. Kerrosten edessä on kuisti (portico) josta hallitsija pystyi ihailemaan kaunista maisemaa. Keisarin omat huoneet sijaitsivat kirkon kuoron vieressä, joten hän pystyi osallistumaan uskonnollisiin menoihin omasta makuuhuoneestaan, istuen sängyllään.

Luostari koostuu tämän Palacio osan lisäksi kahdesta erillisestä luostariosasta ja niiden ja palatsiosan välisestä kirkosta.

Claustro Renacentista, luostarin uusi osa

Claustro Cótico

Seuraavat kuvat on vanhasta goottityylisestä luostarista. Pylväistä puuttuu koristukset, siitä nämä kaksi erillistä luostarirakennusta hyvin erottaa toisistaa.

Tämä vanhempi luostari on yhteydessä kirkkoon. Ja nämä kahdet eri aikakauden luostarirakennukset toisiinsa yksinkertaisella käytävällä.

Claustro Cotico
Claustro Cotico ja yksinkertaiset goottilaiset pylväät
Claustro Coticon sisäpihan suihkuallas

Luostarin kirkko

Kirkosta minulla ei ole yhtään kuvaa kun sinne emme käyntimme aikana päässeet sisään. Harmittaa. Siellä olisi ollut nähtävänä kuuluisa kopio Tizianon taulusta La Gloria. Tauluun liittyy mielenkiintoinen tarina. Carlos I vei sen alkuperäisen Tizianon mestarityön Yusten luostarin kirkkoon, koska halusi nähdä sen kun kuolee. Hän sen aikanaan tilasi Tizianolta. Myöhemmin taulu siirrettiin toiseen luostariin ja sieltä edelleen Madridin Pradaan. Kirkossa kuitenkin on kopio tuosta taulusta. Googlatkaa Tiziano La Gloria. Taulussa on kuvattu yläosassa pyhä kolminaisuus, neitsyt Maria, Johannes kastaja, kuningas David, Moses ja Noa, Maria Magdaleen, Carlos I ja kruunu, hänen vaimonsa Isabellan Portugalista, hänen poikansa espanjalaisen Felippe II, tyttärensä Itävallan Joanna, sisarensa Unkarin Maria ja Itävallan Eleanor. Tizianon allekirjoitus näkyy evankelista Johanneksen pitämässä käärössä. Taulusta löytyy myös Tiziano itse.

Siis koko jengi koolla ja mieleen tulee Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjat kun lasten kanssa niistä etsitään yksityiskohtia, joita ensin ei ollenkaan huomaa, mutta kun katsoo tarkemmin löytyy vaikka mitä.

Kirkkoa
kirkon sisäänkäynti

Muuta mainitsemisen arvoista Yusten luostarista on, että Carlos I/V mukaan on nimetty myös palkinto ”Carlos V European Award’ jonka Espanjan kuningas jakaa luostarissa. Liittynee jotenkin Euroopan Neuvoston kulttuurireitteihinkin. Oletteko muuten tietoisia näistä Euroopan Neuvoston kulttuurireiteistä. Nythän Suomestakin mukaan on päässyt Alvar Aalto kulttuurireitti.

Cultural Routes of the Council of Europe – Homepage

Oopperan ystävät varmaan tietävät Yusten luostarin myös Verdin Oopperasta Don Carlos. Sen näytöksistä kaksi on kirjoitettu tapahtuvan Yusten luostarissa. Luostarin kuuluisin asukas kuningas Carlos I on oopperan päähenkilön Don Carlosin isoisä.

Kävimme myös pienellä kävelyllä luostarin lähimetsässä. Rauhallinen ja kaunis paikka.

Tietoja etsiessäni huomasin taas kerran miten suuren työn Espanja on tehnyt omien kulttuuriperintökohteiden kanssa. Netistä löytyy tästäkin luostarista dokumenteja ja kuvia millaisessa huonossa kunnossa se on ollut. Laitan tähän yhden kuvakaappauksen yhdestä kuvasta netistä löytyvästä dokumentista malliksi. En mielelläni näitä kuvia netistä kopio, mutta tämän kohdalla teen poikkeuksen kun itse dokumentti on hurjan pitkä. Mutta kannattaa se selata läpi, sisältää mielenkiintoisia kuvia todella ränsistyneestä luostarista.

linkki pdf dokumenttiin, joka kertoo luostarin restauroinnista.

Kun Carlos I kuoli 21. syyskuuta 1558, hänen poikansa Felippe II käski säilyttää olennaiset hallitsijan käyttämät huoneet ja kielsi munkeilta niiden käytön. Tämän seurauksena niiden rakenne on säilynyt jotenkuten restaurointejakin varten.

Kommentoi

Scroll to Top